Onder de loep: ’13 Reasons Why’ seizoen 3

seizoen 3 van 13 Reasons Why

Seizoen 3 van de razend populaire serie 13 Reasons Why is alweer een tijdje op Netflix te zien. Hoe is dit seizoen ten opzichte van de vorige? Wij namen seizoen 3 van 13 Reasons Why onder de loep!

De vorige seizoenen brachten de nodige ophef met zich mee. Dat daar rekening mee is gehouden, zie je in seizoen 3 van 13 Reasons Why terug. Ondanks de heftige onderwerpen die ook dit seizoen weer aan bod komen, houdt de serie rekening met de gevolgen die de beelden met zich mee kunnen brengen. Hiervoor wordt je namelijk voorafgaand aan iedere aflevering gewaarschuwd. Daarnaast wordt er aangeraden hulp te zoeken als je kampt met dezelfde gevoelens.

Het eerste seizoen ging over Hannah Baker (Katherine Langford), die door heftige pesterijen en een verkrachting het leven niet meer zag zitten. Door middel van dertien cassettebandjes liet zij haar vrienden en klasgenoten weten waarom zij tot de beslissing was gekomen, haar leven te beëindigen. Achteraf had iedereen een enorm schuldgevoel en wisten velen niet hoe zij hiermee om moesten gaan. Inmiddels heeft Netflix de pittige zelfmoord scéne van Hannah geschrapt. Dit in verband met alle commotie rondom deze verdrietige gebeurtenis, die vrijwel helemaal in beeld was gebracht door de makers van de serie. Vele kijkers vonden dit echt niet kunnen en ook nog eens aanstootgevend voor jongeren die kampen met dezelfde gevoelens als Hannah. Ondanks het onwijs heftige seizoen, werd het toch veel bekeken.Seizoen twee draaide voornamelijk om de rechtszaak rondom Hannah Baker. Hannahs ouders hadden een rechtszaak aangespannen tegen de school en ook de verkrachtingszaak van Jessica Davis (Alisha Boe) kwam aan bod. Bryce Walker (Justin Prentice) werd voor drie maanden voorwaardelijk veroordeeld vanwege zijn verkrachtingen. Aan het einde van dit seizoen wordt Tyler Down (Devin Druid) op brute wijze mishandeld en verkracht door drie gasten uit het honkbalteam. Waarop Tyler besluit tijdens het schoolfeest een schietpartij te starten om vervolgens zijn eigen leven te beëindigen. Clay Jensen (Dylan Minnette) komt net op tijd achter het plan van Tyler en weet hem om te praten. Tyler geeft het geweer aan Clay en Tony Padilla (Christian Navarro) weet Tyler op tijd naar een veilige plek te brengen. De laatste aflevering van seizoen twee eindigt met Clay, die voor het schoolgebouw staat met het wapen in zijn hand en de sirenes komen steeds dichterbij.

Naast de bekende karakters horen we in het derde seizoen een nieuwe stem. Deze stem is van Ani Achola (Grace Saif). Zij vertelt dat alle leerlingen één ding gemeen hebben: ze zijn door hun geheimen aan elkaar verbonden en dragen stuk voor stuk een misdaad met zich mee. Bryce, die al zijn vrienden is verloren door zijn acties in het verleden, is op brute wijze om het leven gekomen en ineens zijn alle scholieren verdachten. Het lijkt alsof er iemand wraak heeft genomen op de populaire honkbalspeler, die meerdere meisjes heeft verkracht. Door de ogen van Ani wordt duidelijk hoe Bryce vermist is geraakt en wie er stuk voor stuk als verdachten moeten opdraven bij de politie.

De spanning is er zeker weer in seizoen 3 van 13 Reasons Why, maar de beelden zijn naar mijn mening minder heftig dan die uit eerdere seizoenen. Dat hebben de makers na alle kritiek goed opgepakt. Toch lijkt naar mijn idee de rek uit de serie. Ik ben zelf van mening dat deze serie na één seizoen had moeten stoppen. Met dat eerste seizoen maakten de makers een mooi en duidelijk statement. De daarop volgende seizoenen lopen een beetje achter de feiten aan. Het is dat de casting zo goed is en dat je na iedere aflevering opnieuw benieuwd bent naar het verdere verloop van de serie. Maar deze casting dunt wel uit, als er ieder seizoen iemand overlijdt of wordt vermoord. Hoelang kan deze serie dan nog bestaan of is het na dit seizoen wel mooi geweest

Geschreven door: Laura Hesseling
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook