Recap ‘Riverdale’ S02E09: Eindelijk de onthulling

Jughead en Betty

De lange week wachten op een nieuwe aflevering werd gelukkig beloond met een flinke portie commotie! Er gebeurde weer een hoop in ons favoriete stadje Riverdale dus meer dan genoeg om het over te hebben.

Er is bij mij een beetje verwarring ontstaan door de afgelopen aflevering: is het nou aan of uit jongens? Bij zowel Archie en Veronica als Jughead en Betty was ik het spoor even bijster. In het begin van deze aflevering komt Veronica met het verlossende woord: tussen haar en ‘Archiekins’ is het uit, maar de twee zouden nog dikke vrienden zijn. Tussen  Jughead en Betty lijkt het ook over te zijn. Toch hebben de kersverse exen voor elkaar allemaal toch een persoonlijk kerstcadeau gekocht. Zo krijgt Archie een duur horloge van Veronica met ‘I’m mad about you Archiekins xoxo’ erin gegrafeerd. Beetje ongepast als exen zijnde maar oké, ze had het al gekocht hè. Tijdens het cadeautjes uitpakken met de vriendengroep merk ik wederom een romantisch momentje op tussen Archie en Betty. Betty pakt haar cadeau van Archie uit terwijl ze elkaar zwijmelend aankijken en lachen om hun ‘sweet memories’ van vroeger. Ik ben blijkbaar niet de enige die het opmerkt: bespeur ik daar een enigszins zuur gezicht Veronica?

Fred Andrews en Archie hebben ondertussen andere zaken aan hun hoofd: een ziekenhuisrekening van, schrik niet, 86.000 dollar. Schrok ik toch van. De arme man probeert een centje bij te verdienen met de verkoop van kerstbomen maar met zo’n gigantische rekening zet dat natuurlijk weinig zoden aan de dijk. Dat probleem lost zichzelf gelukkig al snel op: als Veronica erachter komt dat haar ouders tegen haar hebben gelogen besluit ze spontaan de volledige rekening anoniem te betalen. Met haar vaders geld. Onder haar moeders naam. Erg attent! Na een confrontatie over dit incident besluiten de Lodges hun dochter meer te vertellen over de gang van zaken wat hun business betreft. Vervelend: als kijker mogen we helaas niet meeluisteren… Frustrerend! Veronica stemt in zolang ze niks illegaals hoeft te doen. Noemt ze haar vader nou ook al ‘Daddykins’? Ik ben inmiddels behoorlijk benieuwd wat voor duistere praktijken er nou eigenlijk schuilgaan achter ‘Lodge Industries’.Jughead is nog steeds helemaal wild van de Serpents en neemt de heldhaftige taak op zich om de listige Penny Peabody af te schudden. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn vader FP. Die daar overigens alles behalve blij mee is. Jughead lijkt opeens een soort almachtig heerser te zijn onder de jonge Serpents en hij trommelt er wat bij elkaar om Penny uit Riverdale te verdrijven. Getver, wordt nou serieus die slangentattoo van haar arm afgesneden? Beetje smerig maar we hoeven gelukkig niet mee te kijken. Hij begint wel erg badass te worden die Jughead! Hij lijkt een beetje overmoedig te zijn geworden… We zullen zien hoe lang dat goed gaat.

Betty

Betty en Archie zijn nog steeds fanatiek op jacht naar de beruchte Black Hood. Op Riverdale High spotten ze een nieuwe conciërge (minstens net zo creepy als de vorige). Ze komen erachter dat meneer Svenson ziek thuis zou zijn en als ze langsgaan blijkt hij niet thuis. Wel krijgt Betty een leuk presentje thuisgestuurd van ‘Secret Santa’: een afgehakte vinger. Ze vermoeden dat het onsmakelijke lichaamsdeel van meneer Svenson is en de helden gaan uiteraard weer op onderzoek uit om hem te kunnen redden. Zelfs Cheryl Blossoms gezellige oma wordt geïnterviewd. Ben toch blij om Cheryl nog even te zien deze aflevering, zoals altijd bijna helemaal gehuld in het rood (rode kerstboom included). Als Betty en Archie daarna in de auto stappen loopt de romantiek weer hoog op: ze zoenen! Ik zag ‘m al aankomen, maar toch! Het zoenende koppel wordt zonder dat ze het weten gespot door Cheryl. Deze dame kennende gaat ze vast nog gretig gebruik maken van dit chantagemiddel.

Na een bloedspannende rel met de plots verschenen Black Hood bij een graf weet de befaamde moordenaar te ontsnappen. Na een achtervolging is het Sheriff Keller die het schot lost. De Black Hood is dood. Het blijkt tóch conciërge Svenson te zijn. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje teleurgesteld met deze uitslag. Het is toch wat te makkelijk.. Met de gebroken relaties lijkt het echter wel weer goed te komen nu het drama voorbij is. Maaaar: niemand weet nog van de geheime kus van Betty en Archie in de auto natuurlijk, behalve Cheryl, dus dat belooft wat! Terwijl we het einde van de aflevering naderen worden we nog even opgeschrikt door het beeld van Cheryls moeder die met een scharrel op de bank ligt te flikflooien. En zou het Black Hood verhaal nog een staartje krijgen? De laatste woorden van de aflevering doen me dit wel vermoeden: ‘This isn’t over…’

Geschreven door: Britte van Erven
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook