Recap Criminal Minds S13E01: het lot van Mr Scratch

Videoland aanbod van november

Als er een seriemoordenaar het de leden van het BAU moeilijk maakt is het wel Peter Lewis, bijgenaamd Mr Scratch. In de laatste afleveringen van seizoen 12 was er weer van alles gepland door Scratch, die zijn leven in het teken lijkt te hebben gezet van zijn BAU- vendetta. Enfin, in seizoen 13 gingen we verder waar we gebleven waren; namelijk bij een auto ongeluk. Wie zou dit overleefd hebben? Hier de Recap Criminal Minds S13E01: het lot van Mr Scratch.

SPOILERS!

De meeste leden van de BAU waren ongedeerd. Alleen de nieuweling Stephen Walker legde het loodje. Dat was geen verassing aangezien deze zomer al bekend werd gemaakt dat zijn contract niet zou worden verlengd. Het was ook maar beter want nog zo een aflevering terug in de tijd naar zijn army dagen (apesaai!) hoeven we dan niet meer te kijken. Anyway de rest hinkte een beetje (Rossi) of had een wondje (JJ) maar Luke was helemaal ongedeerd. Prentiss was een ander verhaal want zij bleek te zijn ontvoerd. En uiteraard door Mr Scratch die nare plannetjes had voor haar.

Als iemand de nemesis is van Scratch is het wel Hotch. Deze was al ondergedoken in witness protection (een snelle oplossing om zijn afwezigheid te verklaren nadat de acteur werd ontslagen) om aan Scratch te ontsnappen. Maar ondanks dat Hotch al lange tijd niet meer meedoet, werd hij continue genoemd omdat Scratch op zoek was naar zijn nieuwe adres. Hij martelde Prentiss om haar zover te krijgen om iets te zeggen, maar zij hield de kaken stijf op elkaar.Hulp om Prentiss op te sporen kwam in de vorm van Matt Simmons, die eerder in het team zat van Criminal Minds: Beyond Borders. En uiteindelijk wisten ze natuurlijk uit te zoeken waar Scratch verbleef. Een achtervolging leidde naar een dak, nooit een goed teken. En inderdaad was het Scratch die van de rand bengelde en Luke die weigerde hem omhoog te trekken. Hij viel naar beneden en was eindelijk dood.

En ik zeg eindelijk omdat deze verhaallijn me wel echt op de zenuwen werkte. Deze seriemoordenaar had kennelijk oneindige contacten en middelen tot zijn beschikking om een heel team van de FBI van alles aan te doen. Ooit zorgde hij voor spannende afleveringen maar dat was echt een aantal seizoenen geleden toen hij de vrouw van Hotch vermoordde. En ik ben vast niet de enige want de kijkcijfers werden vorig seizoen ook een stuk minder. Natuurlijk kreeg Criminal Minds de laatste anderhalf jaar veel te verduren. Het vertrek van Shemar Moore als Derek Morgan was een groot verlies en toen daarbovenop Hotch ook het team verliet, was het even echt rommelig. Allereerst om het uit te leggen aan de kijker en om daarna een team samen te stellen dat een goede chemie heeft.

De komst van Luke was goed. Hij nam de Derek Morgan- rol over als de eye candy voor de vrouwelijke kijkers (die de acteur vast nog kennen uit Magic Mike). En Emily Prentiss’ terugkeer zorgde ervoor dat er weer een vertrouwd gezicht aan het ensemble werd toegevoegd. En tja Stephen Walker was zo een mwah- personage. Niet irritant (op zijn terugblik aflevering na, die nergens op sloeg) maar ook niet iemand die echt boeit. Met Matt Simons hebben ze iemand die qua chemie beter bij het team lijkt te passen. Dat wisten we al door eerdere crossover afleveringen met Beyond Borders dus hopelijk is hij iemand die echt goed bij het team past en langere tijd erbij blijft.

Iets dat wel een vraag oproept bij deze aflevering is waarom Spencer Reid met PTSS in hemelsnaam gewoon weer mag meedoen. Zou hij niet eerst wat verplichte therapie moeten volgen voor hij weer een wapen krijgt en mee op pad gaat? Enfin, misschien beter om het hele voorval in de gevangenis en hoe hij PTSS opliep zo snel mogelijk te vergeten en daarom de geloofwaardigheid maar even te laten voor wat het is. Hij is weer onderdeel van het team en hopelijk kunnen we daarmee het hoofdstuk Scratch nu helemaal afsluiten en op naar betere afleveringen waar weer ouderwets geprofiled wordt!

Beeld bij Recap Criminal Minds S13E01: het lot van Mr Scratch: Fox


© Alles over Series

Lees ook