Recensie Bordspel: The Walking Dead Risk

The Walking Dead Risk

Fan van de The Walking Dead of gewoon nieuwsgierig naar de zombie-uitvoering van Risk? Probeer dan The Walking Dead – Survival Edition uit van Risk.

Het is niet persé een pré om de basisvariant van Risk onder de knie te hebben als je de Survival Edition wil gaan spelen. Er zitten namelijk zoveel nieuwe elementen in The Walking Dead Risk dat je het eigenlijk wel gewoon een nieuw spel mag noemen. Wat is het doel? Nou, het doel is uiteindelijk om de meeste punten verdient te hebben. Dit doe je door territoria te veroveren en missies te voltooien. Je begint met een aantal landen en een aantal legers en wil eigenlijk zoveel mogelijk bonussen verdienen door alle landjes van dezelfde kleur in je bezit te hebben. Dit gebeurt door met je legers een ander land in te trekken en de strijd uit te vechten in een duel met dobbelstenen.Een nieuw element is bijvoorbeeld de event-kaart. Iedere speler begint zijn of haar beurt door een event-kaart te trekken. Op deze kaart staat een missie, tegenover het voltooien van de missie staat een beloning die indirect meetelt voor het eindresultaat. Dit kan er voor zorgen dat je manschappen bij mag plaatsen, je dobbelworp +1 krijgt op elk getal dat je gooit of je een lage worp mag omdraaien naar de hoogste worp (6).Een ander nieuw element is de extra tegenstander. The Walking Dead Risk kun je spelen met twee tot vijf personen. Als je met minder dan vijf personen speelt – wat ik aanraad – is er altijd een extra onbemand team. Deze is er in de vorm van zombies. Dit team is relatief sterk, want elke ronde dat iedereen aan de beurt komt vinden er zombie-uitbraken plaats. Dit gebeurt willekeurig en met een zekere regelmatigheid in een landje dat door een speler wordt. Dat moet uitgevochten worden, maar dat is ook nog niet zo makkelijk. Voor elk leger dat jij aan de zombies verliest, is er vijftig procent kans dat deze terugkomt als zombies. Ongeveer net zoals in de serie. Wat opvalt is dat je automatisch op dezelfde manier naar de zombies gaat kijken als de karakters in de series. Ze zijn niet per se prioriteit nummer één, want je kunt ook wel om ze heen werken. Zo heb je natuurlijk in je achterhoofd het overleverinstinct en wil je gewoon het spel winnen, waardoor je uiteindelijk eerder voor een ‘veilige’ slag tegen een medespeler kiest.

Zoals bovengenoemde voorbeelden zitten er in het spel nog enkele aanpassingen om te zorgen dat soepel kan verlopen. Zo ook het uiterlijk. Het viel me meteen op dat het speelbord niet zo bijzonder is. Het is niet lelijk, niet mooi, gewoon heel grauw en grijs. En in principe past dit goed bij de sfeer van de serie, maar wat mij betref had het iets excentrieker uit mogen zien. Dat is wel goed gelukt bij de legertjes. De zombies zijn duidelijk zombies en bij de spelers zijn de mannetjes duidelijk soldaten of legerbusjes.

Ik zou The Walking Dead Risk aanraden aan fans van de series The Walking Dead en Fear The Walking Dead. Aan anderen is het namelijk een kwestie van uitleggen over waar de serie om gaat, voordat ze het spel goed door hebben.

Tekst: Dion Balfoort
Beeld: Enigma Distribution Benelux


© Alles over Series

Lees ook