Netflix kijktip: ÜberWeihnachten

UeberWeihnachten

De dagen zijn koud en dan kruipen we het liefst op de bank onder een dekentje om te Netflixen.  De serie Überweihnachten is dan een echte aanrader.

De titel van de nieuwe Duitse Netflix- serie Überweihnachten geeft al aan waar het over gaat: Kerstmis. Bastian (luke Mockridge), die zonder succes in Berlijn aan zijn carrière als muzikant werkt, reist in de kerstvakantie naar zijn familie in Eiffel om kerst te vieren. Het is een beladen kerstfeest voor hem, omdat zijn eerste kerst zonder zijn vriendin Fine (Cristina do Rego) is. Als hij bij zijn ouders aankomt hebben zij slecht nieuws voor hem. Zijn broer Niklas (Lucas Reiber) heeft nu een relatie met Bastian’s ex-vriendin Fine. Dit leidt tot veel spanningen en ruzie tussen de twee broers. De ouders van Bastian hebben ook iets voor hem te verbergen en terwijl zijn moeder zich vastklampt aan de kersttradities heeft zij niet door dat de relaties tussen de gezinsleden op instorten staat. Het lichtpuntje in zijn kerst is Karina, die eigenlijk de ex van Niklas is. Bastian en Karina vallen voor elkaar, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot.

Het is geen baanbrekende of diepzinnige serie, maar is het is simpel en kijkt lekker weg. Het komische drama raakt bekende onderwerpen die wij allemaal wel eens hebben meegemaakt. Ze houden zich vast aan clichés en maken goed gebruik van humor. In het begin vind je Bastian een beetje een onsympathieke jongeman, maar toch denk ik dat we ons allemaal een beetje in hem herkennen. We weten allemaal wel eens niet wat we moeten doen in het leven en iedereen mist wel eens een steun.In de serie wordt af en toe leuk gebruik gemaakt van Visuals en de serie wordt onderbroken door verschillende muzikale montages. Zo zit in Bastian met Karina bij de skatebaan en zingt hij a capella een lied voor haar. Doordat hij zijn handen zo houdt alsof hij een gitaar vasthoudt verschijnt er een getekende gitaar. Ook komen er stukjes tussendoor waar Bastian scenario’s in zijn hoofd blijft voorstellen hoe het verhaal ook zou kunnen gaan.

Eind januari is de serie opgenomen in Keulen en de Eiffel. De scripts zijn geschreven door Dennis Eick, Tanja Bubbel en Tobi Baumann, die naast regisseurs ook producers zijn. Brainpool Pictures produceerde de serie die sinds 27 november exclusief te zien is op Netflix. De miniserie bestaat uit slechts drie afleveringen van 45 tot 50 minuten per stuk en is gebaseerd op de roman “7 kilo in 3 tagen” van Christian ‘Pokerbeats’ Huber. Je kijkt eigenlijk een film. Wil je hierna meteen doorkijken? Een tweede seizoen is nog niet bevestigd en waarschijnlijk ook niet te verwachten. Het blijft dus bij dit ene seizoen om nog iets langer in de kerstsferen te blijven.

Geschreven door: Sanne van der Linden
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook