13 redenen om ’13 Reasons Why’ – Seizoen 2 te kijken

seizoen van 13 Reasons Why

Het is een zwaar onderwerp: zelfmoord. Toch wordt het verhaal van Hannah Baker, gespeeld door Katherine Langford, in het eerste en tweede seizoen van 13 Reasons Why op een goede manier verteld, zonder de kijker al te veel te choqueren. Hannah is een highschool student door een reeks aan gebeurtenissen geen andere uitweg ziet dan zelfmoord. Ze laat na haar dood 13 cassettebandjes achter waarop ze verteld wie en met welke reden haar zo machteloos hebben laten voelen dat ze een eind aan haar leven maakte. Hannahs vrienden, familie, klasgenoten en de begeleiders op school komen allemaal aan bod.

In de finale aflevering van het eerste seizoen geeft Hannah het leven nog een laatste kans. Na haar zelfmoord zet Clay Jensen (Dylan Minetti) alles op alles om ervoor te zorgen dat Hannahs verhaal verteld wordt en ze de gerechtigheid krijgt die ze verdiend. Eigenlijk vraagt het eerste seizoen van 13 Reasons Why niet om een vervolg, het was al een vrij compleet verhaal. In het tweede seizoen staat de rechtszaak rondom de dood van Hannah Baker centraal. Haar moeder klaagt de school aan wegens nalatigheid en houdt hen medeverantwoordelijk voor de zelfmoord van haar dochter. In iedere aflevering van dit seizoen komt een persoon die meer weet over de zelfmoord van Hannah getuigen in de rechtbank. Hier vertellen ze hun eigen kant van het verhaal, en meer.

Hier staan 13 redenen om het tweede seizoen ook te kijken, zonder te veel te spoilen! De eerste aflevering van het tweede seizoen begint met een disclaimer van de acteurs. Ze zeggen dat als je het zelf moeilijk hebt met onderwerpen zoals zelfmoord, je misschien beter niet kunt kijken, tenzij er een ouder mee kijkt.1. Diepgang
De verhalen die op Hannah’s zelf ingesproken cassettebandjes staan worden in het tweede seizoen van 13 Reasons Why verder uiteen gezet. Neem bijvoorbeeld Tyler Down (Devin Druid). Een eenling met een camera die we uit het eerste seizoen kennen als de stalker van Hannah die provocerende foto’s van haar deelde. In dit seizoen heeft hij een imposantere rol gekregen. Hij sluit zich na zijn getuigenis in de rechtszaak aan bij een groep leerlingen op school, omdat hij vindt dat er niet genoeg actie wordt ondernomen. Naarmate de serie verder gaat, houdt hij er steeds meer extremistische ideeën op na.

13 Reasons Why

2. Beter begrip (van het verhaal)
Zelfmoord is nog steeds een taboe. Een serie als 13 Reasons Why is misschien controversieel, maar het zet mensen wel aan het denken en roept op tot actie en begrip. Volgens Netflix zelf zouden vooral ook ouders van tieners naar de serie moeten kijken. Door hetzelfde gebruik van flashbacks in het eerste seizoen is de serie niet saai om naar te kijken. Het verhaal over Hannah Baker is niet aangepast voor het tweede seizoen, er zijn meer goed doordachte details aan toegevoegd.

3. Nog meer heftige onderwerpen
Alsof zelfmoord en verkrachting niet genoeg waren, worden in seizoen twee nog meer zware onderwerpen aangehaald. Terreur, heroïne-verslaving, dakloosheid en zelf terreur komen aan de orde. De individuele verhalen van de hoofdrolspelers worden van A tot Z uitgelegd en in beeld gebracht.

4. Goed geacteerd
De meeste tiener-dramaseries zijn over het algemeen niet heel goed geacteerd. Daar hoef je je bij 13 Reasons Why geen zorgen om te maken. De acteurs en actrices zijn heel overtuigend in hun emoties. Zoals Jessica, die tijdens het passen van nieuwe kleren een flashback krijgt naar haar verkrachting door Bryce in het eerste seizoen. Een heftig moment, waar je door de acteerprestaties van Alisha Boe helemaal mee in wordt gezogen.

13 Reasons Why

5. De ‘bad guy’
Iemand om te haten, het hele seizoen lang. De volgende uitspraak is een compliment: Bryce Walker is een ontzettende schoft. De makers van de serie hebben de slechterik uit het verhaal perfect neer weten te zetten als de zelfverzekerde, geprivilegieerde, dominante, rijke sportheld die overal mee weg lijkt te komen.

