TV Kijktip: ‘Fear The Walking Dead’

serie Fear The Walking Dead

Ben je al helemaal klaar met The Walking Dead of zie je er tegenop om zeven seizoenen te gaan bingen, maar ben je wel nieuwsgierig naar het zombie-universum? Dan is de serie Fear The Walking Dead een heel goed alternatief.

In de serie – waarvan het eerste seizoen alweer uit 2015 dateert – volgen we de familie Clark en aanhang. Waar in The Walking Dead het ontstaan van de zombie-apocalyps vrijwel volledig weggelaten wordt, is dat in de serie Fear The Walking Dead niet zo. Seizoen 1 speelt zich juist af midden in de chaos, die een apocalyps met zich mee brengt.Een ander verschil met de serie die er eerder was, is de locatie waar het drama plaats vindt. Niet aan de oostkust maar juist aan de westkust van de Verenigde Staten. Los Angeles om precies te zijn. Net als bij de The Walking Dead moet de stad ontvlucht worden omdat deze is overlopen met zombies. Er is daardoor ook geen tekort aan scenes met smerige bloeddorstige zombies die het altijd wel weer lukt om op een gruwelijk wijze iemand van kant te maken.

In tegenstelling tot The Walking Dead wat vooral in de bossen plaats vindt, speelt bij de familie Clark – nadat ze iemand met een jacht hebben leren kennen – het idee om de zee op te vluchten. Dat brengt een ander soort avonturen met zich mee en bijvoorbeeld zombies onderwater en veel scenes op verschillende stranden. Uiteindelijk moet er natuurlijk wel een keer aangemeerd worden en dat gebeurt op het Mexicaanse schiereiland Baja California. Seizoen 2 speelt zich dan ook voornamelijk tussen de Spaanstalige Mexicanen af. Dat is overigens niet storend als je geen Spaans kan, want het is over het algemeen laagdrempelig en makkelijk te begrijpen.

De familie Clark is nou niet bepaald wat je het ideaalplaatje van een gezinnetje zou noemen. Gescheiden ouders, zoon met een drugsverslaving, een puberende dochter en een veel te lieve stiefvader (Travis) met een zoon die eigenlijk niks van de nieuwe familie(en zijn vader) wilt weten. Om het nog even wat makkelijker te maken, reist ook zijn ex-vrouw mee en een conservatief Salvadoraans gezinnetje dat de familie heeft leren kennen te midden van de chaos. Daarnaast heb je ook nog Victor Strand, een belangrijk personage in ieder seizoen tot nu toe. Hij was voor de zombie-uitbraak een rijke, welvarende zakenman. Daarom dat hij ook even een jacht had liggen in de haven.

Net als in The Walking Dead gaan de groepen overlevenden een steeds gevaarlijkere rol voor elkaar spelen. Iedereen wil wapens, munitie, medicijnen en een veilige omgeving. Dat is ook goed terug te zien in Fear The Walking Dead. Je merkt door de seizoenen heen dat de locaties waar het drama zich plaats vind veel dichtbevolkter zijn dan die bij broertjeserie The Walking Dead. Dat uit zich bijvoorbeeld in verschillende massamoorden die al vroeg worden gepleegd en onmenselijke moorden, puur voor het uit de weg ruimen van concurrenten om zelf beter te kunnen overleven. Want ja, in deze wereld is het toch ieder voor zich..

Het enige dat je misschien een beetje jammer zal vinden aan de serie is, dat er net als in de originele Walking Dead geen uitleg wordt gegeven over het feit dat er een apocalyps is uitgebroken. Maar stoort dit jou nou helemaal niet en vind je het heerlijk om mensen een avontuur te zien beleven in een wereld vol chaos en zombies. Dan is Fear The Walking Dead zeker de moeite waard om te gaan kijken. En een extra voordeel, je hoeft maar drie seizoenen te kijken om in te lopen. Seizoen 4 wordt halverwege dit jaar verwacht.

Tekst: Dion Balfoort
Beeld: AMC, Fox


© Alles over Series

Lees ook