Series voor de donkere dagen: Endeavour

serie Endeavour

Endeavour, in Nederland beter bekend als Endeavour Morse is de tweede serie die aanbod komt in deze reeks van specials over detectives die je kunt kijken tijdens de donkere dagen. De eerste aflevering ging over Line of Duty.

Endeavour is zo ongeveer in alles het tegenovergestelde behalve in twee dingen. Het is namelijk wel Brits en een detectiveserie. Maar daar houden de vergelijkingen op. De serie Endeavour speelt zich af in het Oxford van de jaren ’60. Een tijd waarin de Britse klassensamenleving nog springlevend was. Centraal in de serie staat Endeavour Morse. Een jonge politieagent die voor het begin van de serie een opvallende promotie heeft gemaakt.

Hij is namelijk benoemd tot persoonlijk assistent en chauffeur van detective inspector Thursday. Een functie die normaliter voorbehouden is aan iemand van een hoger rang die van Morse. En dat zint de hoogste baas van de lokale politie niet. Reginald Bright is nogal een fan van regels, die bovendien waarde hecht aan rang en reputatie.

Dat maakt Morse alles wat hij niet kan weerstaan. Morse is brutaal, hecht geen waarde aan rang, reputatie of procedure en verdenkt net zo makkelijk een priester van betrokkenheid bij een moord als een winkelbediende van drugshandel. Dat maakt dat Bright en Morse in de loop van de serie regelmatig met elkaar overhoop liggen. Desondanks heeft Bright wel respect voor Morse en kan hij niet ontkennen dat hij een goede detective is, hoeveel moeite hem dat ook soms kost. En dat is eigenlijk de relatie die Morse met veel van zijn collega’s heeft. Het merendeel vindt hem ietwat arrogant, maar ze kunnen niet ontkennen dat hij goed is in wat hij doet.Morse zijn gedrag zorgt dat hij regelmatig in de problemen komt en gedurende de serie verandert hij regelmatig van positie en rang en dat is niet altijd een promotie. In de eerste aflevering wordt hij al uit zijn functie ontheven nadat hij zijn boekje te buiten gaat.  Maar Morse gaat in de hele serie eigenlijk zijn gangetje.

De serie Endeavour speelt zich af in een klein stadje en is ietwat traag. Verwacht dan ook geen spectaculaire actie, wat je wel mag verwachten is een heerlijke politieserie die meestal voortkabbelt als een rustig beekje, maar op momenten ook spannend kan zijn. Afleveringen duren 90 minuten ideaal voor een avondvullende tv. En met 4 afleveringen zit het eerste seizoen er zo op.

Endeavour is te zien op NPO Start Plus.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: PBS

 

 


© Alles over Series

Lees ook