Prime Video Kijktip: Friday Night Lights

Prime Video is voor veel Nederlanders een redelijk onbekende streamingdienst, iedereen kent Amazon, maar dat je als Nederlander ook gebruik van kunt maken van hun streamingdienst is maar bij weinig mensen bekend. Op Prime Video bevinden zich nieuwe, maar ook een groot scala aan oude series. Een van die oude pareltjes is Friday Night Lights

Deze serie speelt zich af in het plaatsje Dillon, Texas. Een stadje waar het maar om een ding lijkt te draaien. American Football en dan met name het team van de lokale middelbare school de Dillon Panthers. De spelers en de coach zijn lokale bekendheden en iedereen heeft zijn mening klaar over wat de tactiek moet zijn en wie er moet spelen.Centraal in de serie staat coach Eric Taylor. Het is zijn eerste seizoen als hoofdtrainer en de inwoners van Dillon, alsmede zijn eigen staf, hebben niet extreem veel vertrouwen in hem. Dat gebrek aan vertrouwen wordt gecompenseerd door de aanwezigheid van Jason Street. De quarterback van het team, en de speler waarvan iedereen in het stadje zeker weet dat hij het ooit tot het hoogste podium zal schoppen. 

Street, die zich in zijn laatste schooljaar bevindt, moet het team samen met zijn coach aan het zo felbegeerde staatskampioenschap helpen. Een minder resultaat zou falen betekenen, in de ogen van de fanatieke inwoners van Dillon. Het zou voor coach Taylor betekenen dat hij en zijn gezin met en pek en veren het stadje uit worden gejaagd. 

Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen gebeurt het ergst mogelijke, Jason Street, leider en ster van het team raakt ernstig geblesseerd en heeft zo zal later blijken een permanent verlamd onderlichaam. 

Het is aan de jonge en timide quarterback Matt Saracen om de positie van Street over te nemen. Saracen is een buitenbeentje, die doordat Street altijd speelde relatief onervaren is. Hij heeft niet de bravoure die sommige van zijn teamgenoten wel hebben en toch is het als hem om de positie en rol van Street over te nemen en de leider van het team te worden.

Coach Taylor heeft vertrouwen in hem, de rest van de inwoners van Dillon echter niet. Het is aan Taylor om een matige quarterback te veranderen in een goede quarterback. Terwijl de druk op hem en het team met het vertrek van Jason Street alleen maar lijkt toegenomen.

Extreem Amerikaans

Op de lokale radio en in de wandelgangen klinkt de roep om een grote naam die Street moet vervangen steeds luider. In Amerika kun je nog zo goed zijn als niemand je naam kent doe je er niet toe.

Friday Night Lights gaat over meer dan sport, het is bovenal een serie over een gemeenschap waarin American Football centraal staat. Daarna volgen familie en geloof. Ieder personage in de serie heeft zijn eigen verhaal. 

Matt Saracen zorgt in zijn eentje voor zijn dementeerde Oma. Zijn teamgenoot Tim Riggins, drinkt veel voor iemand die niet mag drinken en heeft moeite met verantwoordelijkheid nemen. Brian ‘Smash’ Williams is dan weer iemand die het lot van zijn familie op zijn schouders heeft genomen. Als kijker volg je ook Jason Street tijdens zijn moeizame periode na zijn blessure en zijn herstel. 

Friday Night Lights is allesbehalve een zware serie. Wat de serie zo aantrekkelijk maakt is dat het ongelofelijk makkelijk wegkijkt, je rolt echt van de ene aflevering in de andere. De serie biedt voor iedereen wel wat, maar zal vooral smullen zijn voor degenen die van sport houden.

Want de wedstrijd van vrijdag, vandaar de titel ‘Friday Night Lights, is waar iedereen in Dillon naar toe leeft en daardoor ook de kijker. Sport leent zich namelijk bij uitstek voor dramatische ontknopingen. De ultieme inspanning om in de slotseconden de wedstrijd te winnen. Om dat soort momenten draait Friday Night Lights. 

De serie zat dan ook vol met redelijk emotionele ontladingen en wie zich inleeft blijft niet ongemoeid door wat de personages meemaken. Daarbij moet je wel kunnen tolereren dat de serie behoorlijk Amerikaans is. Wie dat kan mag weer een nieuwe serie op het lijstje zetten. 

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: Prime Video


© Alles over Series

Lees ook