Welke ‘Game of Thrones’ gebeurtenissen zijn echt gebeurd?

kijktip Game of Thrones

Het laatste seizoen van Game of Thrones gaat pas in 2019 in première dus om je door die lange periode heen te slepen. is hier een verzameling van bijzondere parallellen die GOT met echt gebeurde geschiedenisfeiten heeft. Zelfs een The Red Wedding scenario heeft zich echt afgespeeld dus lees snel verder over waargebeurde Game of Thrones gebeurtenissen.

waargebeurde Game of Thrones gebeurtenissenStark versus Lannister en York versus Lancaster

Te beginnen bij de twee bekendste huizen uit de serie: de Starks en de Lannisters. Deze twee families zijn in bijna alles elkaars tegenpolen en kunnen elkaars bloed dan ook wel drinken. Maar goed, de eeuwige vete tussen deze aartsrivalen is geïnspireerd op de strijd om het koningschap tussen de Yorks en de Lancasters in het 15e eeuwse Engeland. Hun strijd staat overigens beter bekend als De Rozenoorlogen, de grootste inspiratiebron van Martin bij het schrijven van de boeken. Wie in GOT aan het langste eind trekt weten we nog niet, maar in De Rozenoorlogen waren dat de Lancasters.

The Wall en de Muur van Hadrianus

In GOT is The Wall het enige wat Westeros beschermt tegen de barbaren en de White Walkers. Met die bedoeling is het ook gebouwd door Brandon the Builder. De Romeinse keizer Hadrianus heeft in Noord-Engeland ook ooit een soortgelijke muur gebouwd: de Muur van Hadrianus. Net zoals Brandon deed hij dat om de noordgrens van zijn Keizerrijk te beschermen. Van White Walkers had hij geen last, maar wel van binnenvallende Schotse barbaren, ook wel bekend als de Picten.

The Red Wedding en het Bloedbad van Glencoe

The Red Wedding is misschien wel de meest shockerende aflevering van GOT tot nu toe. De historische gebeurtenis waarmee het gelijkenissen heeft valt echter minstens zo gruwelijk te noemen. Het Bloedbad van Glencoe was een nietsontziende slachtpartij die werd uitgevoerd door de Campbell-clan op de MacDonald-clan. Eerstgenoemde nodigde laatstgenoemde op listige wijze uit om te komen overnachten. Vervolgens zijn er 38 MacDonalds op brute wijze afgemaakt. De reden? De Campbells vonden dat de MacDonalds te laat waren met het accepteren van Willem III van Oranje als nieuwe koning.

The Battle of Blackwater Bay (wildvuur) en het Beleg van Constantinopel (Grieks vuur)

In de aflevering The Battle of Blackwater probeerde Stannis Baratheon King’s Landing te belegeren met een enorme vloot. Hij faalde hier echter hopeloos in door een tactische meesterzet van Tyrion Lannister. Door Tyrions inzet van wildvuur werd een groot deel van Stannis’ vloot verzwolgen door vlammen. Hetzelfde gebeurde de Arabieren bij het Beleg van Constantinopel (Istanboel). De Arabieren begonnen de belegering met 1800 schepen, maar al snel was hier niets meer van over door de Griekse variant van wildvuur: Grieks vuur. Dit is vloeibaar vuur dat werd ingezet als een soort vlammenwerper.

The Dothraki’s en de Mongolen

In GOT zijn de Dothraki’s op seks beluste, gewelddadige barbaren en begenadigde paardrijders. In de wereldgeschiedenis is er een etnische groep die grotendeels aan die omschrijving voldoet: de Mongolen. Martin heeft toegegeven dat de Dothraki’s geïnspireerd zijn op diezelfde Mongolen. In de dertiende eeuw teisterden zij vooral China en stonden zij bekend om hun wreedheid en expansiedrift. In dat laatste waren zij overigens erg bedreven: ooit hadden de Mongolen 16% van de wereld bij elkaar veroverd.

Zo zie je maar dat waarheid soms nog vreemder is dan fictie. We zijn benieuwd gebeurtenissen in het laatste seizoen zullen voorkomen, die wellicht zijn afgeleid of lijken op dingen die echt zijn gebeurd in het verleden.

Geschreven door: Carlo Doodeman
Beeld: HBO


© Alles over Series

Lees ook