Netflix Kijktip: Black Mirror

serie Black Mirror

Duister, maar totaal niet ondenkbaar is de sciencefiction serie Black Mirror. Elke aflevering heeft een eigen donker verhaal met een einde die meestal zeker niet geruststellend te noemen is. Elke aflevering van Black Mirror heeft een andere cast met een losstaande verhaallijn. Het overkoepelend thema zijn de snelle (mogelijke) technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw en hoe deze de werkelijkheid beïnvloeden. Wij nemen hier de eerste vier seizoenen onder de loep!

Een aantal afleveringen uit de vier seizoenen komen akelig dicht bij de werkelijkheid. De aflevering Nosedive uit seizoen drie bijvoorbeeld gaat over een puntensysteem waardoor je sociale status wordt bepaald door het aantal punten die je krijgt in een app op basis van interacties. Mensen die je tegenkomt kunnen je beoordelen op hoe je bent en hoe leuk je social media is. De app bepaalt je hele leven. Hoe hoger je puntensysteem is hoe meer kans je hebt op een bepaald huis of baan. Dit zorgt voor een zeer ‘neppe’ wereld waarin iedereen slechts het beste van zichzelf laat zien, alleen om een goede rating te krijgen. Wat deze aflevering extra eng maakt is dat de Chinese overheid in de toekomst met een puntensysteem de betrouwbaarheid van burgers wil beoordelen. Dit betekent hoe hoger je score, hoe meer privileges je hebt. Op dit moment wordt het systeem nog getest, maar zal vanaf 2020 verplicht in werking treden.Een andere aflevering van de serie Black Mirror waarbij de technologische ontwikkeling binnen handbereik is komt uit seizoen vier aflevering Hang the DJ. Deze aflevering gaat over een man en een vrouw die elkaar leren kennen via een datingapp dat een vervaldatum instelt voor alle relaties. Vanaf het begin van de date kun je zien hoelang de relatie zal standhouden. Wat deze aflevering nog meer bizar maakt is dat Netflix de datingapp daadwerkelijk heeft gemaakt. Via de app kun je een link verzamelen om naar je partner te sturen, waarmee je tegelijkertijd op een knop kunt klikken om te zien hoe lang de liefde zal duren. Net als in de aflevering werkt de functie alleen als beide partijen akkoord gaan om de vervaldatum bekend te maken. De app kan het beste wel met een korreltje zout genomen worden, maar al met al brengt de app de creepy Black Mirror– wereld in de onze.

Na de meeste afleveringen gezien te hebben, vond ik White Bear uit seizoen twee de meest griezelige. Toen ik die aflevering, nota bene in mijn eentje, aan het kijken was kon ik alleen maar vol verbazing naar mijn beeldscherm kijken. De ene na de andere nare en totaal onbegrijpelijke scene na de andere. De aflevering begint bij een vrouw die wakker wordt op een stoel in een slaapkamer. De vrouw kan zich niet meer herinneren wie ze is en hoe ze op die plek terecht is gekomen. Op verschillende televisieschermen in het huis staat een vreemd symbool. Als ze naar buiten loopt en probeert hulp te zoeken, maken mensen continu filmpjes van haar met hun mobiele telefoons en negeren de vrouw. Waar de vrouw ook heen gaat, de onbekende mensen met hun telefoons volgen haar. Dan komt er uit het niets een man met een bivakmuts met hetzelfde symbool als op de schermen in het huis en bedreigt haar met een jachtgeweer. Je voelt een naar gevoel van binnen, want je krijgt medelijden met de vrouw en begrijpt niet waarom niemand haar te hulp schiet. Ook deze aflevering eindigt met een vreemde twist en een bittere nasmaak.

Black Mirror, al met al niet een serie die je moet kijken als je niet van spanning en vreemde scenes houdt. Het is zeker wel een serie die je aan het denken zet over de nieuwste technologieën. Ikzelf heb in het bijzonder een grote afkeer gekregen voor mobiele telefoons en alle talloze apps die je leven kunnen beïnvloeden. Het meest rare idee is dat de ‘gekke’ technologieën die de serie Black Mirror je voorschotelt, niet eens zo ver van de werkelijkheid staan. Elke aflevering van de Netflix-show heeft wel iets bizars, maar ook intrigerends waardoor je blijft kijken, vaak met open mond niet begrijpend wat er gebeurt. Het zorgt ervoor dat je niet bepaald rooskleuring naar de technologische ontwikkelingen meer kunt kijken.

Geschreven door: Angelique Wilms
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook