Recap ‘Flikken Maastricht’ Aflevering 4 seizoen 12

aflevering Flikken Maastricht

Het is weer tijd voor een Flikken Maastricht recap! De vierde aflevering stond afgelopen vrijdag alweer op de planning. Met wat voor lastige zaken krijgen Wolfs en Eva dit keer te maken? En hoe gaat de zoektocht naar de moordenaar van Wolfs zijn dochter? Lees het hieronder!

Wolfs probeert met hulp van een oud FBI-contact de moordenaar van zijn dochter te vinden. Nog altijd heeft hij de zaak niet losgelaten. Het is nogal onhandig dat hij het achter de rug van Eva om doet. Eva zou Wolfs juist onwijs goed kunnen helpen in deze zoektocht. Samen staan ze altijd sterker. Dat is in al die voorgaande afleveringen al bewezen.Een oude zaak wordt opnieuw opgerakeld als Eva en Wolfs te maken krijgen met een vermoorde jongen die vijftien jaar eerder veroordeeld is voor de verkrachting en doodslag op een achttienjarig meisje. Destijds werd de zaak ‘de bosmoord’ genoemd. De vermoorde man, Leo, was net vrijgekomen samen met de andere dader, Sam van Vliet. Hij heeft meerdere kogels in zijn lichaam.

Ze gaan op bezoek bij de moeder van Leo. “Het was een hel”, aldus de vrouw. “Geen werkgever die met hem te maken wilde hebben. En dat voor iets wat hij niet gedaan had.” Eva vraagt aan Leo’s moeder of er een mogelijkheid kan zijn dat hij vermoord is. Zij betwijfelt het. Als kijker voel ik aan dat Eva op het goede spoor zit. “Ik had jou nog niet terug moeten vragen”, zegt Eva tegen Wolfs in de auto na het bezoek. Wolfs is het er niet mee eens, maar Eva vraagt zich af of zijn opvliegerige manier van werken niet met zijn dochter te maken heeft. Eva heeft gelijk. In alle situaties merken we allemaal dat hij nog niet de oude is.

“Het is een vrij gammele zaak, als ik het even zwak uit mag drukken”, concludeert Wolfs. Eva en Wolfs hebben nog geen idee wie de jongen heeft vermoord. Gelukkig krijgen ze niet veel later een tip van misdaad anoniem dat er drie schoten zijn gehoord in een garage bij het huis van Kees van Berkel, een oud-collega. Van Berkel heeft vijftien jaar geleden de ‘bosmoord’ opgelost. Ineens lijken alle personen en situaties met elkaar in verbinding te staan. De recherches brengen een bezoekje aan de oud-collega. Hij doet nogal schijnheilig en lichtelijk arrogant. Ik krijg meteen een verkeerd gevoel bij deze man. In zijn garage vinden ze naast bloedsporen ook een pistool, maar hij ontkent dat deze van hem is. Toch wordt Van Berkel meegenomen naar het politiebureau, zijn oude werkplek.

Op het politiebureau wordt het duidelijk dat de bloedsporen van Leo zijn. Ook de kogels van het pistool zijn in het lichaam van de vermoorde man gevonden. Hij wordt aangehouden op de moord van Leo. Hij blijft echter ontkennen. Eva en Wolfs kijken camerabeelden terug. Ze doen een opvallende ontdekking op een van de beelden. Sam van Vliet loopt kreupel de garage van Van Berkel binnen. Als ze de jongen verhoren blijkt hij daar te zijn om wraak te nemen op Van Berkel. “Hij heeft het op z’n geweten”, aldus Sam. “Het komt allemaal door hem. Hij moet bloeden.” Van Vliet vertelt dat hij 48 uur is wakker gehouden en dat Van Berkel bewijs materiaal gewist heeft. Alle beschuldigingen en weinig bewijs maakt de zaak lastig.

Wie heeft de vrouw dan wel vermoord? Het voelt een beetje alsof Eva en Wolfs terug bij af zijn. De ene verdachte zegt het een, een andere verdachte zegt het ander. De recherches zijn verstrikt geraakt in de zoektocht naar het juiste verhaal. “Zolang we de zaak maar vanuit twee kanten bekijken”, aldus hoofdinspectrice Frieda Mechels. Maar dan is er eindelijk een doorbraak in de moordzaak. Er is nog een restje van het DNA-onderzoek van destijds. Het gaat om schaamhaar dat op het lichaam van het verkrachte meisje is gevonden. Met de nieuwste technieken hebben onderzoekers er een volledig DNA-profiel uit kunnen halen. Het blijkt een match te zijn met de zoon van Van Berkel. Dit komt uit een totaal onverwachte hoek… De oud-collega ontkent dat hij een zoon heeft. Een nogal apart verhaal als je het mij vraagt. “Wat een lul”, concludeert Wolfs. Kijkers zullen het met de recherche eens zijn.

Eva en Wolfs gaan na onderzoek langs het huis van de zoon, Eelco de Jong. Zijn moeder doet open en vertelt uiteindelijk haar kant van het verhaal. Ze vond een oorbel met bloed. Het vermoorde meisje was op dat moment net gevonden in de buurt. “Ik belde Kees en hij kon wel wat regelen voor z’n zoon”, aldus de moeder. Alles valt op zijn plek. Het verhaal is rond. Veel tijd om het verhaal te laten bezinken hebben de kijkers niet, want Eelco komt in beeld. Op dat moment begint mijn hartslag sneller te kloppen. Hun zoon ziet de recherches vanuit het raam en hij sprint weg. Wolfs en Eva sprinten er achteraan. Het lukt hen om de dader vast te boeien. Kees van Berkel wordt misschien niet gearresteerd voor moord, maar hij heeft genoeg andere overtredingen gemaakt.

De laatste scène van de aflevering speelt zich af in het huis van Wolfs en Eva. “This is completely off the record”, zegt het FBI-contact, waar Wolfs eerder contact mee had. Eva loopt naar binnen en kijkt verbaasd op. “Waarom doe je dit achter mijn rug om.” Het open einde maakt mij onwijs nieuwsgierig naar volgende week. Op vrijdag 20.35 zit ik wederom voor de buis voor een nieuwe aflevering Flikken Maastricht.

Geschreven door: Judith Visser
Beeld: AVRO/TROS


© Alles over Series

Lees ook