Recap: ‘De Luizenmoeder’ aflevering 8: ‘Send in the clowns’

‘Send in the clowns’, dat is de titel van deze week. Al vraag ik me af of dat wel nodig is. Er werken volgens mij genoeg clowns bij De Klimop. Het is in ieder geval weer iets gezelliger op de school na de narigheid van de kanjertraining van vorige week. Of nou ja, dat zou je denken. Lees hier meer over de laatste aflevering van De Luizenmoeder.

Hannah, Volkert, Nancy, Walter en Karel zitten in de lerarenkamer voor overleg over het zomerfeest. Hannah heeft de leiding. Nancy is het alleen niet met alles eens. Het thema van het feest is namelijk circus. Hannah heeft in haar mailtje gezet dat mensen verkleed moeten komen, ‘bijvoorbeeld’ als clown. En juist daar gaat het mis. Althans, volgens Nancy. ‘Niet om lullig te doen Hannah, maar door jouw mailtje lijkt het alsof het thema clown is. Terwijl er zoveel meer in het circus te vinden is.’ Ze besluiten om clowns te verbieden. Niet iedereen is daar blij mee, Walter loopt namelijk boos de deur uit. Hij had net een mooi pak gemaakt.Dan zitten we weer in de kamer van Anton. ‘Het was een bewogen jaar. Maar juist dan komt zo’n eindfeest als een cadeautje’ zegt hij, terwijl hij zijn wijsvingers weer de hele tijd zo irritant omhoog houdt tijdens het praten. Pjotr-Jan en een onbekende vrouw zijn bij hem in zijn kamer komen zitten. Die onbekende vrouw is Anjes, een flexmanager. Ze loopt een dagje mee met Anton, naar aanleiding van een groot financieel tekort. Volgens Pjotr-Jan zijn er namelijk een aantal dingen flink misgegaan. ‘Daarom vind ik het fijn om daar met jou even over te ping pongen.’

Bij de ouders is er stress, of nou ja eigenlijk alleen bij Hannah. Er is namelijk niemand die zich heeft ingetekend voor taken tijdens het zomerfeest. Er moeten nog mensen komen voor het schminken, voor achter de bar en de ballonnen moeten ook nog worden opgeblazen. Maar niemand van de ouders is bereid te helpen. De moeder van Uendi kan namelijk alleen maar clowns schilderen en dat mag niet meer. Gelukkig helpt Volkert nog wel mee.

Bij Ank in de klas is er spanning. Ze vraagt de kinderen naar de groepjes die ze had gemaakt voor het feest. Wie van jullie was ook al weer acrobaat?’ Het blijft stil. Bij de vraag wie er clowns zijn steekt ineens iedereen zijn hand op. ‘Er waren maar drie clowns, maar drie!’ Als Agnes, of ik bedoel Anjes dan ook nog binnen komt sluipen, wordt Ank helemaal prikkelbaar.  ‘Ga gewoon door, ik ben er niet’ zegt Anjes. ‘Jawel je bent er wel.’ Anjes blijft maar schrijven en Ank vindt dat niet prettig. ‘Wat schrijf jij nou op.’ ‘Helemaal niks.’ ‘Jawel ik zie je toch schrijven?’ ‘Doe maar gewoon alsof ik er niet ben. I’m just a fly on a wall.’ ‘Vliegen op de muur, die sla ik normaal altijd dood,’ zegt Ank geïrriteerd.

Helma staat ondertussen lekker bij een open raam te roken in het klaslokaal. Als Anjes dat ziet stormt ze boos naar binnen. ‘Wat is dit? Dit is een basisschool!’ Joh. ‘Je weet toch wel hoe slecht dit is, de rook blijft in het lokaal hangen en kinderen ademen die stank in.’ ‘Kinderen stinken ook.’ Anjes gaat terugkoppelen naar de Koepel. Dan heeft Helma ineens door waar Anjes voor komt. ‘Ik zie het aan je neusvleugels, veel te ambitieus.’ Ze wil namelijk de baan van Anton overnemen.

Helma en Ank gaan klagen bij Anton. ‘Op de laatste dag voor de vakantie komt een vreemde heks op de valreep nog even controleren of je het wel goed doet.’ Anton ziet de ernst er niet van in. Maar Ank en Helma wel. ‘Als ik haar dood moet meppen hoor ik het wel’ zegt Ank. En als ze naar buiten loopt zegt ze weer: ‘Niet naar mijn kont kijken.’ Waarop Anton altijd zo enorm schuldig kijkt. Volkert daarentegen is druk bezig met de laatste dingen voor het decor. Je weet wel, dat decor van 30.000 euro. Een van de oorzaken van dat enorme financiële tekort. De reden dat Anjes er is.

Anjes is alvast op de stoel van Anton gaan zitten. Net op het moment dat Pjotr-Jan grapjes maakt tegen Anjes over Nancy komt ze binnen. ‘Cameltoe, ze heeft haar broek altijd zo hoog. In haar spleet.’ Ze trekt haar broek nog even wat naar beneden en vraagt wat ze in godsnaam aan het doen zijn. Pjotr-Jan schrikt: ‘Nancy ga even zitten.’ ‘Nee kan niet want mijn kamelenteen zit in de weg.’ Als ze dan boos de deur uit loopt ziet ze Anton. ‘An, ze zit al op je stoel. Het is één grote samenzwering.’ Als Anton dan ook ziet dat Anjes op zijn plek zit is hij van slag en verlaat hij het gebouw.

Dan is het eindelijk zo ver: het zomerfeest. Maledieve is van slag want er zijn toch clowns op het feest en daar is ze bang voor. Ank zorgt er wel voor dat ze weer gaat lachen: ‘Traantjes op een feest, hoe kan dat nou? Het zijn helemaal geen clowns. Het zijn gewoon papa’s en mama’s in oer slechte kostuums.’ Na een tijdje komen twee vrouwen de bar overnemen van Hannah. Een van hen is de zus van Volkert en de ander zijn vriendin. Daar wordt Hannah toch even stil van. Nancy heeft een kamelenpak aangetrokken en gaat naar het kantoor van Anton om te zeggen dat hij ook moet komen. Maar eenmaal daar ziet ze dat Anton is vertrokken. Zelfs zijn koffiezetapparaat is weg.

In de gang staat Anjes alle hapjes naar binnen te werken. ‘Het hoeft niet op hè’ zegt Ank. Waarop Helma zegt: ‘Er komen nog meer gasten.’  Ze hebben een hekel aan haar. En terecht. ‘Pjotr-Jan denkt de financiële problemen op te lossen door er een pot neer te zetten’ zegt Ank. ‘Oh nee ze is geen pot hoor,’ zegt Nancy, ‘ik zag hem vanmiddag bij haar op schoot zitten. Pjotr wil dat Agnes, Anjes, de plek inneemt van Anton. Hij is vertrokken en komt voorlopig niet meer terug.’ Ank: ‘Als Anton weggaat dan ben ik ook weg.’ Een directeur die dit soort gedrag toestaat is een slappe lul.’ Liever een slappe lul dan een zure pruim.’

laatste aflevering van De Luizenmoeder

Op het podium loopt het uit de hand. Anjes heeft de microfoon overgenomen en doet nu het woord. ‘STOP DE SHOW’ klinkt dan ineens vanuit de achterkant van de zaal. ‘Dit is mijn show en dit is mijn circus’ roept Anton. Hij neemt de microfoon over en begint te zingen: ‘Hij was maar een clown. In het wit in het rood. Hij was maar een clown. En nu is hij dood.’ Hij roept kinderen het podium op en dan wordt het toch nog een groot feest. Ank en Helma pesten Anjes weg. Gelukkig maar. Hannah staat bedroefd  te kijken, totdat Volkert zegt dat zij veel leuker is dan zijn vriendin. En als ze met Floor naar huis wil gaan zien ze Anton en Nancy zoenen in het fietsenhok. Eind goed al goed.

Dit was helaas de laatste aflevering van dit seizoen. Voor nu was dit helaas de laatste Recap van De Luizenmoeder. Maar wie weet zijn we weer terug bij een tweede seizoen!

Geschreven door: Charlotte van de Kant 

Beeld: AVROTROS


© Alles over Series

Lees ook