Vragen na eerste seizoen ’13 Reasons Why’

seizoen van 13 Reasons Why

De serie 13 Reasons Why groeide in korte tijd uit tot een veelbesproken en populaire Netflix-serie. Al snel na het eerste seizoen werd bekend dat de serie een tweede seizoen zou krijgen. Hierbij dertien vragen over 13 Reasons Why, die je hebt na het zien van het eerste seizoen van 13 Reasons Why.

1. Blijft Hannah Baker te zien in het tweede seizoen?
Het eerste seizoen draaide om de zelfmoord van Hannah en de tapes die ze achterliet. Nu lijkt het misschien heel onwaarschijnlijk dat Hannah te zien zal zijn in het nieuwe seizoen, maar niets is minder waar. Eerder dit jaar verklapte Brian Yorkey, producent van 13 Reasons Why, aan Entertainment Tonight dat Hannah in het tweede seizoen te zien zal zijn in flashbacks.2. Zullen er nieuwe gezichten te zien zijn in het tweede deel?
Bij vrijwel elk vervolg van een bestaande serie zijn nieuwe acteurs te zien. Ik kan alvast verklappen dat dit bij 13 Reasons Why waarschijnlijk ook zo zal zijn. Volgens Variety zijn er zeven nieuwe namen aan de cast toegevoegd, al zullen ze geen hoofdrol in de serie hebben. Anna Winters, Bryce Cass, Chelsea Alden, Allison Miller, Samantha Logan, Kelli O’Hara en Ben Lawson zijn de acteurs die zijn toegevoegd aan de cast van het tweede seizoen.

3. Wordt Bryce gestraft voor zijn daden?
In de negende aflevering was te zien hoe Hannah zich verschuilde in de kamer van Jessica tijdens een feestje. Ze aanschouwde de verkrachting van de gedrogeerde Jessica door Bryce. In de twaalfde aflevering gebeurde met Hannah hetzelfde. De gedeprimeerde Hannah belande op het feestje van Bryce, waarin ze alleen met hem in een bad terecht kwam en hij haar verkrachtte. Dit vond ik een van de meest heftige afleveringen en ik denk dat Bryce een heel groot aandeel heeft gespeeld in de zelfmoord van Hannah. Ik hoop in ieder geval dat hij hier dit seizoen niet mee wegkomt!

4. Zal Clay zichzelf vergeven?
Sinds Hannah zelfmoord heeft gepleegd voelt Clay zich schuldig, omdat hij niet genoeg kon doen om haar zelfmoord te voorkomen. Ik vind dat hij een goede vriend voor Hannah is geweest en hoop écht dat hij in het nieuwe seizoen de dood van Hannah meer kan loslaten en stopt met zichzelf telkens de schuld te geven.

5. Winnen de ouders van Hannah de rechtszaak tegen de school?
De moeder van Hannah, Olivia Baker, vond gaandeweg de serie allerlei aanwijzingen dat haar dochter werd gepest. Ze hield de school medeverantwoordelijk voor de zelfmoord en de Bakers begonnen een rechtszaak. Eén ding is duidelijk, Olivia Baker geeft zich niet zomaar gewonnen.

6. Zal Jessica herstellen van de brute verkrachting?
Zoals eerder genoemd werd Jessica gedrogeerd en verkracht door schoolgenoot Bryce. In het eerste seizoen was te zien dat Jessica hier veel last van ondervond en hierdoor ging drinken en wisselvallig gedrag begon te vertonen. Aan het einde van het seizoen vertelde zij haar vader over de verkrachting. Of Jessica het uiteindelijk een plaats zal kunnen geven is nog in twijfel te trekken.

7. Krijgt Justin een betere thuissituatie?
Meerdere keren werd in seizoen één duidelijk dat Justin geen prettige thuissituatie heeft. Een moeder die alcoholist is met een gewelddadige vriend, die niet overweg kon met Justin. Aan het einde van het seizoen verlaat Justin de stad. Zal zijn leven nu wat meer op orde komen?

8. Komt het gesprek tussen decaan Porter en Hannah naar buiten?
Hannah bezocht decaan Porter en vertelde hem over haar verkrachting. Hannah nam het gesprek op en hoopte dat Porter haar zou helpen. Hij deed dit niet en dit was de druppel voor Hannah om zelfmoord te plegen. Clay confronteerde Porter hiermee en overhandigde hem alle tapes, inclusief de extra band met de bekentenis van Bryce. Nog steeds blijft het erg vreemd dat iemand met zo’n functie niet heeft ingegrepen…

9. Hoe zal het met Alex gaan die in seizoen één probeerde zelfmoord te plegen?
Alex had in het eerste seizoen veel schuldgevoelens bij de zelfmoord van Hannah. Hij probeerde zelfmoord te plegen en verkeerde in kritieke toestand. Zal Alex de zelfmoordpoging overleven?

10. Wat gaat Tyler doen met de munitie en geweren?
Dit was wellicht een van de vreemdste wendingen aan het einde van seizoen één. Voor zijn ondervraging verborg Tyler geweren en munitie in zijn kamer. Dit was zeer onverwachts. Hopelijk blijkt hij niet zo’n high school shooter te zijn.

11. Zullen Justin en Jessica weer bij elkaar komen?
De twee tortelduifjes Justin en Jessica leken onwijs verliefd tot de verkrachting van Jessica door Bryce, die Justin niet heeft kunnen tegenhouden en ook nog eens heeft verzwegen. Of Jessica hem daarvoor ooit zou kunnen vergeven is de vraag.

12. Wat zal Tony’s rol zijn in seizoen twee?
Tony was de absolute good guy van seizoen één en had geen tape op zijn naam staan. Nu er geen tapes meer zijn ben ik benieuwd of hij nog steeds een belangrijk personage zal zijn.

13. Zullen de ouders van Hannah rust kunnen vinden?
Waarschijnlijk kunnen ze dat nooit echt, want hoe verwerk je zoiets tragisch? Wel is er natuurlijk weer meer tijd overheen gegaan en kunnen ze het hopelijk langzaam een plekje gaan geven.

Geschreven door: Angelique Wilms
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook