HBO Max Kijktip: Westworld

HBO Max serie Westworld

HBO Max staat vol grote titels. En sinds hun grote lanceeractie in Nederland hebben veel mensen hier nu ook deze streaming gigant thuis in huis. Zo vind je hier grote hits als Game of Thrones, The Leftovers, True Detective en Westworld uit. En die laatste in dit rijtje is ook zeker de moeite waard. Het is tijd voor de Kijktip van de HBO Max serie Westworld.

Westworld doet een groot op zichzelf is al een interessant concept dat vergelijkt kan worden met Jurassic Park. Dit is niet heel vreemd, want de originele bedenker van Westworld is namelijk ook de bedenker van Jurassic Park, namelijk Michael Crichton. Westworld is dan ook gebaseerd op van de gelijknamige film uit 1973. De serie is echter gemaakt door Jonathan Nolan (het broertje van Christopher Nolan) en zijn vrouw Lisa Joy.

HBO Max serie Westworld 

Westworld gaat over de fictieve plaats met dezelfde naam. Het is een geavanceerd Western-themapark dat volledig is ingericht met synthetische androïden genaamd “Hosts”. Deze dienen de zwaar betalende gasten die ook wel “Nieuwkomers” worden genoemd. De Nieuwkomers doen en laten wat ze willen zonder dat er gevolgen zijn. In Westworld lopen ongeveer tweeduizend verschillende hosts rond met elk hun eigen verhaallijn. Er lijkt echter mee aan de hand te zijn want de Hosts gedragen zich namelijk niet altijd zoals ze horen. Met deze setting weet de serie dan ook het maximale te halen, want het verhaal dat het eerste seizoen wordt extreem goed. Het is gecompliceerd en dramatisch. Het weet verschillende sociale vlakken te raken en speelt erg met de vraag wat iemand menselijk maakt. Deze moeilijke en ingewikkelde vraag is wat kijkers direct meesleept in het verhaal.

Dat de kijker in de serie wordt getrokken, wordt alleen maar versterkt door het fantastische acteerwerk dat geleverd wordt. Van Ed Harris tot Sir Anthony Hopkins, er is teveel talent om iedereen op te noemen. Toch zijn de performances van Jeffrey Wright en Thandiwe Newton echt opmerkelijk en die verdienen het dan ook om genoemd te worden. Daarbij helpt het ook dat de wereld geweldig gerealiseerd is. Een combinatie van CGI, kostuums en set-design laat je geloven dat je daadwerkelijk in de serie zit.

HBO Max serie Westworld

Naast de sociale vlakken die het verhaal raakt, is dit niet de enige reden waarom Westworld zo goed is. Het wilde westen zou namelijk niet het wilde westen zijn als er geen brute actie te zien is en die is er dan ook zeker. In Westworld maakt het namelijk niet uit als er een Host op brute wijze wordt vermoord. Die worden gewoon weer gemaakt en in de wereld geplaatst. Dit zorgt dan ook voor een aantal gruwelijke scenes waar je met walging naar kijkt. De meeste van deze scenes kom je tegen bij The Man in Black, want hij heeft een vrij losstaand verhaal van de andere karakters.

Ed Harris’ The Man in Black is namelijk opzoek naar een diepere betekenis binnen het park. Hij is opzoek naar het middelpunt van een doolhof en is hierdoor bezeten. Het maakt hem dan ook niet uit wat hij moet doen, zolang hij zijn doel maar bereikt. Dit maakt hem tot één van vele interessante karakters in de serie en dat is dan ook het grootste pluspunt van de serie. De karakters maken Westworld het volledig waard om te kijken en als je dit nog niet gedaan hebt, kan je nu aan de slag op HBO Max. Dara kun je nu seizoen 1-3 kijken en eind dit jaar volgt seizoen 4.


© Alles over Series

Lees ook