Recap ‘Riverdale’ S02E15: There will be blood

Riverdale deze week

Vorige week gingen de jonge Riverdalers een weekend weg naar het huisje van de familie Lodge. Hierbij kwamen een aantal duistere verlangens en geheimen aan het licht. Wat heeft Riverdale deze week voor ons in petto? Je leest het in de recap.

De aflevering begint bij Jughead die in de trailer van zijn vader FP zit te typen achter zijn laptop. Niet het meest originele begin, maar vooruit. Hij schrijft over de ‘waarheid achter Hiram Lodge’. Wat is Hirams plan voor Riverdale? Jughead heeft er duidelijk een naar gevoel bij.Riverdale zit nadat de affaire van burgemeester McCoy en sheriff Keller uitgekomen is, zonder burgemeester. Veronica en haar ouders vinden het een goed plan als Archies vader Fred zich kandidaat stelt voor deze functie. Archie kijkt verontwaardigd en bedenkelijk bij dit voorstel. Een blik die dit seizoen vaak te zien is bij de roodharige knapperd. Onderweg naar huis hebben Archie en Fred een vader en zoongesprek. Blijkbaar wil Fred al zijn hele leven burgemeester worden. Hiram Lodge heeft hem zelfs al een donatie aangeboden. Die man denkt echt alles met geld te kunnen krijgen. Ik moet wel zeggen dat het hem tot nu toe aardig lukt.

Hiram en Hermione Lodge sporen Veronica aan om een aantal ‘juiste woordjes’ in Archies oor te fluisteren zodat de kans groter is dat Fred de nieuwe burgemeester wordt. Manipulatie is the key to succes volgens Hiram. Veronica zal haar best doen. Gek toch hoe ze de ene keer zich zo tegen haar vader keert en de andere keer net zo hard meewerkt aan zijn plannetjes.

Riverdale
Jack Rowand/The CW

Archie is integendeel niet blij met het feit dat Hiram Lodge zijn vader als kandidaat wil. Hij wil niet dat zijn vader nog meer met de Lodges te maken krijgt. Hij vraagt of Jughead een verhaal wil schrijven over Hiram waardoor zijn vader een stap terug doet. Geen probleem voor Juggy die toch al bezig is met het neerhalen van Hirams reputatie. Archie geeft alvast een belangrijke tip: Hiram Lodge gaf Pop Tate zogenaamd een donatie om Pop’s open te houden, maar gaf blijkbaar geen donatie, maar kocht Pop’s Tate volledig op. Niemand mag het weten. Jughead is in shock en grijpt met zijn handen naar zijn gezicht. Archie en Jughead kijken elkaar vol spanning en boosheid aan. Hoe leuk Riverdale ook is, wat kan het soms ontzettend dramatisch zijn.

Ondertussen blijkt dat Clifford Blossom, de vader van Cheryl, nog een geheim testament heeft. Cheryl reageert sarcastisch op dit nieuwtje en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Ik blijf me elke aflevering verbazen over hoeveel geheimen er telkens ontrafeld worden in Riverdale. Clifford Blossom wilde zijn testament geheimhouden tot de autoriteiten hun onderzoek naar zijn illegale praktijken hadden afgerond. Nu eindelijk mogen de namen van de ontvangers bekend gemaakt worden. Tijdens de testamentbijeenkomst blijkt dat Clifford’s fortuin gedeeld wordt. De eerste helft wordt verdeeld over iedereen in Riverdale die bewijst dat ze een druppel Blossom-bloed in zich hebben. Goed nieuws dus voor Betty en Polly. De andere helft van de erfenis is bestemd voor de erfgenamen Cheryl en Jason. Cheryl lijkt opgelucht en houdt een speech waarin ze een einde wil maken aan het bloedvergiet in de Blossomfamilie. En wie loopt naar binnen? De lookalike van Clifford Blossom. Op het moment van zijn binnenkomst ben je ervan overtuigd dat het Clifford is. Cheryl valt flauw op een zeer dramatische manier en in slow motion. Deze wending slaat echt werkelijk alles.

