Netflix Kijktip: ‘Arrow’

Kijktip Arrow

De nieuwe afleveringen van het zesde seizoen van Arrow zijn inmiddels alweer begonnen en het is pas echt sinds dit seizoen dat Arrow weer op de goede weg is. Alhoewel seizoen vijf een goede eerste stap was, klimt Arrow weer terug naar de top van het serie-universum dat het heeft gecreëerd. Het is dan ook hoog tijd om te kijken naar waarom Arrow een serie is die het waard is om te kijken. Tijd voor de Kijktip Arrow

Arrow begon als een vrij simpele serie in het eerste seizoen. Playboy Oliver Queen, gespeeld door Stephen Amell, keert na vijf jaar terug naar huis, nadat hij gestrand was op een verlaten eiland. Het lijkt een wonder, maar op het eiland is hij erg veranderd. Hij komt thuis met maar één doel en dat is criminaliteit in Starling City uitroeien. Het wordt vanaf het eerste moment goed duidelijk dat Arrow niet bang is om een duistere toon aan te nemen en dat is erg goed. Dit is zowel te zien in de verhaallijn van een aflevering als in de flashbacks die door alle afleveringen gemixt worden.Het duurt echter wel een aantal afleveringen voordat de serie zijn draai heeft gevonden. Het eerste seizoen houdt namelijk het redelijk simpele ‘schurk van de week’ formaat aan, maar dat valt wel te begrijpen met 23 afleveringen per seizoen. Dit neemt echter wel af in het tweede seizoen, want in dat seizoen worden er sneller sprongen gemaakt om overkoepelende verhaallijn te ontwikkelen.Het is dan ook niet vreemd dat seizoen twee wordt gezien als het hoogtepunt van Arrow. Dit heeft ook andere redenen, want het verhaal dat in seizoen twee wordt verteld is ook gewoon erg sterk. Daarnaast is de actie erg sterk en werd het maken van de serie vanaf seizoen drie iets gecompliceerder. Seizoen twee introduceert namelijk ook het karakter Barry Allen. Hoewel hij maar twee afleveringen te zien is, zijn deze afleveringen gebruikt om hem een ‘backdoor pilot’ te geven. Hij kreeg namelijk zijn eigen serie na seizoen twee van Arrow, namelijk The Flash.Helaas is in seizoen drie duidelijk te zien dat de makers zich nu met meerdere series tegelijkertijd bezig moesten houden, want het derde seizoen van Arrow is een stuk minder goed dat de voorgaande seizoenen. Zo stapt het derde seizoen nog meer van de realistische toon van seizoen één af wegens het verhaal. Dit is dan ook het probleem, want het verhaal dat seizoen drie vertelt is vaak niet interessant en er zijn dan ook genoeg afleveringen die als opvulling aanvoelen. Tijdens een binge valt dit gelukkig minder op, maar toch is het vervelend.

Arrow

Seizoen vier doet het echter niet veel beter. Dit seizoen introduceert namelijk de mystieke kant van de wereld van Arrow die inmiddels bekend staat als ‘De Arrowverse’. Hoewel de schurk van het seizoen een stuk beter is als die van het derde seizoen is, bevat het seizoen nog steeds veel opvulling. Dit wordt alleen maar duidelijker door de romantische verhaallijnen die zich afspelen in het seizoen. Deze zijn namelijk erg melodramatisch en verreweg het slechtste deel van de serie. Voor seizoen drie en vier wordt vaak het argument gemaakt dat je deze kunt overslaan, maar dit is vanwege een aantal gebeurtenissen gewoon niet mogelijk. Een snelle binge is dan ook de beste oplossing. De seizoenen zijn dan namelijk wel een stuk beter dan wanneer je wekelijks moet wachten.

Arrow

Gelukkig maakte het vijfde seizoen grote sprongen om de serie weer in glorie te herstellen. Zo had dat seizoen een verhaallijn die de slechte verhaallijnen van de vorige seizoenen deels goedmaakt en is de actie in dit seizoen beter dan ooit. Ook ligt de romantiek wat meer op de achtergrond en is de duistere toon van de eerste twee seizoenen weer sterker aanwezig. Er mag dan ook wel gezegd worden dat ondanks de ups en downs die Arrow over de jaren heeft gehad het zeker meer dan waard is om te kijken.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook