5 redenen om Peaky Blinders te kijken

“WE ARE THE PEAKY F***ING BLINDERS!” Met hun bewapende flatcaps en gedurfde activiteiten probeert de beruchte gangsterfamilie Shelby het te maken in een door de Eerste Wereldoorlog verscheurd Engeland. De serie Peaky Blinders (te zien op BBC en Netflix) werd na zijn debuut in 2013 al snel razend populair en groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. Hier volgen 5 redenen waarom je Peaky Blinders moet zien!

Gangsters for life

Na een zware strijd te hebben gevochten, keren de Engelse soldaten terug naar hun thuis in Birmingham. Daar krijgen zij echter te maken met oneerlijke werkgevers, armoede en een overheid die daar blind voor is. Woedend nemen zij het heft in eigen handen en naaien scheermessen in hun petten. En voilà, een van de meest angstaanjagende bendes van Engeland ontstond: de Peaky Blinders!Onder leiding van de beruchte Thomas ‘Tommy’ Shelby (gespeeld door Cillian Murphy) strijdt de meedogenloze bende voor eerlijke kansen en een menswaardig bestaan. Maar ‘gangsters blijven gangsters’ en de overheid stuurt de Ierse Major-Inspector Chester Campbell (Sam Neill) om de situatie onder controle te krijgen. Campbell pakt dit aan met een ijzeren vuist en vormt al gauw de schurk van de show, wanneer hij Tommy’s broer Arthur Shelby (Paul Anderson) gevangenneemt en naar de martelkamer sleept voor informatie.

Geteisterd door de gevolgen van de Oorlog probeert de bende hun kansarme bestaan te verbeteren, waarbij juist de overheid roet in het eten gooit. Dus, hoewel het gangsters zijn, vormen de Peaky Blinders zonder twijfel de helden van de serie.

 

Flatcaps en overcoats

Het succes van de show bracht bovendien een gigantische moderage met zich mee. Opeens waren de klassieke looks van vroeger weer helemaal in! In de serie dragen de karakters namelijk blazers, gilets en overcoats. Vooral de bekende flatcaps waren spontaan een grote trend. Overal ter wereld liepen mensen ermee, ook in Nederland. En als ik ze vroeg: ‘waar heb je die pet vandaan?’, was ‘van Peaky Blinders natuurlijk’ meestal het antwoord.

Ook enkele celebrity idolen deden mee aan de trend. Zo trad Harry Styles in februari 2020 op in New York met een geel gestreept gilet. Ook Brooklyn Beckham werd vaak gespot met de beruchte flatcap op zijn hoofd. En zijn vader David Beckham, mede-eigenaar van kledingmerk Kent & Curwern, bracht zelfs een Peaky Blinders collectie op de markt!

serie Peaky Blinders

 

De échte Peaky Blinders

Je leest het goed, ze hebben echt bestaan! Na diep in de geschiedenisboeken te hebben gedoken, kwamen onderzoekers erachter dat er weldegelijk een beruchte Peaky Blinders bende was die begin 20ste eeuw anderen het leven zuur maakte in Birmingham. De stad was destijds een brandhaard voor meerdere criminele bendes. De Peaky Blinders hadden zo’n 20 jaar de overhand, maar werden rond 1910 teruggedrongen door de ‘Birmingham Boys’ onder leiding van Billy Kimber. Eind 1920 waren de Blinders vrijwel compleet verdwenen, maar de naam “Peaky Blinders” werd wel een synoniem voor criminele straatbendes.

Hoewel de Peaky Blinders wel een echte bende waren, bestond de gangsterfamilie Shelby niet. Tommy Shelby heeft dus, tot groot verdriet, nooit bestaan. Helaas is het naaien van scheermessen in de beruchte flatcaps ook een fabel. De Peaky Blinders kregen oorspronkelijk hun naam van de manier waarop zij hun petten droegen, schuin op het hoofd met één oog (Peaky) bijna volledig afgedekt (Blinder).

Kijk hieronder de video van BBC voor meer informatie over de echte ‘Peaky Blinders’:

De buit van de Peaky Blinders

Naast zijn populariteit op Netflix is Peaky Blinders ook erg succesvol onder critici. Zo won de serie in 2014 haar eerste BAFTA-award, waarna er al gauw nog twee volgden voor de Beste Drama Serie (in 2018) en voor Make Up & Hair Design (in 2020). Met dus drie BAFTA’s, drie IFTA’s en nog vele andere awards, staat de buit van Peaky Blinders op maar liefst 12 prijzen.

Daarnaast is de serie uiteraard rijk aan succesvolle, geprezen acteurs en sterren. Zo speelt Tom Hardy – bekend van onder andere Inception (2010), The Dark Knight Rises (2012) en Locke (2013) – de Joodse businessman en gangster Alfie Solomons. Ook Adrien Brody – met zijn Oscar voor The Pianist (2002) – doet mee, en speelt in seizoen 4 de gevreesde Amerikaans-Italiaanse maffiabaas Luca Changretta. En het vijfde seizoen introduceert de mysterieuze Gina Grey. Zij wordt gespeeld door Anya Taylor-Joy, de geweldige actrice en ster achter Beth Harmon in Netflix’ nieuwste hitserie The Queen’s Gambit (2020).

serie Peaky Blinders

 

De sleutel tot succes

Meestal heeft een seizoen van Peaky Blinders zo’n zes afleveringen, met elk een uur aan kijkplezier. Doordat iedere episode een groot klapstuk bevat, is de serie beslist geen slow tv en zitten wij als kijker altijd op het puntje van onze stoel. Ieder seizoen krijgt de familie Shelby te maken met nieuwe gangsters en andere gevaren. Elk seizoen brengt bovendien nieuwe karakters met zich mee, die allen hun eigen verhaal en agenda hebben.

De serie heeft momenteel 5 geweldige seizoenen, elk weer beter dan de ander. Het is inmiddels bekendgemaakt dat er een spetterend zesde seizoen aankomt. We weten nog niet wanneer, maar wij trouwe Peaky Blinders fans kunnen uiteraard niet wachten! Pak je flatcap erbij en kijk vandaag nog de geweldige hitserie Peaky Blinders op Netflix!

 

Geschreven door: Julian Fillekers
Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook