The Creators: Jonathan Nolan

Jonathan Nolan

Bij Alles over Series profileren we regelmatig een bekende auteur van tv-series. In deze aflevering Jonathan Nolan. De naam Nolan is een bekende in Hollywood. Jonathan Nolan is de jongere broer van bekende regisseur Christopher Nolan.

De broers werken veel samen, zo is de eerste film van Christopher ‘Memento’ gebaseerd op een kort verhaal van Jonathan. Daarnaast werken de broers vaak samen aan de scripts van hun films. Zo schrijf Jonathan de verhalen van The Dark Knight, the Dark Knight Rises, Interstellar en The Prestige.Succes op televisie

Waar Christopher Nolan de succesvolste broer is op het witte doek, geldt dat voor Jonathan Nolan op de tv. Het tweede seizoen van Westworld zit erop. En die serie is nu Game of Thrones er niet meer is het nieuwe paradepaardje van HBO geworden.

Westworld begint als een serie die zich afspeelt in een 18-plus wild west attractiepark met extreem menselijke robots.  De attracties zijn geen achtbanen en draaiende theekopjes, maar schietpartijen zonder gevolgen en zoveel seks als je maar wil. Een plek waar de ware aard van mensen naar boven komt.

Voor ieder wat wils dus. Natuurlijk is niet alles in Westworld wat het lijkt. Om erachter te komen wat ik daarmee bedoel kun je het beste gewoon de serie gaan kijken. Meer onthullen zou zonde zijn. Westworld is het type serie dat je continu bezig houdt.

Westworld, gebaseerd op een film van Jurassic Park bedenker Michael Crichton, is echter niet de eerste serie waar Jonathan Nolan verantwoordelijk voor is. Voor hem begon het allemaal met Person of Interest.

Het begin

Die serie gaat over een mysterieuze miljardair, Harold Finch geheten, die in een verleden ooit software ontwikkelde voor de Amerikaanse regering. Software die terroristische dreigingen kan voorspellen. De computer met de catchy naam ‘The Machine’ voorspeelt meer dan terroristische dreigingen, maar die andere dreigingen, schietpartijen en berovingen worden door de regering niet als de moeite waard gezien.

En dus huurt Harold Finch John Reese in. Reese is een ex-CIA agent en het is zijn taak om met behulp van beperkte informatie, misdaden te stoppen voordat ze gebeuren. Hoewel Person of Interest begint als een standaard politieserie ontwikkelt het zich naar een heel goede science fiction serie.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt hebben beide series vrij veel overeenkomsten. Beide series draaien namelijk om de relatie tussen mens en computer. Bij Westworld zijn de machines de mensachtige robots die het park bevolken. Bij Person of Interest is het de misdaadvoorspellende computer. En naarmate beide series hun verhaal vervolgen, wordt die grens steeds vager.

Hoewel het repertoire van Jonathan Nolan nog niet zo groot is al enkele andere creatieve geesten uit deze serie beloven zijn eerste twee series veel goeds.

Geschreven door: Max van der Heijden
Beeld: HBO


© Alles over Series

Lees ook