HBO Kijktip: ‘High Maintenance’

serie High Maintenance

Stel je voor: een tv-serie á la Humans of New York, waarin we in elke aflevering kennis maken met willekeurige New Yorkers en even kunnen meegluren in hun dagelijkse leven. Allemaal hebben ze hun eigen angsten, dromen, en verhalen, en ze hebben vooral één belangrijke overeenkomst: ze hebben allemaal de zelfde wietdealer. Dat vormt de basis van de serie High Maintenance.

Dat wiet zo’n centrale rol speelt in de serie High Maintenance wil echter niet zeggen dat deze serie een typische stonerserie is. In tegendeel; in elke aflevering krijgen we twee losse korte verhalen voorgeschoteld waarin wiet vaak maar een kleine rol speelt. Zo maken we kennis met een bejaard Chinees stelletje dat maar moeilijk meekomt in de snelle Amerikaanse samenleving, een man die na de dood van zijn moeder over zijn pleinvrees heen zal moeten komen, en er is zelfs een aflevering waarin we een uur lang de wereld meemaken vanuit het perspectief van een hond. (in mijn beleving de beste aflevering!)

De serie is een lust voor het oog en oor; prachtige ‘natuur’-shots van de betonnen jungle van New York worden vergezeld door een perfect passende – en soms lichtelijk hipsterige – soundtrack. We kijken vooral naar hoe de hoofdpersoon op zijn fietsje door de stad rolt, op bezoek gaat bij cliënten en als een soort wietpsycholoog fungeert wanneer hij hun grappige en tragische levensverhalen aanhoort. Je wordt gelijk in de verhaaltjes gezogen en leeft meteen compleet mee met ‘the guy’, onze naamloze ‘hoofdrolspeler’.



Ik zeg ‘hoofdrolspeler’ met aanhalingstekens omdat deze goedlachse bebaarde wietdealer zich namelijk van veel andere hoofdpersonen onderscheidt: hij heeft geen naam. Nog belangrijker – die heeft hij niet nodig. In High Maintenance is de hoofdrol bestemd voor de bijrollen, terwijl we ‘the guy’ (gespeeld door showrunner Ben Sinclair) vooral zien als supporting cast wanneer hij luistert naar de problemen van zijn klanten, samen met ze blowt, of gewoon alleen even langskomt om wiet te verkopen, om vervolgens weer zijn exit te maken. De serie draait niet om hem, en we zien hem soms maar in één scène per aflevering. Hij verbindt alle personages van de serie, zonder de spotlights te kapen.

Dit levert een hele verfrissende manier van storytelling op, die goed is vertaald naar het nieuwe HBO-format. High Maintenance bestaat namelijk al sinds 2012 als een webserie met kleine afleveringetjes van tussen de tien en twintig minuten, en is sinds 2016 in handen van HBO. Veel fans waren bang dat de serie zijn identiteit zou verliezen, maar showrunner Ben Sinclair en zijn echtgenote Katja Blichfeld wisten de touwtjes in handen te houden, waardoor de show nu beter dan ooit is.

Het is moeilijk om goed uit te leggen wat de serie High Maintenance zo speciaal maakt. Het is een verborgen juweeltje waarvan bijna niemand weet dat het bestaat, en dat is ook niet zo gek. Door de associatie met wiet schrikt het veel mensen af die denken dat het een typische stoner comedy is, en dat is jammer. Nu het tweede seizoen van deze laagdrempelige, grappige maar toch diepe verzameling short stories er aan komt in januari 2018, is dit het perfecte moment om in te stappen, met of zonder jointje.

Cijfer: 9/10

Geschreven door: Joppe Varkevisser
Beeld: HBO


© Alles over Series

Lees ook