Kijktip voor de stragglers: ‘The Walking Dead’

Kijktip The Walking Dead

Eigenlijk heeft de bekende zombiewalkerserie na al die jaren helemaal geen aanbeveling meer nodig, maar de mensen die een laatste zetje nodig hebben helpen we graag. Daarom beginnen we deze week met een Kijktip The Walking Dead.

Wat misschien niet iedereen weet is dat de serie is gebaseerd op een gelijknamig zwart-wit stripboek. De strip en serie draaien om het overleven in een post-apocalyptische wereld die is overgenomen door zombies. De overlevenden, of mensen die nog niet geveld zijn door het zombievirus, proberen onder leiding van hoofdpersoon Rick Grimes de nieuwe levensgevaarlijke wereld te trotseren. Dat gevaar komt echter niet alleen van naar mensenvlees smachtende zombies die ieder moment kunnen toeslaan. Ook mensen zijn vijanden van elkaar geworden in deze serie. Samen sta je sterker, dus ontstaan er verschillende groepen. Die groepen staan elkaar vaak naar het leven, want door de nieuwe schaarste is alles onzeker geworden.

Meer dan zombies afknallen
Als je de serie voor het eerst kijkt, dan zou je kunnen denken dat het gaat om het zo lomp mogelijk afknallen van zombies. Maar The Walking Dead biedt veel meer dan dat. Omdat het zich afspeelt in een wereld van chaos en wanorde, zijn alle voormalige zekerheden verdwenen. Hierdoor ontstaat er een totaal nieuw systeem van normen en waarden. Dit biedt een garantie op morele dilemma’s, want bijna alles moet, rekening houdend met de nieuwe omstandigheden, opnieuw worden uitgevonden.Continue spanning
Wat deze serie nog meer zo boeiend maakt, is dat er een continue spanning heerst. Op ieder moment kan een zombie of een kudde zombies toeslaan. Dit levert een bijzondere kijkervaring op, want na een paar afleveringen stel je jezelf in op de modus: constant op je hoede zijn. Hiermee voorkom je dat je na ieder schrikmoment een hartverzakking krijgt. Echt op de meest random momenten komt er gevaar dat zomaar het einde van je favoriete personage kan betekenen. Je moet er natuurlijk wel van houden, dat de spanningsboog permanent op standje maximaal staat.

Locaties
Maar ook de locatiemanagers van de serie dragen bij aan de kwaliteit. De serie wordt opgenomen in de Amerikaanse staat Georgia en overal waar geschoten wordt ziet het er daadwerkelijk verlaten uit. Soms is dat ook echt zo, maar andere keren zijn complete dorpen of stadjes omgetoverd tot apocalyptische hellhole’s. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het stadje Woodbury dat in seizoen 3 werd gebruikt als setting. Normaal gesproken een klein functionerend plaatsje, maar voor de gelegenheid getransformeerd tot fort van een invloedrijk personage.

The Walking Dead Rick

Inkakseizoen
Het was natuurlijk niet alleen maar ‘je-van-het’ tijdens alle seizoenen. Seizoen 5 was bijvoorbeeld niet bijster spectaculair. Misschien wilden de makers wel een soort pauze inlassen na al die seizoenen van spanning en sensatie. Alsof de kijkers een soort adempauze werd gegund. Maar maak je geen zorgen, de seizoenen daarna gaat het weer los als vanouds. Definitief de moeite waard om door te kijken.

Oordeel
The Walking Dead heeft zijn sporen natuurlijk al lang breed verdiend. Dit blijkt uit prijzen, uit recensies van kenners en uit hoelang de serie al loopt. Toch blijft het een serie voor een specifiek publiek. Als je niet vies bent van een beetje spanning en losgeslagen zombies, dan kun je The Walking Dead absoluut een kans geven.

Kijktip The Walking Dead geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: AMC, Fox

The Walking Dead is momenteel elke maandagavond te zien op Fox.

 


© Alles over Series

Lees ook