6. Twee kanten van het verhaal
Het is altijd interessant om twee kanten van het verhaal te zien. De getuigenissen, verspreid over alle afleveringen, laten de andere kant van de verhalen van de cassettebandjes zien. Nu hoor je het verhaal van Jessica, Zachary, Tyler en alle andere bekende karakters uit het eerste seizoen, vanuit hun perspectief. Bizar hoe je je kunt vergissen in mensen.

7. Clay en Hannah
De relatie tussen Clay (Dylan Minette) en Hannah wordt in het tweede seizoen in leven gehouden. Hannah verschijnt constant als een soort onderbewuste geestverschijning aan Clay. Hoewel Hannah hem op het goede pad probeert te houden wat betreft de hele situatie rondom de rechtszaak, naarmate de gesprekken tussen de twee vorderen begint Clay steeds meer te twijfelen aan de verhalen en plannen van Hannah, wat een grote confrontatie oplevert.

13 Reasons Why

8. Jessica
In het tweede seizoen van 13 Reasons Why krijgt Jessica Davis (Alisha Boe) meer aandacht. Zij is ook een slachtoffer van seksueel geweld en de serie volgt haar persoonlijke ontwikkelingen en tegenslagen. Ze is sterk, lief en loyaal. De serie laat duidelijk zien met welke moeilijke situaties Jessica te maken krijgt en hoe ze daar tegen vecht. Haar groei als karakter in deze serie is de moeite waard om te bekijken

9. Plottwist
Zonder een goede plottwist blijft een seizoen niet lang interessant. Bij het tweede seizoen van 13 Reasons Why hoef je je daar geen zorgen om te maken. Wat dat betreft is het vervolg beter dan het eerste seizoen. Bijna iedere aflevering geeft schokkende nieuwe inzichten die de verhaallijn waarvan je dacht dat je het in de gaten had in een klap omver gooit. Het grootste vraagteken is de mysterieuze inbreker, die bedreigingen en chantagemiddelen achterlaat bij de mensen die moeten getuigen in de rechtszaak.

10. Empathie
De hele serie roept de kijker op tot empathie. Iedereen heeft zijn eigen problemen. De onderwerpen kunnen uiteen lopen. Slechte cijfers, seksuele geaardheid, pesten, drugsverslaving, et cetera. De serie 13 Reasons Why, inclusief het eerste seizoen, zorgen door de verschillende soorten verhaallijnen dat iedere kijker zich kan identificeren met minstens een van de karakters.

13 Reasons Why

11. Maatschappelijk probleem
Het verhaal dat het tweede seizoen verteld is een betere vertaling naar het maatschappelijke probleem. Netflix wil graag dat het onderwerp geen taboe meer is en dit is de manier om een gesprek op gang te krijgen. De rechtszaak die de ouders van Hannah zijn aangegaan wordt uitgebreid weergegeven, inclusief protestgroepen en belangstelling van de pers, om een zo compleet mogelijk verhaal te schetsen. Dit doet ook het verhaal goed, het maakt het geloofwaardiger.

12. Zelfreflectie
Alle personen die in het eerste seizoen van 13 Reasons Why op de cassettebandjes van Hannah Baker kwamen, reflecteren in het tweede seizoen op hun keuzes die uiteindelijk hebben geleidt tot de zelfmoord van Hannah Baker. Omdat het zulke uiteenlopende redenen zijn is er ook voor iedere kijker wel een moment in de serie waarin ze zichzelf kunnen herkennen, op een goede manier.

13. Ruimte voor meer
De grote finale van het tweede seizoen begint rustig, na de beslissing van de rechtbank. Alle losse eindjes van de verhaallijnen worden aan elkaar geknoopt tijdens de herdenkingsdienst voor Hannah. De laatste aflevering bevat heftige scenes, waardoor de noodzaak van die disclaimer in aflevering 1 opeens heel duidelijk wordt.
Iedereen is klaar om verder te gaan met zijn of haar leven, op één na. Het eindfeest op de school loopt uit de hand, wanneer Tyler Down (Devin Druid) het recht in eigen handen neemt.

13 Reasons Why

SPOILERS! Kortom, het tweede seizoen van 13 Reasons Why is een goede verdieping van het verhaal uit seizoen 1. Hoewel soms wat langdradig, de serie heeft alles: goede acteurs, een stevig verhaal, geheimen, intriges, een enorme spanningsopbouw en een serie aan plottwists. Het verhaal is heel actueel en op een moderne manier vertelt. De school-shootings waar je met name vanuit Amerika veel over hoort, krijgen een persoonlijk gezicht. Je zou hem bijna begrijpen.
Binge-watchwaardig.

Geschreven door: Sofie Bolder
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook