Kijktip: Rick and Morty

Kijktip Rick and Morty

Het is super grof, gewelddadig, grappig en mega creatief. Dan hebben we het natuurlijk over de animatieserie Rick and Morty. Niet voor niets kwam het vanuit niks binnen op plek  van meest gedownloade series van 2017. Tijd dus voor een Kijktip Rick and Morty want deze serie is ronduit fantastisch!

Zoals de titel al doet vermoeden zijn de belangrijkste karakters in deze serie Rick en Morty. Misschien denk je bij de eerste twee afleveringen even: ‘Wat is dit in godsnaam?’. Maar dan moet je gewoon lekker doorkijken want daarna wordt het steeds logischer. Het kostte mij in ieder geval even om me te realiseren hoe de serie precies in elkaar steekt. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat deze serie niet geschikt is voor kinderen en juist voor volwassenen gemaakt is. Dat werd me trouwens wel duidelijk na het vele gescheld en de aliënorgies.Rick is een doorgedraaide wetenschapper met een drankprobleem. Gedurende de hele serie laat Rick tijdens het praten dan ook hele vieze boertjes als gevolg daarvan. Super onsmakelijk, maar dat maakt hem wel Rick. Hij kent het universum van binnen en van buiten, en maakt dan ook de gekste reisjes naar andere dimensies. Rick kent absoluut geen grenzen en wil altijd veel te ver gaan. Gelukkig is Morty er nog om zijn opa wat af te remmen, want waar Rick alles wil platbombarderen en chaos wil veroorzaken, wil Morty alles juist graag vredelievend oplossen en zonder teveel crisis te veroorzaken.

Morty is de kleinzoon van Rick en is niet bijzonder snugger. Toch neemt Rick hem elke keer weer mee op avontuur naar andere dimensies en parallelle universums. Ook al gebruikt hij Morty meestal alleen om gekke klusjes op te lossen. Zoals het anaal vervoeren van gigantische ‘mega seeds’, met als excuus: ‘Morty, jij moet het doen. Ik heb het al zo vaak gedaan dat ze er bij mij zo uitvallen.’

Maar, mocht er iets fout gaan dan is het natuurlijk wel Morty’s fout. Morty is de nummer één sidekick van Rick, maar ook zijn pispaal. Deze vreemde verhouding tussen opa en kleinzoon zorgt voor hilarische en onverwachte situaties. Toch laat Rick op de momenten dat het telt wel merken dat hij van zijn kleinzoon houdt.

Ook het gezin van Morty komt aan bod. Zo heb je zijn oudere zus Summer, die soms ook mee op avontuur mag. Beth, de moeder van Morty (en de dochter van Rick), zij heeft enorme daddy issues waardoor Rick in haar ogen eigenlijk niks fout kan doen. En als laatst de vader van Morty, Jerry. En, ja, Jerry is eigenlijk gewoon een flapdrol. Hij wil van alles maar hij is zo basic dat hij eigenlijk gewoon niet zoveel kan.

Je kunt deze serie in het straatje plaatsen bij Family Guy, Southpark en American Dad. Alleen is deze serie vele malen creatiever, zo ontzettend creatief dat je je bij iedere aflevering weer afvraagt hoe ze dit hebben kunnen bedenken. Toch laat de serie ook een serieuzere kant zien. Zo leer je de familie van Morty steeds beter kennen, zie je de struggles tussen Morty’s ouders en met welke tegenslagen de familie te maken krijgt.

Het is losjes gebaseerd op Back to the Future, waarin de karakters Doc en Marty heten. De sci-fi fans onder ons zullen dit dan ook zeker terug zien in de serie. Maar, ook als je niet van sci-fi houdt (zoals ik), kun je deze serie 100% tóch kijken, want de avonturen, de tekenstijl en de briljante inhoud zorgen ervoor dat het ook voor ons een leuke serie is. Geloof je me niet als ik zeg dat deze serie een toppertje is? Op Imdb krijg de animatieserie een solide 9,3.

Dus pak wat te drinken, wat lekkers te eten, een dekentje voor op de bank, knal Netflix aan en laat Rick en Morty jouw leven verrijken met de drie (!!) seizoenen die ondertussen al op Netflix staan. En no worries, die vieze boertjes wennen vanzelf.

Geschreven door: Lily Lange
Beeld: Netflix


© Alles over Series

Lees ook