Recap ‘The Walking Dead’ S08E13: Do Not Send Us Astray

The Walking Dead S08E13

In The Walking Dead S08E13, zijn we eindelijk getuige van de langverwachte aanval van de Saviors, krijgt Morgan vreemde bezoekjes van iemand uit het nabije verleden en zorgt de kleine Henry voor chaos in de tent. In deze recap nemen we de hoogtepunten van wederom een spannende aflevering met je door.

De aflevering begint met Morgan die in diepe gedachten in het bos staat. Als hij zich omdraait, staat Gavin ineens voor zijn neus met een staf in zijn hand en een bebloed gat in zijn keel. Huh?! Hij was toch dood? “Je weet wat het is”, zegt Gavin met een strak gezicht. “Dat had je moeten doen, dat was de bedoeling!” Gavin verheft zijn stem. Morgan rent met zijn stok op hem af, maar Gavin verdwijnt ineens. Moest dit de geest van Gavin voorstellen? Waarom ziet Morgan hem en wat bedoelt Gavin met zijn woorden?Morgan hoort een autotoeter en is direct alert. Hij rent naar zijn auto en drukt ook zijn toeter in. Al snel beginnen er meer toeters te klinken in de omgeving: Een waarschuwing voor de komst van de Saviors. De avond valt en de Hilltop maakt zich klaar voor de aanval van de Saviors. Simon, de zelfgekroonde leider van de Saviors, heeft op eigen houtje een aanval gepland op de Hilltop. Wat zal Negan hiervan vinden? Dit is niet de eerste keer dat Simon ongehoorzaam is. Maar komt Negan überhaupt nog terug? Dat moet nog blijken. Simon is in ieder geval niet van plan om daarop te wachten.

The Walking Dead

Simon en de rest van de Saviors komen aan bij de Hilltop. Maggie, de nieuwe leider van de Hilltop zoekt contact op met de Saviors via een walkie-talkie: “Ik wil Negan spreken.” “Dit is Negan’’, zegt Simon. Hij is wel erg gewillig om de rol van Negan op zich te nemen. ‘’Met wie heb ik het genoegen?’’ Gaat Simon verder. ‘’Maggie Rhee, The Widow’’, antwoordt ze. Ze eist dat de Saviors zich terugtrekken, omdat ze anders de 38 Savior-gevangenen zal vermoorden. “Screw them! Hadden ze maar niet gevangen moeten worden’’, vindt Simon.

“We gaan die mensen uitroeien’’, zegt Simon tegen de Saviors. Dwight waarschuwt dat Negan misschien nog wel in leven is en trekt de geplande aanval in twijfel. ”Dat is zorg voor later”, vindt Simon. Weet je dat zeker, Simon? Je hebt in ieder geval wel lef, dat moet ik je wel nageven.

Dan komt Daryl ineens op zijn motor al schietend op hun af. Dwight en Simon vluchten. Na een startsein van Maggie openen ze bij de Hilltop het vuur op de Saviors en de Saviors vuren genadeloos terug. Simon en Dwight sluipen richting Tara die nietsvermoedend staat te schieten naar de Saviors. Daryl ziet dat, maar is net te laat met waarschuwen. Simon wil nét met een bijl naar Tara gooien, als Dwight Tara doorboort met een pijl. Daryl schiet op Simon en Dwight, die nog maar net weten te ontkomen aan de kogels. Tara is gelukkig alleen maar in haar schouder geraakt. Wacht even! Heeft Dwight net het leven van Tara gered? Daar lijkt het in ieder geval wel op.

Het eindeloos vuren gaat maar door, waarbij beide kampen veel mensen verliezen. Dan komt de Hilltop met een nieuw tactiek: Ze doen alle lichten uit en er valt een doodse stilte. Dat zorgt voor verwarring bij de Saviors. Dan gaan de lichten ineens weer aan en begint de Hilltop aan hun verrassingsaanval. De Saviors kunnen niet anders, dan zich terug trekken. De Hilltop heeft de strijd voor nu gewonnen, maar heeft er veel doden en gewonden op nagehouden.

“Je weet wat het is’’, plotseling verschijnt Gavin weer voor de ogen van Morgan. Serieus? Waarom praat hij in raadsels? Zeg gewoon wat je wil zeggen, Gavin. Heel erg frustrerend om zo random op te duiken.

De volgende ochtend raken Tara en Daryl in een verhitte discussie over de motivatie van Dwight om op Tara te schieten. Tara vertrouwt Dwight nu, maar Daryl niet. “Ben je vergeten dat hij je vriendin heeft vermoord?’’ Zegt Daryl geërgerd. ‘’Ik zal hem de rest van mijn leven haten, maar hij heeft mijn leven gered’’, antwoordt Tara. Hm, nu ik er nog een keer over nadenk, snap ik de twijfel van Daryl. Dwight was de hele avond met Simon in het donker. Hij had hem gemakkelijk kunnen uitschakelen als hij echt zijn trouw aan de Hilltop had willen bewijzen, maar dat heeft hij niet gedaan… Maar zegt dat genoeg? Aan de andere kant had hij ook net zo gemakkelijk Tara kunnen vermoorden, maar dat heeft hij ook niet gedaan.

Ondertussen worden bij de Hilltop de doden begraven en de gewonden verzorgd. De Hilltop bevindt zich in een behoorlijk fatsoenlijke vorm na de flinke strijd en Maggie krijgt welverdiende lof voor haar leiderschap. Maar dingen in deze wereld zijn prima totdat ze dat niet meer zijn. We zijn nu pas op de helft van de aflevering en iets zegt me dat het niet hierbij blijft.

Dan komt een stuk waarin kleine Henry te zien is. Hij pakt stiekem een wapen, ondanks dat Carol hem dat verboden heeft. Wat is Henry van plan? Ik weet dat kinderen vaak ongehoorzaam zijn, dat hoort ook wel een beetje bij het kind zijn… Maar die Henry weet echt niet van ophouden, zeg! Als hij maar niet iets doms gaat doen.

De avond valt en iedereen ligt vredig te slapen, maar de vrede staat op het punt om wreed verstoord te worden. Als de gewonde Tobin ineens intens wit wegtrekt, realiseer ik me namelijk iets cruciaals wat me totaal ontschoten was: De wapens van de Saviors waren natuurlijk besmet met Walkersbloed! Op dat moment breekt de hel los: De gewonden transformeren een voor een in Walkers en het virus verspreidt zich als een lopend vuurtje. Maar nog niet iedereen lijkt dat door te hebben. Terwijl de Walkers zich vermenigvuldigen, liggen velen nog nietsvermoedend te slapen.

In het hok buiten liggen de 38 Savior-gevangenen te slapen, als ineens kleine Henry voor het hek staat. Hij gaat dus toch iets doms doen… Hij eist dat degene die zijn broer heeft vermoord, zich meldt. ‘’Wees een man en stap naar voren’’, zegt hij dapper. Hij draait de sleutel in het slot en loopt naar binnen. Op dat moment gaat alles in sneltreinvaart: Ze worden onverwachts aangevallen door een Walker en door de chaos weten de Savior-gevangenen te ontsnappen. Je wordt bedankt, Henry.

Carol staat oog in oog met haar oude vlam, Tobin, maar dan de Walkerversie van hem. Ze kan niet anders dan hem in zijn hoofd te steken. Het was hartverscheurend hoe ze zo snel die keuze moest maken. “Hij was niet gebeten, maar hij is getransformeerd’’, zegt ze. Rick realiseert zich wat de Saviors met hun wapens gedaan hebben.

Tara is ook geraakt door Dwight… Is zij nu ook besmet? Daryl licht haar in. “Ok’’, zegt Tara kalm. ‘’Ik had hem moeten vermoorden, toen ik de kans had’’, zegt Daryl vol berouw. Maar de kans dat Tara niet besmet is, is groot: Ze vertoont nog geen symptomen van besmetting en niemand weet zeker of de pijl die haar schouder doorboorde besmet was met Walkerbloed.

Het wordt licht buiten en Carol, Morgan en een aantal anderen zijn op zoek naar de kleine Henry, maar hij is nergens te bekennen. Als Morgan alleen is, verschijnt Gavin weer. ‘’JE WEET WAT HET IS’’, schreeuwt hij naar Morgan. Wellicht wordt in een volgende aflevering duidelijk wat Gavin hiermee bedoelt, want ik begrijp er echt niks van.

De aflevering eindigt met Maggie. Ze staat op de begraafplaats, die na elk gevecht groter en groter wordt. Dit is de prijs die zij moeten betalen, om in leven te blijven, realiseert ze zich.

The Walking Dead S08E13 was wederom een spannende aflevering vol actie en verrassende gebeurtenissen. De aflevering liet een aantal vragen onbeantwoord en riep ook nieuwe vragen op, die wellicht in de volgende afleveringen beantwoord zullen worden. Klein minpuntje: De vorige aflevering eindigde met een enorme cliffhanger, waar in deze aflevering totaal geen aandacht aan werd besteed.

Geschreven door: Nare Hovanisyan
Beeld: Gene Page/AMC


© Alles over Series

Lees ook