Netflix Kijktip: ‘Derry Girls’

serie Derry Girls

De serie Derry Girls speelt zich af in de stad Derry in Noord-Ierland tijdens The Troubles: de strijd tussen de protestanten en katholieken in de jaren negentig. Ondanks de bloederige aard van dit conflict, merk je daar vrijwel niks van in deze komische serie.

In het eerste seizoen van Derry Girls maken we kennis met de Ierse meiden Erin, Michelle, Clare en Orla. En al gauw komt de Engelse neef James van Michelle de groep vergezellen. Het lijkt misschien in eerste instantie een typische meidenserie. Maar niets is minder waar. De absurde humor, rare gebeurtenissen en eerlijke gesprekken geven ‘meisje zijn’ een totaal nieuwe dimensie.

Schrijfster van de serie, Lisa McGee, heeft zich laten inspireren door haar eigen jeugd in Noord-Ierland waar The Troubles een prominente rol speelde. The Troubles was de etnische-nationalistische strijd tussen de protestanten en katholieken en speelde zich af van de jaren zestig tot eind jaren negentig. Alleen in de afleveringen vang je slechts af en toe een glimp op van dit conflict. Het is dus niet de kern van het verhaal, maar geeft de serie daarmee nét dat extra stukje diepgang waar het bij veel komedie-series aan schort.serie Derry Girls

Elk karakter in deze serie lijkt een extreme uitvergroting van mensen die je zou kunnen tegenkomen in het echte leven. Zo is hoofdpersonage Erin een puber met grootheidswaan, maar is ze tegelijkertijd onwijs onzeker. En haar gekke gezichtsuitdrukkingen zijn daarbij het absolute hoogtepunt van haar karakter. Michelle zou de dochter van Samantha uit Sex and the City kunnen zijn, ze wil namelijk niets liever dan de mannen om haar heen verleiden. Clare is die irritante meid uit je klas die zich altijd druk maakt of ze wel hard genoeg heeft gestudeerd en vervolgens een tien haalt. Maar tóch heb je een zwak voor haar. Orla is simpel gezegd nogal dom, maar blijkt dan wel weer een ster in step dancing. En James, tja. James is Engels.

In de twee seizoenen van Derry Girls word je verblijd met heerlijke vette Ierse accenten, knappe priesters en onwijs irritante karakters waar je langzamerhand van gaat houden. En goed nieuws: er komt een derde seizoen! Kijken dus.

Geschreven door: Nina Leek
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook