5 Goede biodocu’s op Netflix

docu op Netflix

Sommige mensen zijn zo getalenteerd, speciaal, gestoord of gevaarlijk dat er biografieën over ze worden gemaakt. Netflix heeft er ook aardig wat in de aanbieding, dus wij zijn zo vrij geweest om een (gevarieerde) selectie voor je te maken. Hier 5 keer een biografische docu op Netflix die wij aanraden.

Josef Fritzl: Story of a MonsterDeze documentaire gaat over het monster dat Josef Fritzl heet. De zaak-Fritzl is erg bekend, dus misschien ken je het verhaal wel. Maar Josef Fritzl is de man die zijn eigen dochter sinds haar achttiende jarenlang gevangen hield in zijn kelder en zevenkinderen bij haar verwekte. Een deel van haar kinderen groeide bovengronds op, maar de andere kinderen bleven bij haar onder de grond en wisten alleen iets van de buitenwereld door het kijken van TV. Deze documentaire is best wel gruwelijk en bevat interviews met familieleden, dokters en slachtoffers

Countdown to death: Pablo Escobar

Deze docu reconstrueert de laatste negen jaar van het leven van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Dit doen ze met gebruik van zeldzame interviews, beelden en geluidsopnamen. Een super indrukwekkende documentaire die iets langer dan een uurtje duurt en je een kijkje geeft in het bizarre leven van Pablo Escobar. De meningen zijn verdeeld over hem. Sommige vonden hem een toegewijde vader, anderen vonden hem gewoon een gestoorde drugsterrorist. Wat je ook vindt, hij is in ieder geval spectaculair ten onder gegaan.

Natascha Kampusch

Deze documentaire gaat over Natascha Kampusch die als tienjarig meisje werd ontvoerd door Wolfgang Priklopil. Onderweg naar school werd ze van haar fiets afgerukt en in een busje gegooid. Ze werd acht jaar lang gevangen gehouden in een kelder in Oostenrijk, maar wist uiteindelijk te ontsnappen. Sinds Natascha terug is doen er veel geruchten en speculaties de ronde over de ontvoering. In deze documentaire wil Natascha Kampusch haar verhaal delen en neemt ze ons mee naar het huis waar ze zo lang gevangen zat.

Amanda Knox

De Amerikaanse Amanda Knox ging als student een tijdje naar Perugia (Italië) om, zoals veel studenten doen, zichzelf beter te leren kennen. Ze krijgt daar een goede vriendin Meredith Kercher, een Britse student. Maar als Meredith op gruwelijke wijze wordt vermoord, worden Amanda en haar vriendje hoofdverdachten. Ze wordt veroordeeld, vrijgesproken, opnieuw veroordeeld en weer vrijgesproken. Amanda moet vier jaar vastzitten in een Italiaanse gevangenis, maar wordt in 2015 vrijgelaten omdat er te weinig bewijs tegen haar is. Ondertussen zijn er twee kampen ontstaan: de mensen die geloven in haar onschuld en de mensen die denken dat ze de moord gepleegd heeft. In deze documentaire komt ook Amanda zelf aan het woord: ‘That’s everyone’s nightmare. Either I’m a psychopat in sheep’s clothes, or I am you.’

Whitney: Can I be me

Wie kent haar niet: Whitney Houston. En nadat de zangeres in 2012 overleed is er natuurlijk ook over haar leven een documentaire gemaakt. De documentaire is een combinatie van archiefbeelden, exclusieve beelden en interviews met vrienden en familie van Whitney. Ook komt er informatie naar boven waar je waarschijnlijk nog niets vanaf wist. Zoals een mogelijke lesbische relatie (?!). Whitney wilde graag herinnerd worden als aardig persoon en dat is met deze documentaire aardig gelukt. De mindere momenten van Whitney worden dan ook mooi buiten beschouwing gelaten.

Geschreven door: Lily Lange

Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook