Netflix Kijktip ‘Tiger King: Murder, Mayhem and Madness’

Tiger King

De nieuwe docuserie ‘Tiger King’ is razend populair. Wie hem nog niet gezien heeft, moet er over gehoord hebben. In twee weken tijd ontpopte de docuserie zich als kijkcijferhit op Netflix. Wereldwijd heeft de serie van regisseur Eric Goode zich naar de top van meest bekeken programma’s gewerkt. Ook in Nederland genieten we ruimschoots mee van het bizarre Amerikaanse verhaal.

Het is nogal wat, deze serie. De bizarre wereld van tijgerhouders in Amerika, is er een waarvan je niet had verwacht dat die bestond. Regisseur Eric Goode stuitte 10 jaar geleden tijdens zijn onderzoek naar illegale slangenhandel, op een bijzonder verhaal, dat zijn levenswerk werd. In zeven afleveringen volgt hij de hevige ruzie tussen twee tijgerprofessionals; Joe Exotic en Carol Baskin. 10 jaar lang filmt hij beide kampen, en spreekt de mensen om hen heen. Niemand lijkt ongeschonden te blijven. Vrijwel iedereen die in de serie aan het woord komt, heeft iets op zijn kerfstok staan. De wereld van tijgerprofessionals blijkt er een van gestoorde criminelen. De verhalen zijn ongelofelijk, maar waar.Catfight

Want hoewel de ruzie in eerste instantie iets weg lijkt te hebben van een uit de hand gelopen burenruzie zijn Joe Exotic en Carol Baskin niet je alledaagse buurman en buurvrouw. Het loopt zelfs uit op bemoeienis van de FBI. Joe, het boegbeeld van outcasts, laat met de tig piercings (in zijn gezicht), zijn beglitterde cowboykleding met geweren hangend aan zijn broek en zijn kenmerkende geblondeerde matje zien hoe hij in het leven staat. Hij trouwt met jonge mannen, leeft voor aandacht en heeft grootheidswaan. Daar tegenover hebben we Carol Baskin. De geheimzinnige dierenactiviste die elke dag gekleed in een tijgerprint door haar park vol met opgesloten tijgers fietst, lijkt geen haar beter dan haar opponent. Toch staan de idealen van de twee lijnrecht tegenover elkaar, wat resulteert in deze ’catfight’ op beeld.

Tiger King

De gekte binnen de tijgerwereld komt naar boven door de veelzijdigheid van sprekers en beeldmateriaal waarover Eric Goode beschikt. Je wordt het verhaal ingezogen door de grappige karakters en heftige beelden. Zo zie je Joe als countryzanger in absurde clips, en een werknemer die haar arm verliest door een tijger. Het zijn taferelen die je had kunnen verwachten in een dierenpark. Maar per aflevering wordt het verhaal vreemder. Al snel kom je achter alle narigheid die schuil gaat achter het bezit van grote katachtigen.

De docuserie onthult de macht die mensen voelen door het hebben van katachtigen. En veel meer dan dat. Hoewel het levenswerk van Goode had moeten gaan over dierenwelzijn, verandert de toon van het verhaal. Misfits, criminelen en miljonairs nemen, net als in de dierenparken, de aandacht van de dieren weg, en weten de camera’s op zichzelf te richten. De gezondheidstoestand van de tijgers verdwijnt daardoor naar de achtergrond in de wereld van seks, drugs en geld. De absurditeit komt centraal te staan en wordt afgebeeld in de Amerikaanse feesten in Vegas waar van meegesmokkelde welpjes niet wordt opgekeken, de stripclubs waar naakte vrouwen naast grote katachtigen poseren en miljonairs met een tijger op de bijrijdersstoel van hun Ferrari rondrijden.

Tiger King

Tiger King is een serie waarin de gekheid niet lijkt te stoppen. Wanneer je denkt dat het niet nóg krankzinniger kan, komt er toch weer een schepje ‘crazy’ bovenop. De strijd tussen Joe en Carol loopt de spuigaten uit en heeft extreme gevolgen. Je kan hierdoor niet stoppen met kijken. Niet vreemd dus, dat Tiger King een wereldwijde hit is.

Geschreven door: Lieske Pricker
Beeld door: Netflix


© Alles over Series

Lees ook