Netflix Kijktip: ‘Johan Falk’

Netflix Kijktip Johan Falk

De Scandinavische crimeseries zijn over het algemeen vaak toppers, en dat geldt ook zeker voor Johan Falk. Na het succes van de eerste twee seizoenen is sinds een paar maandjes ook het derde seizoen te zien op Netflix. Hoe begint het derde seizoen in vergelijking met de vorige seizoenen? Je leest het in de Netflix Kijktip Johan Falk.

Wie even iets korts en luchtigs tussendoor wil kijken is wellicht aan het verkeerde adres: de afleveringen duren gemiddeld zo’n anderhalf uur. Elke aflevering is bijna een complete film te noemen maar dat maakt het er zeker niet minder spannend om. Onze Johan wordt in seizoen 1 gevraagd om zich bij de Zweedse ‘GSI’ te voegen, een speciale unit die zich bezighoudt met de zware jongens uit de Göteborgse onderwereld. De GSI is gespecialiseerd in het infiltreren bij criminele bendes en na even wennen aan de werkwijze voelt Johan zich als snel als een vis in het water. We hebben volop kennis gemaakt met informant Frank Wagner, gespeeld door Joel Kinnaman die we natuurlijk ook kennen als Will Conway in House Of Cards en Stephen Holder in The Killing en die sinds kort te zien is in Altered Carbon. Ik weet niet of het aan Joel Kinnaman ligt of aan zijn personages, maar net als bij Stephen Holder ga je toch een beetje van Frank Wagner houden. En dat terwijl de beste man in kwestie natuurlijk wel een topcrimineel is en lid van Göteborgs meest criminele bende. Dat vind ik altijd knap gedaan door de makers van de serie, dat je iemand die beslist geen fijne dingen doet en eigenlijk ook gewoon een moordenaar is toch sympathiek gaat vinden. Het deed me dan ook zeker een beetje pijn in mijn hart toen de wegen van Frank en Johan van elkaar moesten scheiden.

Netflix Kijktip Johan FalkIk was dan ook blij verrast in de eerste afleveringen dat badboy en fulltime topcrimineel Seth Rydell deze rol van hem overneemt. We kennen Seth al uit de eerste twee seizoenen, als voormalig compagnon en vriend van Frank Wagner. Hij is voor mij dit nieuwe seizoen toch wel m’n nieuwe favoriet geworden. Weer zo’n gek gevalletje van de crimineel een leuke sympathieke vent vinden. Ergens bewonder ik hem ook wel een beetje, denk ik. Die vent is niet bang, dat moet je hem absoluut nageven. Al staat er een pistool op zijn hoofd gericht of staan zijn criminele collega’s op het punt te ontdekken dat ook hij informant voor de politie is, Seth vertrekt geen spier. Daarbij weet hij het ook nog te presteren om zijn tegenstander aan te kijken met een blik die zegt ‘Wat denk jij nou, dat ik bang voor je ben?’. Misschien zijn het de scenes met zijn dochtertje en met zijn eventuele nieuwe vriendin die hem zo menselijk maken. ‘Zie je wel? Hij heeft wel gevoel!’ denk ik dan. Ook het geflirt tussen hem en agente Sophie vind ik geweldig en dat is ook nu weer volop aanwezig. Misschien kan ik het beter een haat-liefdeverhouding noemen: het gaat van flirten naar elkaar bijna de kop inslaan. Ondertussen ligt Seth ook behoorlijk in de clinch met zijn ‘maat’ Jack, die zelfs op hem geschoten heeft tijdens een overval. Gelukkig kennen we Seth niet anders dan dat hij zich ook nu niet laat kennen.

Netflix Kijktip Johan Falk

Ook in de eerste afleveringen van het nieuwe seizoen zit het Johan Falk himself natuurlijk niet mee. De naam van aflevering één zegt het eigenlijk al: ‘Van kwaad tot erger’. Tijdens een tripje naar Letland wordt Johan erin geluisd door de maffia. Ze planten zijn DNA op een het lichaam van een vermoord meisje en dreigen hem aan te geven als hij niet doet wat ze zeggen. Maar Johan zou Johan natuurlijk niet zijn als hij niet ten alle tijde rustig zou blijven. Ik moet altijd wel een beetje lachen om zijn droge en toch ernstige gezichtsuitdrukking in vrijwel elke situatie. Toch vertrouw ik hem er altijd op dat hij de situatie tot een veilig einde zal brengen. Dit seizoen vind ik weer als vanouds, namelijk erg spannend. Ik merk wel dat ik een paar details die naar voren komen en betrekking hebben op eerdere seizoenen soms een beetje vergeten ben maar dat is niet erg hinderlijk. Eén ding is zeker: er staat de GSI en Johan Falk weer een hoop actie, gevaar en tegenslagen te wachten dit seizoen. Als je de eerste twee seizoenen hebt gezien dan kan ik je de derde zeker aanraden en als je nog niet bent begonnen, begin dan! Kom maar op met die afleveringen van anderhalf uur.

Geschreven door: Britte van Erven
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook