Blu-ray recensie: ‘War & Peace’

War and Peace

Het epos van Tolstoy War & Peace (of Oorlog & Vrede in het Nederlands) was al goed voor een klassieke verfilming met Audrey Hepburn in de hoofdrol, een paar minder geslaagde verfilmingen en een miniserie in 2007 met Clémence Poésy in de hoofdrol. Nu nam de BBC het op zich om van het werk van Tolstoy een compacte serie te maken. Lees hier de Blu-ray recensie: ‘War & Peace’!

Het is 1805 in het Rusland van de tsaren. De jonge Pierre, Natasha en Andrei behoren tot de welgestelde elite van Sint-Petersburg. Ondanks hun bevoorrechte positie branden ze van de ambitie om hun leven echt betekenis te geven. De zachtmoedige maar ook onhandige Pierre, de onwettige zoon van de rijkste man van Rusland, wil de wereld verbeteren.

De charmante en galante Andrei zit vol frustraties over de oppervlakkigheid van zijn bestaan en heeft sterk behoefte aan een doel. En de mooie, vurige Natasha is op zoek naar ware liefde. De harde werkelijkheid is dat het leger van Napoleon steeds dichter bij de Russische grens komt. Gaandeweg ontstaat er een situatie waarin alle zekerheden van Pierre, Andrei en Natasha op losse schroeven komen te staan. Een nieuwe tijd, waarin de Russische samenleving op het punt staat voorgoed te veranderen.De serie heeft een groot aantal bekende Britten in de hoofdrollen. Zo speelt Lily James de rol van Natasha, een rol die haar op het lijf is geschreven. Paul Dano is goed gecast als Pierre. Vaak wordt hiervoor een te knappe acteur gecast terwijl hij in het boek inderdaad wordt omschreven als iemand die er niet zo fantastisch uitziet, waardoor Natasha eerst de knappe prins Andrei uiteraard in het vizier krijgt om later te beseffen dat Pierre toch ook wel interessant is.

Andrei wordt gespeeld door James Norton, een leuke acteur die ook nog een tijdje op de shortlist stond voor Bond. Wie Happy Valley heeft gekeken weet dat hij ontzettend goed een duister personage kan neerzetten en als Andrei is hij geheel overtuigend. In een kleinere rol zien we Jessie Buckley als Marya. de zus van Andrei. In het echt kregen Norton en Buckley tijdens de opnames een relatie met elkaar. Buckley is inmiddels te zien in Taboo, een andere steengoede Britse serie.

De Blu-ray is mooi qua beeld. De focus is niet zo scherp dus het is niet messcherp zoals je bij sommige series ziet. Maar de audio van de veldslagen is fantastisch en geven het een echte extra beleving die je bij het zien op de tv (waar ik de serie voor het eerst op zag) niet kreeg.

Wie het boek heeft gelezen, mag deze verfilming niet overslaan. En wie het niet heeft gelezen, kan de serie ook prima kijken. De schrijvers hebben het goed teruggebracht voor de zes afleveringen en de thema’s zijn heel toegankelijk. Een echte aanrader dus!


© Alles over Series

Lees ook