Recap ‘Flikken Maastricht’ aflevering 1 seizoen 12

seizoen 12 van Flikken Maastricht

Na de bloedstollende cliffhanger van vorig seizoen, was het deze week eindelijk tijd voor het nieuwe seizoen. Lees hier wat er gebeurde in de eerste aflevering van seizoen 12 van Flikken Maastricht.

SPOILERS!Fans zagen in de ontknoping van het elfde seizoen hoe de dochter van Floris Wolfs (Victor Reinier) werd neergeschoten. Het verdriet van Wolfs om zijn dochter was goed zichtbaar. Kijkers vroegen zich na de cliffhanger dan ook af hoe Wolfs en Eva van Dongen (Angela Schijf) de gruwelijke moord op Wolfs dochter zouden verwerken. De eerste scène uit de aflevering is meteen boeiend voor de kijkers. Floris ziet er anders uit dan normaal. Hij heeft een baard gekregen en oogt nogal onverzorgd. Hij is bezig om Bea Middelkoop (Carly Wijs) te ontvoeren. Die kennen we natuurlijk ook nog van het vorige seizoen! Door de ontvoering wil hij erachter komen wie zijn dochter heeft vermoord. Een slimme zet of een ondoordachte actie?

Eva is weer aan het werk en krijgt met een drugsruzie te maken. Ze doet alsof ze het verleden achter zich heeft gelaten, maar heeft duidelijk een masker op. Als ze aankomt bij de plek waar een drugsdelict is gepleegd, komt de nieuwe collega van Eva zichzelf voorstellen. Deze inspecteur Peter Mooy is een enorme ijdeltuit, maar zorgt daardoor ook voor hilariteit in de aflevering. Peter leidt het onderzoek en Eva verlaat duidelijk pissig de locatie.

We checken daarna in bij Floris Wolfs. Hij is in Amsterdam en op bezoek bij een psycholoog. “Ik wil hem”, zegt Wolfs tegen de psycholoog. “Ik wil hem in de fik steken en naar hem kijken.” Hij heeft het verlies van zijn dochter een plek kunnen geven, maar van vergeving is duidelijk nog geen sprake. En dat verandert de hele aflevering niet. Wolfs wil er hoe dan ook achter komen wie de moordenaar van zijn dochter is.

In het ziekenhuis verhoren Eva en haar nieuwe collega een gewonde jongen, die aanwezig was bij het drugsdelict. De jongen, Jan Akersloot, is de neef van Cor Akersloot, de grootste drugsbaas van Maastricht. Tijdens het verhoor vragen ze naar de schutter en de gevonden drugs, maar de jongen houdt zijn mond. Tussen Eva en Peter verloopt het stroef. De samenwerking staat lijnrecht tegenover die van Eva en Wolfs. Terwijl Wolfs erachter probeert te komen wie de man is die zijn dochter heeft vermoord door in , duikt Eva in de drugszaak. Ze lijken wel tegengestelde levens te hebben gekregen. Wolfs woont in een enge buurt in Amsterdam en in zijn woning houdt hij Bea Middelkoop nog steeds vast. Af en toe bezoekt hij een café waar altijd dezelfde rumoerige jongens aanwezig zijn. Hij blijft altijd rustig in het café, maar ziet ook dat deze jongens zich in de drugswereld bevinden.

Op het politiebureau concludeert Eva na onderzoek dat ze de daders van het drugsdelict buiten Maastricht moeten zoeken. Ze probeert er op verschillende manieren achter te komen wie deze daders zijn, maar Jan houdt nog steeds zijn mond. Na veel discussies met haar leidinggevende Marion Dreesen (Oda Spelbos) gaat Eva op bezoek bij de bezorgde moeder van Jan Akersloot. Eva neemt haar mee naar het ziekenhuis, waar Jan een heftige preek krijgt. Hij vertelt uiteindelijk zijn hele verhaal over de dag van het delict. Een van de daders blijkt drie kruizen op zijn vingers te hebben. Hierdoor weet Eva dat ze in Amsterdam moet zijn om verder te komen in de zaak. De kennis en vaardigheden van Eva zijn nog altijd verbazingwekkend.

In de volgende scène grijpt de dader, met de drie kruizen op zijn vingers, de schouder van Floris Wolfs. De twee verschillende verhalen komen ineens bij elkaar. Niet heel onverwachts, maar een goed verhaal is het zeker. In het café in Amsterdam wordt Floris aangesproken door de dader. Deze John is een grote drugshandelaar. Het café blijkt de opslagplaats te zijn van zijn drugs. Niet veel later gaat Wolfs op bezoek bij John om hem te vertellen dat het café geen opslag biedt voor zijn spullen. John neemt het niet serieus, maar weet duidelijk niet met wat voor ervaren politieman hij te maken heeft. Die ervaring leent zich alleen niet tot het goed opsluiten van een ontvoerd slachtoffer. Bea Middelkoop weet namelijk te ontsnappen, waarna ze niet veel later zelfmoord pleegt.

De aflevering eindigt wederom met een goede cliffhanger. Eva en Peter rijden samen door de kleine straatjes van Amsterdam, als ze per ongeluk iemand aanrijden. Het blijkt Floris Wolfs te zijn. Omdat Eva plotseling oog in oog komt te staan met Floris, verdwijnt heel even het masker van Eva’s gezicht. Het heerlijke einde smaakt naar meer!

Benieuwd naar de volgende aflevering? Aanstaande vrijdag wordt de tweede aflevering weer uitgezonden om 20.35 op NPO!

Geschreven door: Judith Visser
Beeld: Avro Tros

 


© Alles over Series

Lees ook