Recap ‘The Walking Dead’ S08E12: The Key

The Walking Dead S08E12

De oorlog gaat gewoon door in The Walking Dead S08E12. Rick probeert om voor eens en voor altijd met Negan af te rekenen, Maggie moet een manier vinden om meer voedsel voor de Hilltop te krijgen en Simon en Dwight nemen een gedurfde beslissing. In deze recap nemen we de hoogtepunten van deze spannende aflevering met je door.

Dwight is terug bij de Saviours: Welkom thuis, Dwighty boy’’, verwelkomt Negan hem met zijn welbekende grijns, waar ik nog altijd de rillingen van krijg. Dwight legt aan Negan uit wat hem in Alexandrië is overkomen. Natuurlijk niet het volledige verhaal, want dat zou hem zijn kop kosten. Dwight probeert van Negans gezicht af te lezen of hij doorheeft dat hij hem en de Saviours heeft verraden. Negan kijkt hem veel te lang aan en is duidelijk achterdochtig. Bij iedere seconde van die scène dacht ik dat Negan ‘Lucille’ tevoorschijn zou halen en Dwight zonder te aarzelen zou vermoorden. In plaats daarvan krijgt Dwight de opdracht om de rest van de Saviours te helpen met het ‘produceren’ van hun ‘speciale wapen’ om Rick en zijn groep voorgoed uit de weg te ruimen.Dan komt het smerigste gedeelte van deze aflevering: In close-up zie je hoe de buiken van de Walkers worden opengesneden door de Saviours. En alsof dat niet al smerig genoeg is, hoor je de ingewanden ook nog eens met een flinke smak op de grond vallen… Ik hoop voor je dat je tijdens deze scène niet aan het eten was, want het zag er allemaal erg realistisch en onsmakelijk uit.

Simon, de rechterhand van Negan geeft de Saviours instructie over hoe ze hun ‘speciale wapens’ straks moeten gebruiken. “Luister”, zegt hij als een ware leider, wat hij maar al te graag wil zijn. ‘‘We gaan niet voor ‘headshots’, maar voor vleeswonden. Raak een paar, laat ze transformeren, maar dood ze niet’’, gaat hij verder. Duidelijk, Simon. De Saviours stappen in hun auto en rijden richting Hilltop, waar Rick en zijn groep momenteel verblijven. Negan heeft eigen vervoer en op de passagiersstoel naast hem staat een emmer met Walkerbloed en ingewanden. Hij dipt ‘Lucille’ in de emmer met het ‘Walkersdrapje’. “You’re beautiful, baby”, spreekt hij de ondergedompelde ‘Lucille’ toe. Hij lacht zijn welbekende Negan lachje.

The Walking Dead S08E12

Bij de Hilltop is iedereen nog steeds sad om Carl, maar veel tijd om te rouwen is er niet. Ze gaan ervan uit dat de Saviours ieder moment naar de Hilltop zullen komen. Daryl en Rick bespreken hun tactiek. Ze besluiten op te splitsen om zo meer terrein te kunnen dekken. Rick luistert naar de Saviours Radio wanneer hij hen hoort praten over hun plan. Hij kijkt door een verrekijker en ziet meerdere voertuigen van Saviours. In een van de auto’s spot hij Negan. In plaats van zijn mensen te waarschuwen, springt Rick in zijn auto en zet een achtervolging in op Negan. Vanaf dat moment lijkt het allemaal net een actiefilm, die we al honderd keer gezien hebben. Simon en Dwight rijden in een auto voor Negan en Simon ziet in zijn ooghoek een auto in volle vaart, in een aangrenzend steegje, op hen af rijden. Hij waarschuwt Negan niet. Rick rijdt in volle vaart in op de auto van Negan, die duidelijk verrast is door de plotselinge aanval van Rick. Voor het eerst zien we pure angst in de ogen van Negan, want hij staat er nu alleen voor. Simon doet net of hij iets geeft om de situatie, maar zijn geniepige lachtje vertelt on iets heel anders: Het zou hem heel goed uitkomen als iemand Negan uit de weg zou ruimen. Dan kan hij zijn debuut maken als nieuwe leider van de Saviours.

