TV Kijktip: ‘Doctor Who’

Kijktip Doctor Who

Het is inmiddels 54 jaar geleden sinds Doctor Who voor het eerst op de buis verscheen. Sindsdien is het programma één keer geëindigd, voordat het in 2005 opnieuw werd gelanceerd. Het is een programma met een grote groep fans en als je het nog nooit hebt gezien, heb je er vast weleens van gehoord. Mocht je ooit getwijfeld hebben of ben je op zoek naar een nieuwe serie dan is dit het perfecte moment om te beginnen.

Dit jaar eindigde namelijk het tiende seizoen van de revival van de BBC-serie, maar dit jaar staat er nog één aflevering op de planning: De jaarlijkse kerstaflevering. Dit jaar belooft de kerstaflevering anders te worden dan anderen. Na drie jaar is het tijd voor de Twaalfde Doctor, gespeeld door Peter Capaldi, om het stokje over te dragen aan Jodie Whittaker.

Nu kent misschien niet iedereen Doctor Who of heb je alleen de naam ergens gehoord. Het concept van de show is vrij simpel. Doctor Who gaat over een alien die zichzelf The Doctor noemt. Hij heeft een ruimteschip waarmee hij door de tijd kan reizen, genaamd de TARDIS. Hiermee beleeft hij samen met één of meerdere compagnons allerlei avonturen dwars door ruimte en tijd.Nou lijkt het misschien een raar moment om na seizoen 10 te beginnen, maar niets is minder waar. Het is namelijk altijd een speciaal moment wanneer de rol van The Doctor wordt overgedragen. Alle kijkers worden in deze aflevering geïntroduceerd aan de nieuwe Doctor en dus eigenlijk aan een nieuw karakter. Alleen de kernwaarden van The Doctor blijven, maar verder is elke Doctor anders.

Voor de nieuwe kijkers is het ook interessant, omdat kerstafleveringen altijd heel goed de toon van het programma neerzetten. Doctor Who blijft natuurlijk door en door een sci-fi serie over een alien met een ruimteschip dat door de tijd kan reizen. Toch hoef je niet per se van het genre te houden om het programma leuk te vinden, want in de kern staan namelijk echt de karakters centraal.

Voor wie het programma al jaren kijkt, zal de kerstaflevering een extra emotionele laag hebben. Zij kennen de Twaalfde Doctor al drie seizoenen en hebben zijn karakter en charme de hele weg meegemaakt. Laat dit je echter niet afschrikken, want kerstafleveringen van Doctor Who staan altijd vrij goed op zichzelf en je hoeft dus niet per se te weten wat er gebeurd is.

Nou is Doctor Who niet helemaal regenbogen en zonneschijn, want het programma heeft ook duidelijk minpunt. Het is soms namelijk pijnlijk zichtbaar dat Doctor Who een sci-fi serie op een budget is. De kwaliteit van de effecten zijn namelijk niet altijd even hoog, omdat computereffecten, kostuums en make-up zo’n integrale rol hebben in de show. Volgens velen is dit echter ook één van de charmes van Doctor Who en niet iedereen is hier even kritisch over. Als je echter alleen maar filmkwaliteit CGI verwacht, kom je voor een koude douche te staan.

Al met al is Doctor Who een echte sci-fi serie die soms pijnlijk duidelijk de budgetrestricties laat zien. De serie straalt echter in de verhalen die verteld worden en de karakters waar je soms binnen tien minuten verliefd op bent. Hoewel het concept gek lijkt en de hoofdpersoon om de zoveel jaar een ander gezicht heeft, blijft de kern van het karakter ontstaan en dat is de grootste kracht die deze serie heeft.

Geschreven door: Luuc ten Velde
Beeld: BBC


© Alles over Series

Lees ook