Series voor de Donkere Dagen: ‘Line of Duty’

Line of Duty

Het wordt steeds vroeger donker en steeds later licht, overdag laat de zon zich ook niet altijd zien. De donkere dagen van het jaar zijn aangebroken. Een ideaal moment om voor je televisie, computer of laptop te gaan zitten met een warme kop thee, koffie of chocolademelk in je hand. En te kijken naar een spannende detective serie zoals. In deze reeks Series voor in de Donkere Dagen zetten we de beste televisieseries voor in de donkere dagen op een rijtje. De series zijn te zien op PrimeVideo, Netflix, NPO Start Plus en Videoland. En alle series zullen maximaal zes afleveringen per seizoen hebben. Zodat ze precies bekeken kunnen worden rond Kerst en de jaarwisseling. Zoals dit Britse pareltje Line of Duty.

Deze serie werd door Jed Mercurio bedacht lang voor hij Bodyguard maakte en deze Britse detectiveserie is bij ons te zien bij NPO Start Plus. De serie gaat over Anti-Corruptie eenheid 12 van de Britse politie. In de serie beter bekend als AC-12. AC-12 is verantwoordelijk voor het onderzoeken van corruptie binnen het politieapparaat. Onder corruptie valt alles van het aannemen van steekpenningen tot het afraffelen van onderzoek om resultaat te halen. Hoofdpersoon is detective sergeant Steve Arnott, een nieuweling in de eenheid die werd overgeplaatst naar AC-12 nadat een inval bij een terrorismeverdachte uitliep op een ramp. Samen met zijn leidinggevende doet Arnott onderzoek naar de populaire detective Tony Gates. Er bestaat namelijk een vermoeden dat Gates zo succesvol is doordat hij makkelijke zaken uitkiest en de rest afwijst waardoor zijn team van agenten relatief veel zaken oplost. 

Line of Duty

Zoals bij zoveel detectiveseries is ook bij Line of Duty niet alles wat het lijkt en wordt er naarmate de serie vordert meer duidelijk over Tony Gates en wat hij verbergd voor zijn collega’s en gezin. Wat Line of Duty zo’n sterke serie maakt is dat het verhaal stukje bij beetje onthuld wordt. Daardoor zit je continu op het puntje van je stoel als je de serie kijkt. En met 4 seizoenen nu te zien in Nederland is er meer dan genoeg te kijken. Ook in het nieuwe jaar. 

Het eerste seizoen van Line of Duty bestaat uit vijf afleveringen, iedere aflevering is ongeveer een uur lang. Daarmee kun je seizoen 1 in zijn geheel kijken tijdens de feestdagen. Maar verbaas je niet als uiteindelijk blijkt dat je twee seizoenen in die tijd hebt gezien. Want Line of Duty is een serie die je maar moeilijk stopzet als die eenmaal begonnen is. 

Dat komt doordat in Line of Duty, bijna ieder moment er een is van spanning. Zelfs de verhoren, die in deze serie bijna in zijn geheel worden getoond zijn een bron van spanning. Die verhoren beginnen met een inmiddels iconische pieptoon. 

Line of Duty is een serie die het echte politiewerk sexy maakt, verwacht geen spectaculaire moorden, CSI-achtige snuffjes waarmee moorden binnen een week worden opgelost. Verwacht vooral te twijfelen, niet over alles, maar de motieven van bepaalde personages zijn aan het begin nooit duidelijk en soms worden ze nooit duidelijk. Die onzekerheid maakt Line of Duty een ongelofelijk goede serie voor iedereen die graag theorieën ontwikkelt en deelt met vrienden.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook