5 redenen om The Queen’s Gambit te kijken

redenen om The Queen’s Gambit te kijken

Het is momenteel de best bekeken serie op Netflix en je hebt er vast wel iets over gehoord: The Queen’s Gambit. In deze zevendelige serie heeft Elizabeth Harmon (Beth), gespeeld door Anya Taylor Joy (24), de hoofdrol en die speelt zij fantastisch. Beth heeft een enorm talent en obsessie voor schaken. Ze heeft het niet altijd even makkelijk en maakt al op jonge leeftijd veel dingen mee, hierdoor worden diverse emoties opgewekt. Het is echt een bingewatcher, dus zonder moeite heb de serie binnen twee dagen gekeken. Hier volgen 5 redenen om The Queen’s Gambit te kijken.

Girlpower
Tegenwoordig staat de schaakwereld bekend om de vele mannelijke deelnemers en dat is in de jaren 60 nog erger geweest. Beth besluit voor het eerst mee te doen aan een staatschaaktoernooi en haar adoptiemoeder vraagt zich af waarom Beth zich niet aanmeldt voor een dansklas, dat past natuurlijk meer bij jonge meiden. Een krachtige eigenschap van Beth is dat zij eigenwijs is en nooit helemaal de regels volgt. Zo volgt zij natuurlijk haar adoptiemoeders advies niet op en is zij vastbesloten om mee te doen aan het toernooi. Op één meisje na bestaat het toernooi alleen maar uit mannelijke deelnemers en de vrouwen worden duidelijk niet serieus genomen. Het is een heerlijk gevoel wanneer Beth de zaal met mannen verslaat en het toernooi verlaat met de prijs. Beth is het perfecte voorbeeld van een feminist en hier start het begin van haar avontuur vol met successen in een mannenwereld.redenen om The Queen’s Gambit te kijken

Spanning
Zonder enige kennis van schaken is de spanning tijdens de matches om te snijden. Het ingewikkelde spel ziet er soepel en natuurlijk uit wanneer Beth het speelt, maar zonder kennis begrijp je er niks van. Ook al is Beth een natuurtalent, de matches gaan haar niet altijd gemakkelijk af en uiteindelijk werkt Beth naar een doel toe: het verslaan van Russisch grootmeester Vasily Borgov. Borgov is een Russische schaakspeler en de beste van de wereld. Vanzelfsprekend is de laatste, maar ook spannendste match van de serie; Beth tegen Borgov. Beth vliegt hiervoor over naar Rusland en het is alles of niets. Door de spanning kun je niet wachten op de volgende aflevering en krijg je zelf ook behoefte om meer te leren over het spel.

 

Ups & downs
De serie is realistisch en daarom is niet alles rozengeur en maneschijn. Je leert Beth kennen als klein meisje die haar moeder verliest en in een weeshuis wordt geplaatst. In het weeshuis wordt haar talent ontdekt door de conciërge Mr. Shaibel en schaken wordt haar obsessie. Deze obsessie gaat gepaard met een verslaving aan kalmeringspillen, die zij als jong meisje krijgt voorgeschreven. Beth krijgt een haat-liefdeverhouding met de pillen en deze blijven haar achtervolgen, terwijl een alcoholverslaving ook om de hoek komt kijken. De afleveringen bestaan uit kleine flashbacks naar de tijd dat Beth nog samen met haar moeder was. Het is niet niks wat zij allemaal meemaakt in een korte tijd en het is ook logisch dat Beth soms haar doel uit het zicht verliest.

redenen om The Queen’s Gambit te kijken

Thomas Brodie-Sangster
Je kent vast wel die kleine schattige drummer uit de film Love Actually. Hij is hopeloos verliefd op zijn klasgenootje en doet er alles aan om haar voor zich te winnen. Die kleine drummer, waaraan destijds iedereen zijn hart heeft verloren, werd gespeelt door Thomas Brodie-Sangster en is niet zo klein meer. In The Queens Gambit speelt hij Benny Watts. Benny is een bekend schaakkampioen en heeft de titel van US Champion. Beth komt hem tegen op een toernooi en verliest voor de eerste keer tegen Benny. Jaren later komt Beth hem weer tegen en verslaat ze hem. Hij helpt Beth en ze bouwen een goede band met elkaar op.

De sfeer en stijl
De setting en sfeer is een van de andere redenen om The Queen’s Gambit te kijken. Je krijgt echt het gevoel alsof je terug in de tijd gaat, back to the 60’s. Van Cadillac’s, bloemetjesbehang, pasteltinten en niet te vergeten tot de prachtige outfits. Alles wordt mooi en realistisch in beeld gebracht. Na mate de serie vordert krijgt Beth steeds meer interesse in mode en verandert haar stijl. Met het gewonnen geld van de toernooien kan zij de mooiste outfits scoren, geïnspireerd op Audrey Hepburn en Edie Sedgwick, om jaloers op te worden. Je kunt de sfeer uit die tijd bijna proeven en daar maakt het decor een groot deel van uit. De hotels en huizen zijn druk en vrolijk ingericht en Beth vindt het heerlijk om in haar woonkamer los te gaan op de oude muziek.

Geschreven door: Didi van Puffelen
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook