Recap ‘The Walking Dead’ S08E16: Wrath

The Walking Dead S08E16

Deze week was het zover en was het alweer tijd voor de laatste aflevering van The Walking Dead van het seizoen. Dus eindigde het op een high? Je leest het hier in onze Recap The Walking Dead S08E16.
De seizoensfinale begint in een vrij traag tempo Een flashback van Rick en Carl, Rick wil van weten hoe Carl dood ging, de Hilltop bereidt zich voor op de komende strijd, en Rick praat met Morgan. De Saviors bereiden zich ook voor. Eugene heeft voor genoeg munitie gezorgd en geeft Negan een wapen om te testen. Negan stuurt een groepje Saviors naar een wegversperring met een kaart waarop de positie van Negan staat aangegeven. Negan, wetende dat deze Saviors meteen in de vuurlinie lopen en gedood zullen worden volgens het aanvalsplan van Rick en co, heeft een nepplan meegegeven. Volgens Negan waren ze gelieerd aan Simon, en daardoor opofferbaar. Rick denkt alle Saviors in de val te hebben, maar zij zullen zelf in een hinderlaag lopen. Onderweg legt Negan dit hele plan uit aan Gabriel, en ja hoor, de slechtziende Gabriel springt uit de auto om Rick te waarschuwen. Na een korte achtervolging wordt Gabriel gepakt door Eugene en Negan. Deze scène heeft enkel als doel nogmaals te benadrukken dat Eugene een trouwe volgeling van Negan is.

Negan heeft Rick en de anderen omsingeld. Het lijkt erop dat de Saviors in een klap verlost zullen zijn van hun vijanden. Wat kan er nog mis gaan? Op het moment van schieten gebeurd er iets dat niet onverwacht is. In plaats van dat de kogels een einde maken aan Rick en co., ontploffen de kogels in de geweren en met dit salvo zijn de Saviors uitgeschakeld. Eugene heeft defecte kogels geleverd. In geen van de voorgaande afleveringen is iets van twijfel bij Eugene te merken. Het komt qua karakterontwikkeling compleet uit de lucht vallen. Eugene had geen reden om aan te nemen dat Rick en co. hem zouden vergeven. Mochten de Saviors erachter gekomen zijn door bijvoorbeeld een willekeurige kogel te inspecteren of testen, dan zou Eugene door de Saviors bestraft worden. Het is echter geen spannende plottwist. Veel kijkers zullen van mijlenver hebben zien aankomen dat de munitie defect zou zijn. Het niveau van eerdere seizoenen was beter dan dit. De Oceanside-groep komt vervolgens ook te hulp en Rick maakt het een-op-een af tegen Negan in een ietwat slappe confrontatie. Negan is gewond en uitgeschakeld, maar Rick doodt hem niet. De climax van de oorlog met de Saviors valt toch een beetje tegen wanneer we bedenken hoelang we hier al naartoe leven. Rick houdt een speech en iedereen gaat vrolijk naar huis.

Maggie wilde Negan dood hebben voor wat hij met Glenn heeft gedaan. Ze bespreekt met Jesus en Daryll dat ze het juiste moment gaan afwachten. Dit was niet bepaald een teaser voor een volgend seizoen. Als The Walking Dead meer kijkers wil trekken, zullen ze met iets beters moeten komen dan een machtsstrijd tussen Rick en Maggie.Verder is er geen bijzonder interessante ontknoping of teaser in deze ietwat teleurstellende seizoensfinale. We zien een idyllisch plaatje van Saviors en Rosita planten verzorgen. Gabriel richt zich tot God en kan weer zien. Morgan gaat weg van de groep en gaat op de stortplaats wonen (teaser Fear The Walking Dead?). Dwight wordt door Darryl verbannen voor zijn eerdere misdaden. Het betreft hier een karakter dat zijn leven vrij vaak op het spel heeft gezet om Rick en co. te helpen. De andere Saviors lijken echter wel compleet vergeven te worden. Op Negan na. Hij is de facto tot levenslange celstraf veroordeeld. Het lijkt erop dat volgend seizoen zal beginnen met vele scènes van Rick en anderen in de cel met Negan en ongetwijfeld zal Negan zijn psychologische oorlogsvoering inzetten om eruit te komen. Als iets de serie uit het slop kan trekken, zijn het de prestaties van Jeffrey Dean Morgan, maar qua plot is het vrij dun allemaal.

Beeld: AMC


© Alles over Series

Lees ook