Prime Video Kijktip: Fleabag

Bijna iedereen heeft wel een onaangepaste vriend of vriendin. Zo’n type dat leeft alsof ze vijf jaar jonger zijn en altijd de smeuïgste verhalen vertelt op feestjes. Iemand in wiens schoenen je wel een dag zou willen staan, maar niet langer dan dat. De vrouwelijke hoofdpersoon van Fleabag is zo’n type.

Iemand die je even terzijde neemt om een even ongemakkelijk als hilarisch verhaal te vertellen. Een dertiger met het libido, de opstandigheid en het financiële verantwoordelijkheidsgevoel van een puber. Met haar eetcafé gaat het niet goed, ze heeft een knipperlichtrelatie met haar vriend. Een relatie die zo vaak van kleur verandert dat zelfs haar zus, een van haar weinige vriendinnen niet meer weet of het licht nou rood of groen is. Haar zus is zowel haar grootste vijand als haar beste vriendin. De relatie met haar vader is gespannen en haar stiefmoeder vindt ze een k*twijf. 

 

De twee zussen

 

Haar leven is een puinhoop, maar wel een puinhoop die ze open en bloot met jou als kijker deelt. Tijdens seks deelt ze met jou haar commentaar op de seksuele prestaties van haar bedpartner. Tijdens ongemakkelijke familie diners legt ze aan jou de stand van zaken uit. 

Het doorbreken van de vierde muur, bijvoorbeeld door de kijker direct aan te spreken is natuurlijk niets nieuws. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk House of Cards, waar Frank Underwood je deelgenoot maakt van al zijn plannen, soms tegen je zin in. 

Waar je in die serie af en toe in schok achterblijft nadat Underwood een kwaadaardig plan met je deelt, laat Fleabag je vooral glimlachen nadat de hoofdpersoon haar droogkomische commentaar op een situatie geeft. 

Tragedie

Fleabag is geen comedy serie waarvan je lachend over de grond rolt. Het is vooral een serie die je veel laat glimlachen, af en toe laat grinniken en heel soms aan het lachen maakt. Op Wikipedia wordt de serie omschreven als een dramedy. En dat is wel een goed woord. Het is een komedieserie, die naar mate je dichterbij het einde komt steeds meer weg lijkt te hebben van een drama. En voordat je het weet heb je naar ruwweg drie uur heel aangrijpende televisie gekeken.

Kijken naar Fleabag is het met toestemming lezen van een speciaal voor jou geschreven dagboek van een goede vriendin. En met zes afleveringen van elk een half uur heb je dat boek zo uit. 

Fleabag is in Nederland te zien op Net5, Kijk.nl (tot 26 november 22:00) en Prime Video. 

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: Prime Video


© Alles over Series

Lees ook