Producent ‘The Walking Dead’ over ‘tegenvallend’ seizoen 8

Walker Stalker Con in Mannheim

De kijkcijfers van The Walking Dead seizoen 8 lopen terug. Nu we net de midseason finale achter de rug hebben, doet de uitvoerend producent van AMC’s zombieserie in Variety een boekje open over de kwaliteit van het huidige seizoen. Volgens critici is The Walking Dead namelijk al sinds seizoen 1 qua kwaliteit in een neerwaartse spiraal beland, maar producent David Alpert ontkent dit in alle toonaarden.

Dit artikel bevat spoilers voor seizoen 8! Lees door na dit beeld op eigen risico.Hij doet deze uitspraken na de felle reacties op de meest recente midseason cliffhanger, waarin Carl Grimes, gespeeld door Chandler Riggs, na acht seizoenen het onderspit delft door een zombiebeet. Fans op sociale media waren woedend, zeker toen bleek dat Chandler Riggs tegen zijn zin in uit de serie geschreven werd. De vader van Chandler, William Riggs, was boos op producent en schrijver Scott Gimple en postte het volgende op zijn Facebook:

“Het was erg teleurstellend om te zien hoe Gimple mijn zoon twee weken voor zijn achttiende verjaardag ontsloeg, zeker omdat ze hem laatst nog zeiden dat ze hem op zijn minst nog drie jaar wilden hebben. Ik heb Gimple en AMC nooit vertrouwd, maar Chandler wel. Ik weet hoe veel pijn dit hem doet, maar we zijn blij dat we een deel hebben kunnen uitmaken van dit avontuur, en we waarderen alle liefde die we van de fans krijgen.”

Volgens Chandler Riggs zelf was de dood van zijn personage niet zijn eigen keus, maar hij respecteert het besluit van de producenten wel omdat het volgens hem dient om het verhaal verder te brengen. In de stripserie waar de serie op gebaseerd is leeft Carl echter nog, en krijgt hij steeds meer de hoofdrol. De serie wijkt dus wederom heel erg af van het bronmateriaal. Er gaan geruchten dat Riggs is ontslagen omdat hij bijna achttien werd, wat had betekend dat hij een hoger loon zou kunnen gaan vragen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de serie wordt aangepast door inmenging van bovenaf; Frank Darabont, de befaamde schrijver van films als The Green Mile en The Shawshank Redemption, wist van seizoen 1 één van de beste stukken televisie ooit te maken, maar werd na dat seizoen ontslagen omdat hij het niet eens was met het decimeren van zijn budget. Toen acteur Jeffrey DeMunn (Dale Horvath in seizoen 1 en 2) het voor zijn vriend en collega opnam, kreeg ook hij te horen dat zijn karakter het niet zou overleven.

Dat de recensies voor The Walking Dead steeds slechter worden, heeft volgens David Alpert niets te maken met de kwaliteit van de serie, maar met de opkomst van OnDemand-services en de teloorgang van traditionele televisie: “Ik denk niet dat het merk ‘The Walking Dead’ minder relevant is geworden, maar dat mensen er gewoon voor kiezen om de serie in hun eigen tijd te kijken in plaats van op gezette tijden.”

Dat klinkt best logisch, maar dat verklaart niet waarom seizoen 8 zo veel slechter wordt beoordeeld dan vorige seizoenen toen de serie nog gewoon op Netflix stond en er ook al volop gedownload werd. Veel fans zijn het zat dat het bronmateriaal niet gerespecteerd wordt en dat het verhaal aangetast wordt door bemoeienis van showrunners die meer om geld geven dan om het neerzetten van een mooi verhaal. Het kan dus best zo zijn dat er minder mensen naar de serie op de televisie kijken, maar ik denk dat er een hoop mensen zijn die gewoon gestopt zijn.

Geschreven door: Joppe Varkevisser
Beeld: AMC, Fox


© Alles over Series

Lees ook