Na een achtervolging van Rick crasht Negans auto. Negan rent snel een gebouw in, maar wordt achtervolgd en beschoten door Rick. Wat ik altijd zo grappig vind, is dat er steeds geklaagd wordt over te weinig munitie, maar Rick weer in de rondte staat te schieten alsof hij een heel leger moet uitschakelen. Van de vele kogels die hij afvuurt, is geen een raak… Kom op, Rick! Als ex-agent had ik wel beter van je verwacht. Als Negan eindelijk voor hem staat en Rick hem onder schot heeft, blijken zijn kogels op te zijn…. Surprise, surprise.

Negan lacht weer… zou ik ook doen als ik na zoveel schoten nog steeds niks mankeer. “Jij hebt geen kogels meer”, zegt hij met een grijns. Op dat moment gooit Rick een bijl richting hem, waardoor hij zijn evenwicht verliest en valt. Bij de val verliest hij zijn lieftallige Lucille, waarna hij heel dramatisch ”Lucille” roept… Alsof hij een antwoord verwacht. Nu hij Lucille kwijt is, begint Negan zich zorgen te maken. Hij doet een wanhopige poging om een deal te sluiten, maar Rick wil daar niks van weten: “Waarom zou ik je vertrouwen, na wat je hebt gedaan met Jadis en haar groep. Jij hebt ze allemaal vermoord”, zegt Rick. Negan is stil, maar dan realiseert hij zich dat Simon de groep van Jadis heeft vermoord, ondanks zijn duidelijke instructie om dat niet te doen. Rick steekt Lucille in brand, tot grote boosheid van Negan. De twee raken weer verwikkeld in een spectaculair gevecht, terwijl ze omringd worden door een steeds groter wordende groep Walkers. Het wordt zo vol in de ruimte, dat ze elkaar uiteindelijk uit het oog verliezen.

The Walking Dead S08E12

Ondertussen krijgt de Hilltop bezoek van een vrouw genaamd Georgie en twee mannen. De vrouw meent dat ze elkaar kunnen helpen. Maggie vertrouwt haar niet, maar Michonne denkt aan Carl. Iedereen verdient een kans, dat waren een van Carls laatste woorden. Maggie besluit het toch een kans te geven. Dat pakt goed uit. Ze krijgen voedsel in ruil voor wat boeken. Georgie zegt dat ze terug zullen komen in de toekomst. Wie deze vreemdelingen precies zijn en waar ze vandaag komen, blijft onduidelijk. Maar aangezien ze aangeven dat ze terug zullen komen, komen we daar snel genoeg achter. Iets zegt me wel dat het ‘good guys’ zijn.

Na lang beraad besluiten Simon en Dwight de leiding over de groep van Negan nemen. Ze willen niet langer onderdrukt worden door Negan en dit is het juiste moment om hier iets aan te doen. Tegen de rest van de groep zeggen ze dat ze Negan niet hebben kunnen vinden. De groep is somber, maar Simon pept ze op: “We gaan door voor Negan”, acteert hij. In de laatste scène zit Negan in de passagiersstoel van een auto met een pistool tegen zijn hoofd. Hoe hij daar is beland, is onduidelijk. Als het beeld verschuift, zien we Jadis naast hem aan het stuur zitten. Jadis denkt dat Simon in opdracht van Negan haar groepsgenoten heeft vermoord. Betekent dit het einde van de ooit gevreesde Negan? Ondanks zijn gruweldaden, heb ik gek genoeg alsnog met hem te doen: Hij is verraden door zijn twee belangrijkste Saviours, gekidnapt door Jadis en als klap op de vuurpijl, is ook nog zijn beste vriend Lucille net in as opgegaan. Krijgt Negan dan toch eindelijk zijn verdiende loon? Ik betwijfel het… Negan is sluw en vindt vast wel weer een uitweg.

Geschreven door: Nare Hovanisyan
Beeld: Gene Page/AMC


© Alles over Series

Lees ook