Recap ‘The Walking Dead’ S08E10: The Lost And The Plunderers

The Walking Dead S08E10

The Walking Dead S08E10 was, in één woord, verrassend. Michonne en Rick verlieten het verwoeste Alexandria, de hele groep van Jadis wordt vermoord tot onvrede van iemand en een bezoekje aan de Oceanside leidt tot meer ontwikkelingen. En tot slot, als kers op de taart, verraste Negan ons ook nog met een stukje medeleven. We nemen de hoogtepunten van de aflevering met je door in deze recap.

De aflevering begint met Rick en Michonne in Alexandria, waar ze Carl net hebben begraven. Alexandria is verwoest en het krioelt er van de Walkers. Ze moeten vertrekken, maar voordat ze gaan doet Michonne nog een mislukte poging om een brandje te blussen in de houten hut waar Carl vaak te vinden was. Ondertussen wordt ze omringd door tientallen Walkers. ‘Goed’ plan, Michonne! Ik snap de emotie en dat ze in rouw is, hoor. Maar om nu haar leven en dat van Rick op het spel te zetten voor een hut, gaat toch een tikkeltje te ver.

Eenmaal onderweg, ontdekt Michonne dat een van de brieven die Carl schreef voordat hij stierf, aan Negan gericht is. Rick wil daar op dat moment gek genoeg niks van weten. In plaats daarvan rijdt hij naar de stortplaats van Jadis, om wapens te halen. Daar aangekomen zien ze dat de groep van Jadis nu Walkers zijn en er zijn geen wapens te bekennen. Op een berg van spullen, treffen ze een aangeslagen Jadis aan in een witte onderjurk en blote voeten, schuilend voor de Walkers, die lange tijd haar groep vormden. Ik vraag me trouwens af hoe ze opeens in een witte jurk is geëindigd… Had ze die al aan onder haar andere outfit en waarom heeft ze geen schoenen aan? ‘’Wat is hier gebeurd?’’, vraagt Michonne. ‘’De Saviours,’’ reageert Jadis. Ze spreekt voor het eerst in volle zinnen. Dat werd tijd, want haar act begon me écht te irriteren.Simon, de rechterhand van Negan had duidelijke instructies gekregen van Negan. Het enige wat hij moest doen was Jadis zien te overtuigen dat haar oorspronkelijke deal met de Saviours veel gunstiger was, dan haar nieuwe deal met Rick. Daarbij mocht Simon één iemand neerschieten om de boodschap te versterken. Maar de moordlustige Simon kon zich niet bedwingen en vermoordde de hele groep van Jadis, pakte alle wapens en vertrok. Denkt hij nou écht dat Negan hier niet achter zal komen? Ik ben benieuwd wat deze actie teweeg gaat brengen, maar iets zegt me dat Negan het hier echt niet bij zal laten. Jadis is alleen en bang en wil met Rick en Michonne mee, maar Rick weigert haar te helpen. Hij laat Jadis achter bij de Stortplek en vertrekt met Michonne. Voor het eerst voel ik medelijden met Jadis. De stoere autoritaire vrouw die ze was, lijkt nu een klein bang meisje.

Gene Page/AMC

Ondertussen wagen Enid en Aaron zich op het terrein van de Oceanside gemeenschap om hen over te halen mee te vechten tegen de Saviours. De groep reageert niet enthousiast op de komst van de twee. Logisch, want Enid heeft net Natania neergeschoten, de leider van het stel. Na lang overleg besluit Cyndie, de nieuwe leider van de gemeenschap, Enid en Aaron toch vrij te laten. Vreemd, aangezien ze bij de Oceanside normaal gesproken geen moeite hebben met het doodschieten van vreemden, die ook maar een voet op hun terrein zetten.

Aaron besluit nog even in Oceanside te blijven om nog een poging te doen bij de gemeenschap. Enid vertrekt naar de Hilltop na een emotioneel afscheid. ‘’Beloof me dat ik je weer ga zien, beloof het!’’, zegt Enid dramatisch. Ze geven elkaar een stevige knuffel. Ben ik de enige die de plotselinge hechte band tussen deze twee niet begrijpt? Ik heb ze nooit eerder samen gezien in de afleveringen en nu zijn ze opeens verzeilt in een emotioneel afscheid…? beetje verwarrend.

Terwijl Jadis zich herpakt en haar voormalige groepsgenoten door een echte vleesmaler haalt, wat trouwens zorgt voor shockerende, maar spectaculaire beelden, opent Rick de brief die zijn zoon aan Negan heeft geschreven. Ik heb het beeld op pauze gezet, om de exacte woorden van Carl te achterhalen en hier is de enige waarneembare, maar veelzeggende regel: “… the way out is working together. It’s forgiveness…” Wijze woorden van Carl, maar gaan Rick en Negan daar iets mee doen? Ik betwijfel het.

Rick zoekt contact op met Negan via de walkie-talkie die hij heeft gepakt van een Saviour. Negan, die normaal gesproken nooit medeleven toont met zijn sarcastische houding, was duidelijk aangedaan, toen Rick hem via de walkie-talkie vertelde dat Carl dood is. ‘’Verdomme! Ik vind het heel erg. Die jongen was de toekomst’’, zei Negan. Hoe moeten wij nou als kijkers serieus nemen dat Negan, die met een brede lach op zijn gezicht Glenn wreed om het leven bracht met Lucille in een eerder seizoen, nu opeens meeleeft met de dood van het kind van zijn aartsvijand, Rick?! ‘’Ik ga je doden’’, zei Rick vastbesloten, waarmee hij vergiffenis en samenwerking in een keer van tafel veegde. Waarop Negan antwoordde: ‘’Je hebt gefaald. Je hebt gefaald als leider. Je hebt gefaald als vader. Geef het gewoon op, want je hebt al verloren.’’

Met deze harde woorden, eindigde aflevering 10 van The Walking Dead. Ik ben benieuwd wat aflevering 11 hierna voor ons in petto heeft. Deze aflevering was in ieder geval naar mijn mening een van de betere van seizoen 8.

Geschreven door: Nare Hovanisyan

Beeld: Gene Page / AMC


© Alles over Series

Lees ook