Recap ‘The Walking Dead’ aflevering 9: Een kalme hervatting

Seizoen 8 van The Walking Dead

Yes! Seizoen acht van The Walking Dead gaat eindelijk weer verder. We hebben de komende weken nog zo’n zeven afleveringen tegoed. Hoewel we er vanuit kunnen gaan dat het helemaal los gaat deze laatste helft van dit seizoen, viel aflevering negen zoals al werd voorspeld een beetje tegen. Tijd om alles weer even op een rijtje te zetten.

Waar waren we ook alweer? De groep van Negan was heel Alexandria aan het platbombarderen en daarom was de groep van Rick aan het schuilen in het riool. Carl liet in de laatste scene van de vorige aflevering zien dat hij gebeten was en het niet zou overleven. Dat leidde deze aflevering vooral het verhaal.We zien redelijk op het begin dan ook hoe Carl is gebeten en wat hij zijn laatste dagen heeft gedaan. Op een erg kalme manier neemt hij zijn afscheid en schrijft hij voor iedereen een brief. Gelukkig is niet de hele aflevering zo zwaar beladen met de dood van een tienerhoofdpersoon, maar is er ook een beetje actie.

Vanuit Morgan bijvoorbeeld. In The Kingdom zagen we voor het laatst hoe Ezekiel gevangen werd genomen door de saviours en daarmee zijn volk redde. Hier kunnen zowel Carol als Morgan geen genoegen mee nemen en besluiten daarom samen Ezekiel te redden. Ondertussen is er een best wel grappige dialoog gaande tussen de belangrijke saviour Gavin en Ezekiel. Waarbij Gavin zich verraden voelt door de koning, omdat hij Ezekiel best wel ‘een fijne vent’ vond en hij het nu verpest had voor zichzelf met de dood als gevolg.

In de riolen hangt er een wat minder goede sfeer. Het thuis wordt gebombardeerd en Carl is binnen no-time steeds meer aan het veranderen in een lijk. De schuilende Alexandria-bewoners besluiten na het bombardement weg te vluchten naar The Hilltop. Rick en Michonne blijven achter met Carl. Op dat moment volgt er een redelijk matig afscheid, waarbij een Tara bijvoorbeeld niet eens iets zegt en de grootste afscheidswoorden komen van Siddiq, die hij pas net ontmoet heeft.

Ondertussen in The Kingdom ziet Morgan dat het domme, kleine, tienjarige jongetje Henry ze heeft achtervolgd. Dat, terwijl Carol en hij juist als sluipmoordenaars ongezien bij Ezekiel proberen te komen. Op dat moment verliest Morgan weer zijn zelfbeheersing en besluit hij iedereen die hij tegenkomt te spiesen met zijn stok. Vervolgens weten ze de saviours die Ezekiel bewaken het filmtheater in te lokken en daar kunnen ze Ezekiel redden. Alleen Gavin kan nog ontkomen, maar  ook hij mag het niet overleven van Morgan. Verrassend genoeg is Morgan uiteindelijk niet de gene die Gavin vermoord. De kleine Henry die nog steeds wraak wilde voor de dood van zijn broer Benjamin doorboort Gavins keel onverwachts vanaf de achterkant.

Nog een keer terug naar het riool. Er zijn wat mooie woorden voor Michonne als Rick besluit om toch ook Carl uit het riool naar boven te halen. Omdat dit niet de beste plek was om te overlijden, ofzo? Tussen de verwoeste gebouwen van Alexandria staat nog een gebouw volledig overeind en daar wordt Carl heen gebracht. Daar vertelt Carl over de vreemde beelden die we gedurende de hele aflevering al af en toe tegenkwamen: het ideaalplaatje. Waar enkel iedereen gelukkig is en elkaar helpt met eten verbouwen en waar Alexandria een (niet-verwoeste) veilige plek is waar Rick’s volgers en Negans Saviours in harmonie kunnen leven.

In de laatste scene horen we het geluid van een pistoolschot en zien we Rick en Michonne een graf graven. Wat nu dus echt het einde betekent van Carl en Chandler Riggs…

Geschreven door: Dion Balfoort
Beeld: AMC/Fox


© Alles over Series

Lees ook