Benjen Stark is dood, maar nu echt

GOT- personage Benjen Stark

In Game of Thrones is dood niet altijd ‘echt’ dood. Maar De regisseur Alan Taylor heeft bevestigd dat GOT- personage Benjen Stark (dit keer) wel echt het loodje heeft gelegd. Taylor regisseerde de aflevering ‘Beyond The Wall’ en maakt in een dvd-commentaar duidelijk dat Benjen Stark in ieder geval niet meer tot de levenden behoort: “Hij ontmoet zijn einde hier.”

Het is niet de eerste keer dat GOT-fans zich kunnen afvragen: is dit echt het einde van Benjen Stark? Hij werd namelijk al eerder dood gewaand. In seizoen 1 ging Benjen Stark, als verkenner van de Night’s Watch, op verkenningstocht achter de muur. Daar werd hij aangevallen door White Walkers, een van hen stak hem met een ijszwaard. Hij werd voor dood achtergelaten, totdat hij ontdekt werd door de ‘Kinderen van het Bos’. Zij redde hem en voorkwamen dat hij een White Walker werd door drakenglas in zijn borst te stoppen.Ondood
Pas in seizoen 6 kwamen we erachter dat Benjen niet dood was. Nou ja, niet dood… Hij was eigenlijk niet dood en niet levend, eerder ‘ondood’. Hoe dan ook, Benjen was levend genoeg om zijn neefje Bran Stark op heldhaftige wijze te redden. Dit kunstje flikte hij weer in de spectaculaire aflevering ‘Beyond The Wall’ in seizoen 7. Je zou zweren dat het einde van Jon Snow nabij was. Hij kon immers geen kant meer op. De echte fans van GOT weten dat George R.R. Martin geen medelijden heeft met sympathieke personages. Hij schrijft ze moeiteloos de dood in, denk maar aan Rob Stark. Maar Jon Snow ook?

Einde Benjen
Nee, natuurlijk niet. Weer schoot Benjen Stark een neefje van hem te hulp. De White Walkers vielen door Benjen bij bosjes neer en zo verschafte hij Jon Snow genoeg tijd om te vluchten. Het laatste wat we van Benjen zien is dat hij steeds meer wordt ingesloten door White Walkers. Je kunt je afvragen: heeft hij nog een laatste troef in handen? Kan hij nog ontkomen? Maar het antwoord daarop is dus nee. Regisseur Taylor heeft in het dvd-commentaar een einde gemaakt aan alle twijfel, wat gelijk het einde van Benjen betekent. Maar laten we eerlijk zijn: Met deze serie weten we iets eigenlijk nooit helemaal zeker. Dus als je een groot fan bent van GOT- personage Benjen Stark, hou je dan maar stevig vast aan die gedachte.

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: HBO


© Alles over Series

Lees ook