‘La Casa de Papel’: 10 redenen om deze serie op je kijklijstje te zetten

serie La Casa De Papel

De Spaanse Netflix-serie La Casa De Papel heeft menig hart veroverd en volgend jaar kunnen we – godzijdank – van een derde seizoen genieten. Heb je ‘m nog niet gezien? Dan zullen we hieronder alles uit de kast halen om je vanavond nog te laten beginnen. Jong, oud, man, vrouw; iedereen moet deze serie een kans geven. En wel om deze redenen.

1. Het verhaal is briljant
Er worden tegenwoordig een hoop simpele series gemaakt die heerlijk wegkijken met een bak ijs op de bank, maar af en toe heb je behoefte aan meer. Na Breaking Bad en Prison Break werd weer een pareltje gemaakt: La Casa de Papel, een serie van kwaliteit.Het verhaal speelt zich af in Spanje, waar een groep mensen anoniem bij elkaar wordt gebracht. Maandenlang traint de groep onder leiding van een man die zichzelf ‘de Professor’ noemt om de Koninklijke Munt te beroven. En dat niet alleen: het groepje van acht neemt tijdens de overval het personeel van de bank en een stel bezoekende scholieren in gijzeling, en drukt elf dagen lang verse bankbiljetten.

2. Het is spannend, tot de allerlaatste minuut
Je houdt als kijker je hart vast, want zeg zelf, het overvallen van een bank is gedoemd te mislukken. Toch slagen de overvallers in de gekste dingen, dankzij de Professor en zijn mastermind.

3. Alles is tot in de puntjes geregeld en uitgedacht
De Professor die alle overvallers bij elkaar bracht is fenomenaal. Steeds als er iets ontzettend mis dreigt te gaan, weet hij er op een of andere manier toch een stokje voor te steken. Een ding is zeker: hij is bereid héél ver te gaan om het plan te laten slagen.

4. Je gaat met de hoofdrolspelers meevoelen, en hoe
Er wordt telkens heen en weer gesprongen in de tijd, waardoor je de hoofdpersonen uiteindelijk echt gaat voelen. Je ziet waar ze mee worstelen, je leert kleine dingetjes over hun verleden en familie, en weet uiteindelijk ook dat er niets kwaads in zit. Ze mogen dan een bank overvallen, maar het zijn ménsen. En dat voel je.

5. Als je denkt dat je weet wat er gaat gebeuren, heb je het tóch mis
Natuurlijk mag je voorspellingen doen, maar je hebt het hoogstwaarschijnlijk iedere keer weer bij het verkeerde eind. Man, wat een serie.

6. Je moet blijven kijken. Deze serie is gemaakt om te bingewatchen.
De serie eindigt uiteraard altijd op een stukje dat smaakt naar meer, dus je blijft maar doorkijken. Zeker omdat je de personages uiteindelijk kent en om ze gaat geven, moet je weten wat er gaat gebeuren. Uiteindelijk wil je net zo graag als zij dat ze het pand ongedeerd en met 2,4 miljard euro in hun zakken verlaten.

7. Het Spaans is even wennen, maar uiteindelijk wil je niets anders meer horen dan de stem van hoofdrolspeelster Tokio
Het kan zijn dat het Spaans je om een of andere reden tegenhoudt. Kan. Maar laat de taalbarrière je in dit geval alsjeblieft niet in de weg staan. Het is uiteindelijk alleen maar heel grappig dat je het woordje ‘puta’ gaat herkennen in iedere aflevering en er komt een moment dat je gaat dromen van de stem van Tokio…

8. De serie speelt zich bijna volledig af in (en voor) een bank, maar is allesbehalve saai
De overvallers zijn samen met de gijzelaars ín de bank, en de politie staat ze met man en macht op te speuren voor de deur. Toch zijn de flashbacks en de saaie bankgangen perfect in balans en realiseer je je pas achteraf dat er eigenlijk niet heel veel bijzondere beelden voorbij zijn gekomen.

9. Er wordt flink wat af geschoten, maar alle emoties komen aan bod
De Professor wil officieel dat er niemand gewond raakt tijdens de overval, maar helaas worden de enorme geweren, pistolen en bommen toch gebruikt. Je hebt waarschijnlijk in lange tijd niet zóveel knallen en schoten gehoord, maar de serie is zeker geen keiharde actie. Juist de emoties die telkens zo hoog oplopen en de sterke personages maken dat ook een schietscene op zijn tijd er prima mee door kan.

10. De liefde is intens
Liefde is misschien wel het laatste wat je verwacht in een serie als deze, maar er ontstaan een aantal speciale romances. Een bijzondere band tussen vader en zoon, een liefdesrelatie tussen een gijzelaar en een overvaller, en de grote fout die de Professor maakt door zijn hart te volgen.

Ben je al overtuigd? De eerste twee seizoenen van La Casa de Papel staan op Netflix.

Geschreven door: Janne Vogel
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook