Recap ‘Riverdale’ S02E16: Primary Colors

S02E16: Primary Colors

Vorige week overwoog Fred een verassende carrièreswitch, terwijl Jughead probeerde Hirams plan voor Riverdale te ontrafelen. Of het Jughead nu eindelijk gaat lukken om Hirams stinkende zaakjes naar buiten te brengen? Je leest het in de Riverdale recap van S02E16: Primary Colors.

De aflevering begint bij een boze Betty, en dat zie je niet vaak. Bij de testamentbijeenkomst van Clifford Blossom van vorige week bleek dat wie in Riverdale een druppel Blossom-bloed in zich heeft, recht heeft op een deel van zijn fortuin. Dit was een goede reden voor Betty om Chic’s DNA te testen. Ze vertrouwde hem toch al niet. En wat blijkt? Zijn DNA matcht niet met die van de Blossoms. Ze noemt hem een oplichter. Zeg ook maar gerust creep Betty, de manier waarop die jongen uit zijn ogen kan kijken gaat veel verder dan alleen oplichterij. Maar dan blijkt dat Hal Cooper niet de vader van Chic is en dat het daarom vanzelfsprekend is dat hij geen Blossom-bloed in zich kan hebben. The secrets keep unraveling…Hermione Lodge is nog steeds bezig met de verkiezingsstrijd om burgemeester te worden. “Riverdale heeft een tekort aan zaken. Daarom heeft Lodge Industries ervoor gezorgd dat er een gevangenis gebouwd kan worden in het zuiden’’, aldus Mrs. Lodge. Ik weet niet of dit per se Riverdale zal verbeteren, maar goed meningen verschillen. Fred is sceptisch over het feit dat de Lodges een gevangenis willen oprichten en verbreekt alle banden met Lodge Industries. Hij is er klaar mee en ik geef hem gelijk. Hij kan er maar beter buiten blijven dan meegetrokken worden in ongure praktijken. Maar ai, zijn zoon is net ‘voor eeuwig’ met ze verbonden door een bloedritueel.

Jughead gaat ondertussen in hongerstaking tegen de sluiting van Southside High. Het nieuwtje bereikt ook Hiram, die geen zin heeft in tegenstanders. Archie wordt ingezet om een schokkend nieuwtje aan Jughead te bezorgen. Southside High wordt dezelfde week nog gesloopt. Jughead is woedend. Grappig toch hoe hij eerst totaal niet bij de Serpents wilde horen en niet naar die school wilde gaan en nu is hij er totaal aan verknocht. Archie begint Hiram inmiddels blindelings te vertrouwen en dat brengt spanningen met zich mee tussen hem en Jughead. Jughead verzamelt de Serpents bij elkaar om samen te strijden voor het behoud van Southside High. Ze ketenen zich vast aan de school om een statement te maken. Archie moet van Hiram natuurlijk de boel weer sussen. Schokkend hoe Archie ineens Hirams rechterhand is geworden.

Riverdale

Veronica wordt intussen gestraft voor de daden van haar ouders. Klasgenote Ethel confronteert haar met de misdaden van haar familie en geeft haar een straf: ze gooit een milkshake over Veronica in het bijzijn van haar schoolgenoten. Zo Ethel, you little badass. Jij was wel de laatste van wie ik dit verwacht had. Dan komt ook Reggie met harde woorden over Veronica’s familie en dan knapt er iets bij de temperamentvolle mija. Ze slaat Reggie met haar vuist in zijn gezicht en de jongen belandt op de grond. Beetje nep wellicht, maar wat actie en special effects mogen natuurlijk niet ontbreken.

Deze gebeurtenissen geven Veronica een duwtje om in haar moeders voetsporen te stappen en stelt zich kandidaat voor de leerlingenraad. Jughead maakt een terechte opmerking: “Je ouders nemen Riverdale over. Wil jij nu de school overnemen?’’ De Lodges zijn inderdaad wel aanzienlijk hun macht aan het uitbreiden. Wat kan die jongen toch heerlijk hatelijke opmerkingen maken.

Cheryl geeft een verplicht slaapfeestje in Thistlehouse voor haar uitgekozen Vixens Toni, Josie, Betty en Veronica. De vijf meiden zitten in een rijtje elkaars haar te borstelen. Hoe cliché. Cheryl biecht aan de meisjes op dat ze bang is om alleen in het huis te zijn en dat ze hen daarom heeft uitgenodigd. Ze vindt haar oom Claudius een vreemdeling waardoor ze zich bedreigd voelt. Ze denkt dat Claudius en Penelope een plannetje smeden om van haar en Nana Rose af te komen. Hoe erg als je bedenkt dat Penelope haar moeder is en ze blijkbaar zo weinig moederliefde van haar krijgt. Betty begrijpt Cheryls angst. Geen wonder met een vreemdeling als Chic in je huis die je continu eng aanstaart.

Tijdens het slaapfeestje groeien Cheryl en Toni steeds dichter naar elkaar toe op een romantische manier, maar dan horen ze gedonder. Het is Nana Rose die onderaan de trap ligt. Gelukkig heeft de oude vrouw de val overleefd. Penelope en Claudius kijken iets wat teleurgesteld. Moeten ze het er echt zo dik op leggen? Cheryl vreest voor haar leven en ik denk dat ze wel eens gelijk kan gaan hebben.

Riverdale

Hiram wil dat Archie en het worstelteam de Serpents uitschakelen. Ergens nog wel te begrijpen dat Archie instemt als Hiram begint te praten over ‘consequenties’. Die man is vrij intimiderend. Archie vraagt om een tegenprestatie: Alle verplichtingen van Fred aan Lodge Industries worden geschrapt. Slim Arch! Dit betekent wel officieel het einde van de vriendschap tussen Archie en Jughead. Stiekem voel ik me ergens van binnen lichtelijk bedroefd over deze scene die waarschijnlijk het verloop van de serie gaat bepalen. Ook nog de duw die Archie geeft aan Jughead maakt de scene extra pijnlijk. Kom op Archie, dit was ook weer niet nodig.

Nu Jughead het leven als ‘opstandeling’ heeft geproefd en heeft gezien hoe het is om ergens voor te vechten, wil hij de leerlingenraad leiden met Betty als medevoorzitter. En wat blijkt, Fred wil zich toch wél weer kandidaat stellen voor de verkiezingen. “Ik neem het op tegen de Lodges.’’ Dat kwam vrij onverwachts. Dit betekent nu waarschijnlijk wel dat Archie nog meer tussen twee vuren komt te staan.

De aflevering eindigt op een nare manier. Cheryl is door haar moeder opgenomen in wat lijkt een gesticht. Een verpleegster zegt dat Cheryl niet bang hoeft te zijn en dat ze haar gaan helpen met het verlossen van haar slechte demonen. Erg geruststellende woorden zijn dit niet, vooral als het fragment eindigt met een spuit die lijkt alsof die uit de Middeleeuwen komt. Riverdale begint steeds meer op een horrorfilm te lijken. Of het gesticht ook daadwerkelijk zó eng blijkt te zijn en hoe het met Cheryl zal vergaan moeten we nog afwachten.

Geschreven door: Angelique Wilms
Beeld: Katie Yu/The CW – The CW Network, LLC. All Rights Reserved.


© Alles over Series

Lees ook