Netflix Kijktip: ‘BoJack Horseman’

animatieserie BoJack Horseman

Een fictieve wereld waar dieren rechtop lopen, werken en wonen tussen mensen en niemand die daar raar van opkijkt. Ik heb het natuurlijk over de hilarische animatieserie BoJack Horseman.

Als je begint met kijken vraag je je misschien meteen af waar je naar aan het kijken bent. Het gaat om een paard dat in de jaren ’90 zijn eigen televisieserie genaamd Horsin’ Around had en toentertijd ook een grote ster was in de Verenigde Staten. Nu, achttien jaar later, zit deze Bojack – ingesproken door Will Arnett die we kennen van onder andere Arrested Development – in een midlifecrisis à la Hank Moody (Californication). Nadat hij zijn sitcom verloor, werd hij een vergeten acteur die door vrijwel niemand serieus genomen wordt. Ondanks dat is hij enorm arrogant en ziet hij zichzelf nog steeds als succesvol artiest. Daarom vindt hij het meer dan verdiend om de hele dag door te. Bojack heeft niemand en is daarom erg ongelukkig.Naja, niemand. Dat is ook weer niet waar. Op de bank in zijn woonkamer woont Todd, een jongen in de twintig die ooit onuitgenodigd op een feest van Bojack naar binnen is gelopen en vijf jaar later nog steeds niet is vertrokken. Misschien komt dat door het gemeenschappelijke trekje van hem en Bojack. Want ook Todd is namelijk ontzettend lui, tenzij hij iets ontdekt dat hem mega erg interesseert. Dat zorgt voor hele grappige sidestories in de serie. Bojack erkent Todd niet als een vriend, maar ziet hem enkel als huisgast. Hij moet daarom ook genoegen nemen met dagelijks een sneer naar zijn hoofd.Bojack doet eigenlijk niks, maar officieel zoekt ‘ie naar werk. Of eigenlijk zoekt zijn zaakwaarnemer Princess Carolyn met heel veel moeite een plek waar ze nog willen samenwerken met Bojack. Hij heeft nou eenmaal een slechte reputatie opgebouwd door talkshowoptredens waar hij ladderzat het podium op kwam draven. De twee hebben een ongemakkelijke verhouding met elkaar. Ze hebben seks met elkaar, geen relatie en gaan daardoor niet professioneel met elkaar om. Oh ja, Princess Carolyn is een kat. Wat bijvoorbeeld grappig is, is dat ze op haar bureau een kattenspeeltje heeft waar ze mee speelt als ze telefoneert en als ze flirt floepen er dingen als miauw tussendoor uit.

Andere belangrijke personages zijn Diane en Mr. Peanutbutter. Mr. Peanutbutter is wel nog steeds succesvol, terwijl hij eigenlijk gewoon een oerdomme hond met geluk is. Zijn vriendin, Diane, daarentegen is een hele slimme meid. Ze is een journaliste die door haar eigen toedoen blijvend moeite heeft met werk vinden. Niet dat het uitmaakt, want ze kan teren op haar vriend. In de serie komt zij regelmatig naar voren als een soort van levensmentor voor Bojack. Dat terwijl zij zelf mentaal ook instabiel is.

Zoals gezegd is het in deze animatiewereld volkomen normaal dat dieren en mensen door elkaar leven. Voor de kijker zitten er hele vermakelijke stukjes tussen waar dieren toch weer echt dieren zijn. Vogels gaan vliegend naar hun werk, een koe gromt naar een klant als deze een biefstuk bestelt en Mr. Peanutbutter slaapt bijvoorbeeld in een hondenmand.

Al met al kun je stellen dat dit een ontzettend komische animatie is met een goede portie drama. Je wordt ondanks dat het onrealistisch is echt meegesleurd in het verhaal. Een aflevering telt maar 25 minuten en het vijfde seizoen zal later dit jaar verschijnen. Het is een Netflix Original en dat betekent dat je de show heerlijk kan gaan bingen!

Tekst: Dion Balfoort
Beeld: Netflix

 


© Alles over Series

Lees ook