Netflix Kijktip: Sex Education

Sex Education landde stilletjes op planeet Netflix aan het begin van dit jaar. Opeens was daar de beste komedieserie van de eerste drie maanden van het jaar. En misschien wel de meest hartverwarmende serie van het hele jaar. Sex Education is geweldig, de TV-serie dan.

Netflix gaat over een groep scholieren in de bovenbouw van de middelbare school, dus zo’n 16 tot 18 jaar oud. En zoals bij veel tieners staat er ook bij de tieners in de serie maar een ding centraal: seks. Seks staat redelijk centraal in de serie Sex Education. Soms gaat het goed, maar soms gaat het niet goed.En daar gaat de serie over. Otis (Asa Butterfield)  is een ietwat ongemakkelijke jongen, met een moeder die sekstherapeut is en daardoor veel te makkelijk over seks praat. Maeve (Emma Mackey) is het probleemkind van de school, rebels, en door de rest van de school gezien als een slet.

Deze twee onwaarschijnlijke mensen komen met elkaar in contact en besluiten eigen sekstherapie sessies te gaan houden, zodat ze de jongens, meisjes en koppeltjes op hun school kunnen helpen. En daarvoor ook nog redelijk betaald krijgen.

Maar naast de sekstherapiekliniek van Maeve en Otis gaat Sex Education ook over de persoonlijke relaties van de verschillende personages. Zo is er de band tussen Otis en zijn moeder (gespeeld door Gillian Anderson) een vrouw met weinig respect voor persoonlijke privacy, zeker vanuit het oogpunt van Otis, een tiener. Waar Otis het moeilijk vind om over seks te praten en zelfs niet masturbeert praat zijn moeder even makkelijk over seks en persoonlijke relaties als over het avondeten.

De dynamiek die Otis en zijn moeder hebben maakt hun scenes samen heerlijk ongemakkelijk. Het is ook dynamiek die de scenes tussen Otis en Maeve leuk maakt. Aanvankelijk is Maeve brutaal en gesloten, maar na een tijdje ontdooit ze. Hetzelfde geld in zekere zin voor Otis. Hij wordt beter in het praten over zijn gevoelens.

Het beste subplot gaat echter over Eric, de beste vriend van Otis, die homoseksueel is. Gedurende het eerste seizoen worstelt Eric met zijn geaardheid en hoe hij zich wil presenteren. Hij worstelt ook met zijn strenggelovige familie die hij niets heeft verteld over zijn geaardheid.

Wie het einde van het eerste seizoen bereikt wil maar een ding, meer Sex Education, en dat komt eraan, dit voorjaar zijn namelijk de opnames voor seizoen 2 begonnen. Dat betekent meer Otis, meer Maeve, meer Eric, meer Adam, meer Aimee, meer van alles. En geloof me nadat je Sex Education hebt gezien, wil je ook meer. Veel meer.

Door: Max van der Heijden
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook