Netflix Kijktip: ‘The Flash’

Kijktip The Flash

We zitten inmiddels al ver in het vierde seizoen van The Flash en als er één ding is waar dit seizoen in geslaagd is, is het de luchtige toon terughalen. Tijd voor de Kijktip The Flash

Zijn naam is Barry Allen en hij is de snelste man op aarde. Toen hij jong zag hij hoe zijn moeder vermoord door iets onmogelijks en zijn vader werd ten onrechte beschuldigd van haar moord. Nadat hij veertien jaar later door bliksem werd geraakt is hij de snelste man ter wereld: The Flash. Deze intro zul je vaak genoeg in het engels horen als je begint met het kijken van The Flash. De simpele introductie van de serie verteld je precies wat je te wachten staat.

Kijktip The FlashHet is echter alleen al de manier waarop deze boodschap wordt gebracht die de toon zet. Het is met vrolijkheid en vol verwondering hoe Grant Gustin de rol van Barry Allen vertolkt. Zijn charme sleept je direct mee in het verhaal dat in het eerste seizoen verteld wordt. Het verhaal is dan ook één van de grootste krachten die het eerste seizoen heeft. Het is een persoonlijk verhaal waarin Barry opzoek gaat naar de moordenaar van zijn moeder nu dat hij het bewijs is van een onmogelijke gebeurtenis. Dit overkoepelende verhaal raakt op alle vlakken de juiste noten.

Het eerste seizoen van The Flash wordt vaak ook direct gezien als het beste seizoen. Dit heeft grotendeels te maken met fantastisch schrijfwerk en de goede karakters die daardoor zijn ontstaan. De karakters zijn allemaal nieuw, maar ook goed uitgewerkt en hebben elk verschillende momenten in de spotlight. Je raakt snel verbonden met de karakters en dat komt door de relaties die de karakters met elkaar hebben en die soms subtiel worden uitgediept.

The Flash is emotioneel, dramatisch en heugelijk, want The Flash is direct heel duidelijk in dat het een serie met humor is. Hierdoor is het een hele andere serie dan de serie waarvan het een spinoff is: Arrow. Waar Arrow heel duister en serieus is, houdt The Flash wel van een grapje en wat luchtigheid. Het moet ook gezegd worden dat waar The Flash een uitstekend eerste seizoen had, Arrow tijdens het derde seizoen (dat gelijktijdig met het eerste seizoen geproduceerd is) helemaal de mist in ging. Het leek erop alsof het deel van de makers dat voor beide series verantwoordelijk is de voorrang gaf aan The Flash.

Kijktip The Flash

The Flash weet ook in het tweede seizoen de kwaliteit hoog te houden. Hoewel het verhaal een iets wat duisterdere richting insloeg, wist de serie in de kern hetzelfde te blijven. The Flash is namelijk niet bang om volledig een superhelden-serie te zijn en dat is dan ook iets waar de makers mee spelen. Zo introduceert het tweede seizoen nog meer bizarre schurken en verschillende versies van Aarde. Dit klinkt direct erg ingewikkeld, maar de serie weet vrijwel altijd een makkelijke uitleg te geven die niet geforceerd voelt.

Dan is er ook nog het derde seizoen en dat is volgens velen waar The Flash, net als Arrow, ook de mist in ging. Dit komt doordat de toon serieuzer wordt en het speelse en luchtige van de eerste twee seizoenen verdwijnt. Daarnaast is het verhaal volgens velen een minpunt, omdat het veel gelijkenissen heeft met de eerdere seizoenen. Seizoen drie weet hier echter wel zijn eigen draai aan te geven en maakt het conflict daardoor interessant. Toch hebben de makers zich wel wat van de kritiek aangetrokken, want het vierde seizoen dat nu bezig is doet velen goed. Het heeft namelijk de toon herpakt en het verhaal is erg anders deze keer en als je wilt weten waarom moet je kijken.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook