Netflix Kijktip: Ratched

serie Ratched

Ben je op zoek naar een nieuwe serie? Het eerste seizoen van Ratched, van maker Ryan Murphy, is nu te zien op Netflix. Deze dramatische, psychologische thriller is een echte aanrader.

Ratched vertelt het verhaal van een van de personages uit het boek “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” en de gelijknamige film. Een boek dat je niet gelezen hoeft te hebben om de serie te kunnen kijken. De bloedstollende dramaserie speelt zich af in 1947. Mildred Ratched, gespeeld door Sarah Paulon, wil koste wat kost als zuster te werk gaan in het psychiatrische ziekenhuis, Lucia State Hospital, van dokter Hannover (Jon Jon Briones). Daar geloven ze dat bepaalde psychische stoornissen kunnen worden genezen. Zo zou homoseksualiteit kunnen worden ‘genezen’ door het eruit te koken in badwater of schizofrenie worden verholpen door middel van de perfecte lobotomie. In het ziekenhuis wordt seriemoordenaar Edmund Tolleson (Finn Wittrock) opgenomen voor behandeling. Als snel is er duidelijk dat zuster Ratched en Tolleson een bijzondere band hebben. De altijd stijlvolle Mildred lijkt in het begin een voorbeeldige professionele verpleegster, maar achter haar nette uiterlijk gaat meer schuil. Door de combinatie van haar traumatische verleden en de bizarre experimenten op de patiënten verliest ze haar onschuld en komt langzaam haar duistere kant naar voren.De lugubere verhaallijn begint met de moord op vier priesters. Een spannend intro dat je gelijk in het verhaal trekt. Daarna leer je Mildred Ratched kennen. Ze checkt in bij een motel op een klif om vervolgens een baan te bemachtigen bij het Lucia State Hospital. In het ziekenhuis ontmoet ze zuster Bucket en dokter Hannover die beide geen idee hebben van haar sollicitatie. Desondanks kan ze dokter Hannover om de tuin leiden haar toch aan te nemen.

Na de eerste aflevering had ik dan ook heel veel vragen. Waarom wil zuster Ratched per se in dat ziekenhuis werken? Wat is de band tussen zuster Ratched en Edmund Tolleson? Waarom zijn die priesters vermoord? In eerste instantie komt Mildred Ratched manipulatief over en heb je als kijker duidelijk door dat ze een plan heeft. Ondanks dat ze steeds duistere dingen deed in de serie en wordt neergezet als monster, kreeg ik het te doen met haar. Je krijgt steeds meer over haar en haar geschiedenis te weten. Hoe meer je over haar te weten komt hoe sympathieker ze wordt en hoe meer je met haar mee gaat leven.

Ratched is ontwikkeld door de makers van de populaire series American Horror Story en American Crime story. Zij maken dan ook gebruik van terugkerende acteurs. Finn Wittrock, Jon Jon Briones en Sarah Paulson zijn acteurs die vaak terugkomen in de series van Murphy. Zij speelden allemaal in American Horror Story en American Crime Story. American Horror story is een serie waarbij elk seizoen een eigen verhaal heeft met nieuwe personages, maar met grotendeels dezelfde acteurs. Door het aantal terugkerende acteurs uit die serie zou je Ratched bijna een officieus seizoen van American Horror story kunnen noemen.

Het is duidelijk te zien dat er veel aandacht is gestoken in het décor. Van het motel op de klif tot aan de psychiatrische inrichting, alles ziet er prachtig uit. Ook over de kleding is duidelijk goed nagedacht. Mildred Ratched ziet er altijd Keurig uit, maar ook de uniformen van de andere zusters kloppen precies bij de sfeer van het ziekenhuis. Dit in combinatie met de grote hoeveelheid goede acteurs zorgt ervoor dat, ondanks dat het een gloednieuwe serie is, het voelt alsof hij zo uit de jaren 40 komt.

Het seizoen is sinds 18 september te zien op Netflix en bestaat uit acht afleveringen van 45 tot 60 minuten lang. Seizoen twee is ook al aangekondigd en opgenomen. Netflix heeft nog niets bevestigd over de datum van het tweede seizoen van Ratched, maar naar verwachting zal het niet voor eind 2021 online komen.

Geschreven door: Sanne van der Linden 
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook