The Plot Against America begint veelbelovend

The Plot Against America

Nadat Donald Trump in november 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen won kwam het boek The Plot Against America van schrijver Phillip Roth opnieuw in de belangstelling te staan. Dit haast profetische boek over een alternatieve toekomst waar niet Roosevelt een derde presidentstermijn won, maar nazi-sympathisant Charles Lindbergh, met zijn America First doctrine, president werd leek voor sommigen opeens werkelijkheid te worden.

Nu 16 jaar nadat het boek voor het eerst uitkwam en 4 jaar na de presidentsverkiezingen is er een serie gebaseerd op het boek. Uitgezonden door HBO en geschreven en geproduceerd door David Simon en Ed Burns, die eerder samen aan The Wire en Generation Kill werkten. In de eerste aflevering van de nieuw HBO serie The Plot Against America is er sprake van een bepaalde onderhuidse spanning. Als kijker voel je dat er iets niet in orde is, dat er iets op ontploffen staat. En dat staat het in zeker zin ook wel.

Jaren eerder heeft Hitler al de relatie van de joden met de rest van de mensheid op scherp gezet. En zijn ideeën slaan ook in de VS aan. Charles Lindbergh, een nationale held sinds hij als eerste mens ooit solo de Atlantische oceaan overvloog, kondigt in de eerste aflevering aan het als Republikeins-kandidaat te willen opnemen tegen Delano R. Roosevelt in de eerstvolgende presidentsverkiezingen. 

Verwarrende tijden

En hoewel Herman, vader van het gezin Levin die in de serie centraal staat, al snel zegt dat Lindbergh geen schijn van kans maakt tegen een vak politicus als Roosevelt, wordt het al snel duidelijk dat de ideeën van Lindbergh wel degelijk gehoor vinden bij een deel van de Amerikaanse bevolking. 

Als het gezin naar een nieuw huis in een ander deel van de stad gaan kijken rijden ze langs een heuse biergarten. De gastei zingen Duitse Liederen en steken hun afkeer voor het Joodse gezin niet onder stoelen en banken.  

Voor de jongste zoon Philip zijn het verwarrende tijden. Hij kan maar moeilijk begrijpen waarom mensen joden haten omdat het joden zijn. Zijn broer Sandy is ondertussen heimelijk fan van Lindbergh en tekent met een zaklamp onder de dekens portretten van zijn held. 

Sluipend gevaar

The Plot Against America gaat vooral over het gezin Levin en hun gemeenschap. Over moeder Bess, die zich zorgen maakt, maar dat niet zo zeer laat zien, over vader Herman, een felle tegenstander van Lindbergh en dat met heftige woorden laat weten, maar ook over Bess haar zus Evelyn, een alleenstaande vrouw die het gevoel heeft dat haar kans op een gelukkig gezinsleven is verstreken en over neef Alvin, een rebel, die regelmatig overhoop ligt met zijn oom. 

Al in de eerste aflevering merk je hoe het gevaar sluipenderwijs dichterbij komt. De opkomst van Lindbergh krijg je als kijker vooral mee via radio, tv en gesprekken op straat. De komende afleveringen moeten gaan uitwijzen hoe goed dat werkt. Vooralsnog is de start van deze serie veelbelovend. En moet de tijd gaan uitwijzen of The Plot Against America de serie net zo profetisch is als het boek. 

Door: Max van der Heijden
Beeld: HBO


© Alles over Series

Lees ook