De lookalike blijkt de tweelingbroer van Clifford te zijn, Claudius Blossom. En wéér een nieuw geheim dat naar boven komt. Cheryl wist niet eens dat haar vader een tweelingbroer had. Het blijkt dat Claudius zijn hele leven aan het vluchten was voor de Blossomvloek. Waarom gebeuren dit soort dingen alleen in films en series?

 

Jughead is nog steeds bezig met het ontrafelen van Hiram. Hij krijgt nog een troef in handen die hem kan helpen Hiram te ontmaskeren: zijn vader FP. “Hiram vroeg mij en de Serpents de drive-in te vernielen, zodat hij hem goedkoper kon kopen’’, vertelt FP. Jughead krijgt een geheimzinnig telefoontje van een anoniem persoon die informatie zegt te hebben over Hiram. Het blijkt iemand te zijn die inzage had in Hiram Lodge’s persoonlijke zaken en die onder hem heeft geleden. Deze anonieme persoon vertelt dat meneer Lodge een brief heeft gehad van de directeur van de Shankshaw-gevangenis, terwijl hij daar niet heeft vastgezeten. Weer iets om over na te denken. Natuurlijk heeft de vader van Jughead wel een insider in de gevangenis die meer weet.

Archie is ook alsmaar bezig met Hiram. Hij confronteert Mr. Lodge met zijn misdaden. Hij heeft zijn zelf bijgehouden dagboekje meegenomen waarin alle aantekeningen staan van de tijd toen Mrs. Lodge Archie liet testen door een agent. Lekker bezig Arch, een beetje chantage tegen Hiram Lodge kan geen kwaad, maar ik weet niet of hij zich geïntimideerd voelt door zo’n dagboekje. Hiram blijft verbazingwekkend kalm en probeert Archie ervan te overtuigen dat hij en Fred een goed team zullen vormen. Hij belooft Archie later meer duidelijkheid te geven en vraagt zijn vertrouwen.

Riverdale

Eindelijk heeft Jughead zijn verhaal over Hiram af, maar deze mag niet gepubliceerd worden in de schoolkrant door Weatherbee. Volgens de directeur is het een aanval op de ouders van een leerling. Kom op zeg. Hiram doet aan schadebeperking en vertelt Fred en Archie eindelijk wat hij van plan is met Riverdale. Nu blijkt dat Southside High een privé, op winst gerichte gevangenis wordt. Fred zou dit als burgemeester dan moeten goedkeuren. Maar nee, Fred is het er niet mee eens en vertrekt. Good job!

Al met al is Fred uiteindelijk niet de burgemeester geworden, maar Hermione Lodge. Ik snap niet waar dit ineens vandaan komt? Een vrouw met een man als maffiabaas, die nu de leiding krijgt over de stad. Goed gekozen hoor Riverdale..

Archie heeft zich over zijn negatieve gevoelens jegens de Lodges weten te zetten en wordt nu écht in het gezin opgenomen door een ouderwets ritueeltje. Hierbij moeten Archie en Hiram in hun hand snijden, waardoor het bloed hun symbolisch moet verbinden. Seriously? In welke eeuw leven we? Archie verbrand zijn dagboek met alle aantekeningen. Wat een stomme zet als je het mij vraagt. Ik vraag me echt af waarom de inwoners van Riverdale vaak het tegenovergestelde doen van wat slim is? Na dit bloedritueel en de beëdiging van burgemeester Hermione Lodge kun je wel stellen dat dit een goede aflevering voor de Lodges was. En ik had nog zo gehoopt dat Jughead eindelijk Hirams reputatie compleet zou breken. Hoe dit zal verlopen en of de band tussen Archie en de Lodges de volgende aflevering nog sterker wordt moeten we nog afwachten.

Geschreven door: Angelique Wilms
Beeld: Katie Yu/The CW , Netflix, Jack Rowand/The CW


© Alles over Series

Lees ook