Recap ‘Riverdale’ S02E17: The Noose Tightens

Riverdale aflevering 17

In de vorige aflevering was Hermione nog steeds bezig met de verkiezingsstrijd, namen Veronica en Jughead deel aan de verkiezingen van de leerlingenraad, schakelde Archie op ‘bevel’ van Hiram de Serpents uit en nam Cheryl’s slaapfeestje een donkere wending. Hoe het zal vergaan met Cheryl, die opgenomen is een gesticht en nog veel meer, lees je in deze Riverdale aflevering 17 recap.

De aflevering begint in het gesticht van de Zusters der Stille Genade voor jongeren. De roodharige Cheryl ziet er ontzettend afgemat en eenzaam uit. Ze benoemt het jarenlange misbruik van haar ouders aan zuster Livingstone. De zuster vindt het geen excuus voor haar gedrag en ‘de homobekering’ van Cheryl begint. Ze krijgt allerlei rotklusjes en moet naar films kijken waarin een statement wordt gemaakt over dat gay zijn slecht is.

Dan ontwikkelt zich een niet zo verrassende wending. De auto van drugsdealer Dwayne, die gedood is, wordt gevonden in het moeras. Betty, Jughead, FP en Alice zijn in beraad over hoe ze dit gaan oplossen. Lekker realistisch weer Riverdale. Alsof zoiets niet uitkomt, vooral als je de auto dumpt in het plaatselijke moeras? Maar goed, het is en blijft een serie. De conclusie is: ‘We praten met niemand erover.’ Nee goh, FP. Jughead en Betty laten het niet hierbij en onderzoeken de zaak rond de auto. Blijkbaar heeft Chics drugdealer een auto gestolen voordat hij bij huize Cooper langskwam.Ondertussen is Jughead bezig met de verkiezingscampagne om voorzitter te worden van de leerlingenraad. De Serpents keren zich tegen hem. Ze vinden dat hij slijmt bij de Northside en zijn het er niet mee eens dat Betty zijn ‘rechterhand’ is. Volgens de Serpents zal ook Betty haar rug naar ze toe keren, net als haar moeder deed. Ook bij Archie krijgt de verkiezingsstrijd een scherp randje. Reggie daagt Archie uit voor een wedstrijd. De winnaar krijgt de stemmen van de Bulldogs. Het wordt een ouderwets partijtje handdrukken. Ik moet zeggen dat de twee heren aardig wat spieren hebben. Archie wint, of course..

Toni roept Veronica en Josie bij elkaar. Ze maakt zich zorgen om het feit dat Cheryl plotseling weg is. De meiden speculeren over waar ze kan zijn en of ze echt naar een meisjesschool in Zwitserland is gestuurd. ’Als Cheryl in Zwitserland was, zou ze selfies posten. Ze is al dagen inactief’, zegt Toni. Veronica reageert hier op: ‘Dan is er duidelijk echt iets aan de hand.’ Wat een heerlijke beredenering Sherlock Holmes.

Oma Rose haalt al haar krachten bij elkaar en belt naar Toni om te zeggen dat Cheryl niet ver weg is en dat ze bij de Zusters zit. Toni en Veronica gaan op pad om Cheryl te bevrijden. Dit doen ze via een tunnel die eindigt bij de Zusters. Toni vindt Cheryl en de meiden geven elkaar een intieme kus op de mond, waar iedereen bij is! You go girls, dit is nou echt een dikke statement! De drie meisjes worden hierna achternagezeten door de nonnen, maar kunnen ontvluchten. Dit is dan wel weer het toppunt van actie en ongeloofwaardigheid.

Rond Hiram Lodge blijft het nooit lang rustig. Twee oude ‘vrienden’ van Hiram, Lenny en Carl, komen op bezoek bij Mr. Lodge om 25 procent aandeel te krijgen van het bedrijf. Hiram wil dit natuurlijk niet, maar krijgt niet echt een optie om het te weigeren. Archie komt met een plan waarin hij Reggie voor inschakelt, want die is ook tegen The Southside. Als Reggie hem helpt bij Hiram, dan krijgt hij de stemmen van de Bulldogs. Natuurlijk slaat Reggie dit niet af. De auto van Lenny en Carl wordt in de fik gestoken door de Bulldogs. Die arme Bulldogs toch, die worden elke keer ingezet om Archie’s vuile klusjes op te knappen. Archie heeft een boodschap voor de twee mannen: ‘Hiram wordt beschermd. Vertrek nu het nog kan.’ Vermoedelijk krijgt dit verhaal nog een staartje…

Dan blijkt dat de gevonden auto die hoort bij de omgebrachte drugsdealer van zijn vriendin Darla is. Chic haalt de wat verstrooide vrouw in huis om haar uit te horen over de auto. Het boeit haar niet wat er met Dwayne gebeurd is. De vrouw snapt volgens mij heel goed wat er aan de hand is en wie Dwayne heeft omgebracht. Ze eist ‘subtieltjes’ 10.000 dollar. Die vrouw blijkt slimmer te zijn dan ze eruit ziet. Als ze het geld krijgt, belooft Darla dat ze haar nooit meer terug zien. Als het geld niet wordt geleverd zal ze met de sherriff gaan praten. Betty mag het geld van de bank opnemen, maar dan krijgt ze een telefoontje van haar moeder dat er nog één persoon is aangesloten in huis en dat ze niet naar huis moet komen. Toch komt Betty naar huis en overhandigt het geld. Darla en de onbekende man zijn niet van plan om Riverdale te verlaten. Maar dit blijkt van korte duur, want de Serpents komen binnenvallen om de twee vreemdelingen uit het huis te werken. Het werkt in ieder geval wel en Darla en de man verlaten het huis. En dat terwijl de Serpents met minimesjes aan komen zetten.

Dit brengt Alice wel op een punt dat ze eindelijk opstaat tegen Chic en vindt dat hij moet vertrekken, omdat hij de familie al voor de tweede keer in gevaar heeft gebracht. Hij accepteert dit. Eindelijk komt dan het bedankje van Alice aan de Serpents. Ze belooft het zuiden niet meer aan te vallen.

Wat mij in algemene zin erg opviel deze aflevering is dat het mee viel hoe erg het contact tussen Jughead en Archie verstoord lijkt. Ik dacht echt dat die twee in oorlog met elkaar zouden zijn, maar de schade valt nog mee. Ze zijn lichtelijk ongemakkelijk als ze in elkaars omgeving zijn en praten niet met elkaar, maar ze slaan elkaar in ieder geval niet de hersens in. Ook vind ik deze aflevering een tikkeltje saai. Het waren bijna alleen monologen achter elkaar. Hopelijk zal de aflevering van volgende week wat spannender zijn. Hoe het zal vergaan met de verkiezingscampagnes en of de affaire rond de auto uit komt, zullen we moeten zien in de volgende aflevering.

Geschreven door: Angelique Wilms
Beeld: Katie Yu/The CW


© Alles over Series

Lees ook