HBO Kijktip: Game of Thrones

kijktip Game of Thrones

Wie Game of Thrones inmiddels nog niet kent, heeft zich wel heel goed verborgen gehouden de afgelopen tien jaar. Het laatste seizoen van de populaire serie is inmiddels geweest en maakte veel los.  Mocht het je gelukt zijn om nog nooit iets van de serie gehoord te hebben of heb je simpelweg nooit de interesse gehad om te kijken, lees dan snel verder. Het is tijd voor de Kijktip Game of Thrones.

Westeros, de wereld van Game of Thrones, verscheen voor het eerst in 2011 op de televisie en is uitgegroeid tot een ongekend fenomeen. Dit kan de serie echter niet kwalijk worden genomen, want in vrijwel elk onderdeel bewijst de serie van hoge kwaliteit te zijn. Zo is de adoptie van het verhaal van George R.R. Martin’s A Song of Ice and Fire fantastisch en hebben de makers David Benioff en D. B. Weiss er goed aan gedaan om selectief te zijn in wat er wel in de serie verschijnt en wat niet.

In de eerdere seizoenen komt dit nog wat minder naar voren, maar het verhaal is alleen maar groter sinds het eerste seizoen. Als ervoor was gekozen om een directe adaptatie te maken, was de kans groot geweest dat de serie nog een aantal seizoenen nodig had gehad om alles te vertellen. Daarbij was het dan ook niet zeker geweest of de kwaliteit hoog was gebleven.kijktip Game of Thrones

Om het verhaal dan ook helemaal uit te leggen is geen optie, maar we gaan toch een poging doen. De serie speelt zich af in de fictieve middeleeuwen in het continent Westeros. Na de dood van de rechterhand van de Koning van Westeros wordt Lord Eddard ‘Ned’ Stark gevraagd om hem te vervangen. Hij accepteert de functie en gaat op onderzoek uit om erachter te komen wie de moordenaar is. Het blijkt echter een gecompliceerde situatie te zijn die voor veel politieke spanningen en oorlogen zorgt tussen de grote families van Westeros.

Ned Stark is echter maar één karakter, maar ook één van de meest gecompliceerde. Er zijn echter nog andere karakters die hierom ook noemenswaardig zijn, zoals Jon Snow, Daenerys Targaryen, Tyrion Lannister en Jaime Lannister. Vooral Jaime is noemenswaardig, omdat hij één van de karakters is die het meest opvalt als er gesproken wordt over de verhaallijn van een karakter. Hij is één van de meest gelaagde karakters van de serie in een serie vol gecompliceerde karakters.

Het verhaal is dan ook een groot onderdeel van wat geprezen wordt, want Game of Thrones doet is vrij uniek. Waar een serie die zich in een fantasierijke middeleeuwse setting afspeelt voornamelijk veel leunt op de actie en die fantasierijke elementen, pakt Game of Thrones het anders aan. Hier wordt namelijk veel op de politieke belangen en relaties tussen de karakters gefocust en dat zorgt voor veel spanning en sensatie. Ook is de serie erg subtiel in het vertellen van het verhaal, want het kan maar zo zijn dat één zin die niet van belang lijkt later in de serie grote gevolgen heeft.

kijktip Game of Thrones

Daarnaast heeft Game of Thrones er ook voor gezorgd dat er een nieuwe standaard is voor actie en spektakel. Naast dat de zwaardgevechten en steekspellen leuk zijn om naar te kijken, zijn de scenes waarin we daadwerkelijke oorlogsvoering zien altijd een hoogtepunt. Van grote gevechten die op fantastische wijze gefilmd zijn tot een doorlopende scene van één soldaat die midden in de oorlog zit; het ziet er allemaal fantastisch uit. Daarbij weet Game of Thrones ook nog eens CGI te gebruiken die je zo op het witte doek had kunnen zien die je helemaal meeslepen in de wereld.

Het feit dat Game of Thrones een ongelofelijk gedetailleerd en gecompliceerd verhaal in een fantasierijke middeleeuwen weet te vertellen, maakt het alleen al één van de meest indrukwekkende series die op het moment te zien is. Combineer dit met de geweldige karakters en spectaculaire actiescènes en je krijgt misschien wel één van de beste series van de afgelopen tien jaar. Laat je niet weerhouden door de mensen die niet blij waren met hoe de serie eindigde om eraan te beginnen. De negatieve geluiden komen vooral voort uit het feit dat mensen zich zo in de serie inleefden en het jammer vonden hoe het eindigde.

Geschreven door: Luuc ten Velde


© Alles over Series

Lees ook