Netflix Kijktip: Unorthodox

miniserie Unorthodox

Ben je nog op zoek naar een Kijktip? Wat dacht je dan van de miniserie Unorthodox die nu te zien is op Netflix? Dit is een aangrijpend verhaal gebaseerd op het leven van een jong meisje dat vlucht uit een Joodse geloofsgroep in New York.

Unorthodox vertelt het verhaal van de 19-jarige Joodse Esther ‘Esty’ Shapiro (Shira Haas). Ze groeit op in Williamsburg, een wijk in Brooklyn, in de Chassidische gemeenschap. Haar ouders zijn afwezig, de opvoeding komt neer op haar oma, totdat ze kan trouwen met de stille Yanky (Amit Rahav). Gedurende de serie geven flashbacks naar haar tijd in Williamsburg de strenge Jiddische gebruiken weer in elke fase van haar leven.Die gebruiken worden uitgebreid uitgelicht in de serie. Het begint als Esty te horen krijgt dat ze een potentiële huwelijkskandidaat heeft, Yanky. De keuring vindt plaats in een kleine deli. Zoekend naar niks loopt ze door de kleine winkel, waar twee onbekende vrouwen haar bespieden. Wanneer ze hoort dat ze is goedgekeurd, komt ze terecht in een wervelwind van rituelen voor het huwelijk. Een korte ontmoeting met haar toekomstige man is slechts het begin van deze wervelwind. Het huwelijk zelf is een bijzondere gewaarwording. Het lijkt bijna of je als kijker zelf bij het huwelijk aanwezig bent, zo echt en gedetailleerd is het weergegeven.

De miniserie Unorthodox laat de Jiddische gebruiken zien van de strenggelovige Joodse sector in Williamsburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn oorsprong vond in deze wijk. De gruwelen die joden moesten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog voeren een ondertoon in de serie, die af en toe zijn weg naar boven vindt. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer er wordt gezegd dat vrouwen zo snel en zo veel mogelijk baby’s moeten krijgen. Waarom? De 6 miljoen vermoorde joden in de Holocaust, terugbrengen.

miniserie Unorthodox

Esty voelt zich niet op haar plek binnen haar huwelijk. Ze zoekt een uitweg, en vindt die. Na een vruchteloos huwelijksjaar vlucht naar Berlijn, zonder ook maar iets op zak. Daar wacht haar een nieuwe toekomst. Je ziet hoe een jong meisje, dat eigenlijk niks van de wereld weet, zonder opgeleid te zijn, behalve met de kunde om voor een man te zorgen, een bruisende wereld ontdekt en langzaam zichzelf leert kennen.

De inside information hebben de makers Anna Winger en Alexa Karolinski verkregen door mensen afkomstig uit de Chassidische community aan te stellen in bepaalde functies. De taal, kostuums en decor zijn nagemaakt van uit herineringen van hen, en beelden die zijn gemaakt tijdens een bezoek aan deze community. Ook zijn de meeste acteurs Jiddisch, waardoor de authenticiteit van taal tot zijn recht komt. De details zijn tot in de puntjes uitgewerkt waardoor je een eerlijk beeld krijgt van de gang van zaken binnen deze wereld. De makers hebben hun werk uitstekend gedaan, ze zetten in deze serie de strenggelovige Joodse gemeenschap rechtvaardig en met respect neer.

De zevendelige serie neemt je mee in een onbekende wereld. Het is een unieke Netflix ervaring, en laat je in een wereld duiken waar je (waarschijnlijk) weinig van afweet. Een absolute aanrader; het kijkt heerlijk weg en je kan ook nog zeggen dat je er wat van hebt geleerd!

Door: Lieske Pricker
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook