Netflix kijktip: Vis a Vis

serie Vis a Vis

De Spaanse serie Vis a Vis op Netflix is vanaf moment één verslavend. Als je gek bent op gevangenisseries als Orange is the New Black en spanning zoals bij La Casa de Papel is deze serie zeker een aanrader. Ook zien we verschillende bekenden terug in Vis a Vis van La Casa de Papel. Zo speelt Nairobi (Alba Flores) in Vis a Vis de zigeuner Saray. En speelt de zwangere inspecteur Alicia (Najwa Nimri) de gevaarlijke gevangene Zulema Zahir.

In het eerste en tweede seizoen maken we kennis met Macarena Ferreiro als hoofdpersonage. Zij komt door frauderen voor haar geliefde op werk – ook wel haar baas – in de vrouwengevangenis Cruz del Sur terecht. Zelf vindt ze dat ze erin is geluisd en onschuldig is. In de gevangenis krijgt ze snel te maken met de rest van de gevangenen. Ze is nog heel naïef en hierdoor raakt ze snel in de problemen.In haar eerste nacht wordt een gevangene uit haar celblok vermoord genaamd Yolande. Er gaan geruchten rond dat Yolande nog negen miljoen verstopt zou hebben van haar overval, en iedereen in de gevangenis wil erachter komen waar het geld is. Zo wil Macarena dat ook, dan kan ze haar borg van één miljoen betalen en weg uit de gevangenis. Ze komt erachter waar het geld verstopt is en trommelt haar vader, de gepensioneerde agent op om het te halen. Sinds zij niet de enigen zijn die het geld willen, komen ze steeds meer in de problemen met onder andere de gevaarlijke Zulema Zahir.

Naast dat er veel actie is om het geld te pakken te krijgen is er ook veel connectie tussen de gevangenen. Je ziet relaties opbloeien zoals tussen Macarena en ‘Krullenbol’ (een andere gevangene) met liefde en vriendschap, hun ups en downs en dat is mooi om te zien. Ook kom je veel drugsgebruik, intimidatie, smokkel en (seksueel) geweld in de serie waardoor het spannend blijft.

De serie Vis a Vis bestaat uit vier seizoenen en als je er eenmaal lekker in zit ben je daar zo doorheen. Je ziet de karakters groeien en veranderen door de afleveringen heen. Zo ook bij Macarena. Ze komt als naïef meisje de gevangenis in en maakt hierdoor een aantal domme keuzes waarvan je als kijker denkt: ‘dat moet je nooit vertrouwen’. Maar na een aantal leermomenten verandert ze. Naast dat de hoofdpersonage Macarena is, zie je ook verhaallijnen van de andere gevangenen, beveiligers en de familie van Macarena. Dit zorgt ervoor dat je elke aflevering weer iets nieuws komt te weten.

Je moet wel de tijd nemen voor de afleveringen, die duren minimaal een uur. Persoonlijk vond ik dat dit  korter had kunnen zijn door de filmpjes weg te laten die je in elke aflevering een aantal minuten ziet. In deze filmpjes vertellen de gevangenen tegen de camera over hun ervaringen in de gevangenis en hun leven. Dit remt jammer genoeg het tempo van de afleveringen af. Alsnog was Vis a Vis een spannende serie dat je alsmaar door wilt blijven kijken. En ik spreek uit ervaring, je zal ook nog een woordje extra Spaans praten zoals Netflix hieronder ook al aangeeft:

Muy succesvol!

Pubblicato da Netflix su Mercoledì 27 novembre 2019

Helaas alle seizoenen gezien? Niet getreurd, er is een spin-off aangekondigd genaamd El Oasis. In 2020 zullen we Macarena en Zulema dus weer terugzien.

Geschreven door: Jara Goeijenbier
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook